Industry

Μετά το τέλος της απεργίας... πισω στα θρανία των δωματίων συγγραφής

of 10

Καθώς λύθηκε το θέμα με τους σεναριογράφους στο Χόλιγουντ, απομένει ακόμα η επανέναρξη των τόσων παραγωγών που η απεργία διέκοψε.

Μετά το τέλος της απεργίας... πισω στα θρανία των δωματίων συγγραφής
To «Wednesday» επιστρέφει...

Μετά από μήνες αβεβαιότητας που προκλήθηκαν από την απεργία των σεναριογράφων και της λύσης της λίγες μέρες νωρίτερα, τα στούντιο του Χόλυγουντ ετοιμάζονται ενθουσιωδώς να ξαναξεκινήσουν την παραγωγή των πιο πολυαναμενόμενων ταινιών και τηλεοπτικών έργων τους. Ωστόσο, μια πλήρης ανάκαμψη της βιομηχανίας εξαρτάται και από την επίλυση της απεργίας του σωματείου ηθοποιών SAG-AFTRA, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από σειρές εμβληματικών franchise όπως το «Star Trek: Strange New Worlds» μέχρι νέες πρωτότυπες σειρές όπως το «Wednesday», κάθε μεγάλο στούντιο, δίκτυο και υπηρεσία streaming έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα σε έργα που αναμένουν να επιστρέψουν στην ανάπτυξη ή την παραγωγή. Αν η απεργία είχε διαρκέσει λίγες ακόμα εβδομάδες, η Αμερικάνικη τηλεοπτική σεζόν 2023-24 θα εξαρτιόταν ακόμη περισσότερο από μη σεναριακές εκπομπές τύπου ριάλιτι και εισαγόμενο περιεχόμενο από ξένες αγορές.

gladi Πολ Μεσκάλ και Πέδρο Πασκάλ πριν τη διακοπή των γυρισμάτων του «Μονομάχου 2»

Για αρκετά έργα κινηματογράφου και τηλεόρασης, η λήξη της απεργίας των σεναριογράφων σημαίνει άμεση επανέναρξη της προπαραγωγής. Η Paramount Pictures επιθυμεί να έχει συγγραφείς που θα τελειοποιήσουν τα σενάρια για το «Star Trek» και την επερχόμενη μεταφορά του «Rainbow Six» του Τομ Κλάνσι. Εξίσου, η Warner Bros. ελπίζει να δει τον Ματ Ριβς να επιστρέφει στον υποκόσμο του Γκόθαμ με την προγραμματισμένη συνέχεια του «The Batman». Ορισμένα επερχόμενα έργα, όπως το «Minecraft» και το «Superman: Legacy» του Τζέιμς Γκαν έχουν ήδη ολοκληρωμένα σενάρια και μπορούν να ξεκινήσουν την παραγωγή την άνοιξη, εφόσον επιτευχθούν συμφωνίες με τους ηθοποιούς. Η Universal Pictures προβλέπει ότι η επίλυση της απεργίας θα οδηγήσει σε νέο σενάριο για το «Fast X: Part 2», που αναμένεται να προβληθεί στις 4 Απριλίου 2025.

Η Eλσα Ράμο, έμπειρη δικηγόρος στον κλάδο της ψυχαγωγίας, τονίζει: «Οι προτεραιότητες φαίνεται να είναι έργα που είχαν σχεδόν πράσινο φως, αλλά σταμάτησαν λόγω της απεργίας. Πρέπει να βρουν τον τρόπο να ολοκληρώσουν αυτά που ξεκίνησαν».

Αυτή η ανάπτυξη αποτελεί μια ακτίνα ελπίδας για παραγωγές που έχουν μείνει σε αδιέξοδο, με το προσωπικό τους να περιμένει ανυπόμονα το τηλεφώνημα για επιστροφή στα γυρίσματα. Μόλις ολοκληρωθεί η απεργία της SAG-AFTRA, η παραγωγή μπορεί να ξαναξεκινήσει γρήγορα σε μεγάλες ταινίες όπως το σίκουελ του «Μονομάχου», το «Mission: Impossible — Dead Reckoning Part Two», το «Beetlejuice 2» και το «Deadpool 3». Κάποια από αυτά τα έργα ήταν μόλις λίγες ημέρες ή εβδομάδες πριν την ολοκλήρωσή τους όταν η απεργία διέκοψε την πρόοδό τους.

house of dragon House of Dragon

Στον τομέα της τηλεόρασης, τα δίκτυα και οι υπηρεσίες streaming επικεντρώνονται στην επαναφορά παλαιότερων και νέων σειρών υψηλού προϋπολογισμού που βρίσκονταν ήδη σε προπαραγωγή ή σε γυρίσματα. Αυτή η προσέγγιση μειώνει την ανάγκη ανασυγκρότησης των συντελεστικών ομάδων και της αντικατάστασης ρόλων. Μόλις οι ηθοποιοί αποδεχτούν συμφωνίες, προτεραιότητα θα έχουν τα έργα όπως το «Grey's Anatomy» και το «Abbott Elementary» του ABC, καθώς και το «9-1-1: Lone Star» και οι σειρές του μεγαλοπαραγωγού Ντικ Γουλφ «Law & Order», «Chicago» και «FBI» της Fox. Αυτό όμως θα σημαίνει και ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα επιστροφής στην εργασία για τους σεναριογράφους και το καλλιτεχνικό επιτελείο που συμμετέχει σε αυτές τις σειρές.

Η HBO σχεδιάζει να επιστρέψει στον κόσμο του Γουέστερος με τη δεύτερη σεζόν του «House of the Dragon» το καλοκαίρι του 2024, και εξετάζει παράλληλα την πιθανότητα μιας τρίτης σεζόν. Το Netflix επικεντρώνεται στη δεύτερη σεζόν του «Wednesday» και την τελευταία σεζόν του «Stranger Things», καθώς και την δεύτερη σεζόν της μεταφοράς του «One Piece», που αποτέλεσε την μεγαλύτερη εγχώρια επιτυχία της εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι προϋπολογισμοί για την τηλεοπτική ανάπτυξη για το 2024 αναμένεται να συρρικνωθούν καθώς τα στούντιο αντιμετωπίζουν τον συνωστισμό των εκκρεμοτήτων από την απεργία, που διήρκεσε πέντε μήνες. Ορισμένες ταινίες που είχαν προγραμματιστεί για κυκλοφορία το 2024 ή το 2025 ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, δημιουργώντας προβλήματα για τους κινηματογράφους που ήδη αντιμετωπίζουν έλλειψη νέων κυκλοφοριών ακόμα από την πανδημία το 2020 και το 2021.

Ενώ υπάρχει αισιοδοξία, εκπρόσωποι του κλάδου ψυχαγωγίας είναι καλούμενοι να μην περιμένουν αμέσως πλημμύρα τηλεφωνημάτων και συμφωνιών. Το Χόλiγουντ μετά τις απεργίες μπορεί να είναι διαφορετικό, και η προσαρμογή θα είναι καθοριστική για την επιτυχία σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.