Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Mέρα 4η

στα 10

Τέταρτη ημέρα στις Κάννες, αφιερωμένη στον Ιβ Σεν Λοράν, με τη βιογραφία του Μπερτράν Μπονελό να δίνει απαράμιλλο στιλ και λάμψη σε ένα μάλλον υποτονικό - μέχρι τώρα - φεστιβάλ.

Κάννες 2014: Mέρα 4η

Το «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό ήρθε δεύτερο, μετά το «Yves Saint Laurent» του Ζαλίλ Λεσπέρ, σε μια κινηματογραφική χρονιά αφιερωμένη στον Ιβ Σεν Λοράν που αν ζούσε θα έβλεπε δύο σπουδαίους ηθοποιούς - τον Πιερ Νινέ στην ταινία του Λεσπέρ και τον Γκασπάρ Ουλιέλ στην ταινία του Μπονελό - να τον τιμούν με δύο συγκλονιστικές ερμηνείες σε δύο ταυτόχρονα άνισες ταινίες που η κάθε μία έχει τις δικές της αρετές και τις δικές της αδυναμίες.

Προυστική στην αφήγησή της, εκτυφλωτική στο glam της, ηδονιστική στον τρόπο που καταγράφει την στα όρια ζωή του Λοράν, η χωρίς την έγκριση του Πιερ Μπερζέ - συντρόφου και διαχειριστή της περιουσίας του Λοράν - ταινία του Μπονελό δίχασε τους κριτικούς, αλλά πρωταγωνίστησε στην τέταρτη μέρα του Φεστιβάλ με λαϊκή απαίτηση να βραβευθεί οπωσδήποτε ο Γκασπαρ Ουλιέλ για τη συγκλονιστική ερμηνεία του.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό.

2

2

Μιλώντας για την ερμηνεία του, ο Ουλιέλ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας δήλωσε: «Υπάρχει ένα κομμάτι από μένα στην ερμηνεία μου. Ενας ηθοποιός προσπαθεί να βρει τα όρια του σε κάθε καινούρια εμπειρία. Είναι αλήθεια πως είμαι γυμνός μερικές φορές μέσα στο φιλμ, κυριολεκτικά, αλλά ήμουν γυμνός πιο συχνά όταν προσπαθούσα να ερμηνεύσω την κατάθλιψη ή όταν ένιωθε μόνος του.»

Στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, την παράσταση βέβαια έκλεψε η Λέα Σεϊντού (που στην ταινία υποδύεται τη μούσα του Λοράν, Λουλού Ντε Λα Φαλέζ) η οποία φόρεσε Prada και κοσμήματα Chopard για να θυμηθεί τον περσινό της θρίαμβο όταν κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα για τη «Zωή της Αντέλ».

2 Λέα Σεϊντού

2 Λέα Σεϊντού, Αμιρά Καζάρ, Γκασπάρ Ουλιέλ

2 Λέα Σεϊντού

2 Η ομάδα του «Saint Laurent» στο κόκκινο χαλί

Στην επίσημη πρεμιέρα του «Saint Laurent» βρέθηκαν επίσης και η Σάλμα Χάγιεκ που κράτησε ένα χαρτί με το σύνθημα «Bring Back Our GIrls» για τα κορίτσια που έχουν απαχθεί στη Νιγηρία, αλλά και η Εύα Λονγκόρια, η Φρίντα Πίντο και η Σοφία Κόπολα, η τελευταία με κοσμήματα Chopard.

2 Σάλμα Χάγιεκ

2 Εύα Λονγκόρια

2 Φριντα Πίντο

2Σοφία Κόπολα

Στις Κάννες βρέθηκε χθες και η Τζέσικα Τσαστέιν με τον Τζέιμς ΜακΑβόι για την πρεμιέρα του «The Dissapearance of Eleanor Rigby» του Νεντ Μπένσον που έκανε την πρεμιέρα του στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα», για να απογοητεύσει όσους περίμεναν μια διαφορετική rom com σαν αποτέλεσμα ενός πρότζεκτ που ξεκίνησε σαν δύο ταινίες και τελικά κατέληξε - μετά από την παρέμβαση του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν - σε μία. Για την ιστορία (και όχι μόνο) ο Γουαϊνστάιν παραβρέθηκε στην επίσημη προβολή της ταινίας, κάνοντας έτσι πιο αισθητή την απουσία του από το κόκκινο χαλί της μεγάλης πρεμιέρας του Φεστιβάλ με το «Grace of Monaco», λίγες μόνο ημέρες πριν.

Διαβάστε εδω τη γνώμη μας για το «The Dissappearance of Eleanor Rigby» του Νεντ Μπένσον.

2

2

2

2

2

Δείτε εδώ ένα βίντεο από την παρουσίαση της ταινίας με την Τζέσικα Τσαστέιν και τον Τζέιμς ΜακΑβόι επί σκηνής:


Την ίδια ώρα, στην αίθουσα 60emme, γινόταν η επίσημη παρουσίαση του «Προφήτη» - της φιλόδοξης animation μεταφοράς των ποιημάτων του Χαλίλ Γκιμπράν. Δείτε την παραγωγό Σάλμα Χάγιεκ, τους 9 οσκαρικούς animators και τον guest star έκπληξη Ζεράρ Ντεπαρντιέ να παρουσιάζουν την work-in-progress ταινία στις φωτογραφίες και τα βίντεο που τράβηξε το Flix.

7

Από τις πιο χαριτωμένες στιγμές του photo call των Καννών ήταν η παρουσία του πρωταγωνιστή της ταινίας του Ούγρου Κορνέλ Μούντρουτσο «White God» που δεν ήταν άλλο από ένα ημίαιμο που φωτογραφήθηκε με χάρη (και παπιγιόν), ανέβηκε στη σκηνή πριν την προβολή και αποθεώθηκε από το κοινό.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «White God» του Κορνέλ Μούντρουτσο.

Δείτε περισσότερες πόζες του σκύλου Μπόντι που πρωταγωνιστεί στο «White God»

2

2

Το «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα των Καννών και ενώ το φιλμ διχάζει την κριτική, ο ίδιος ο δημιουργός του μίλησε στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας, αρνούμενος να σχολιάσει τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία ή να συνδέσει την ταινία του με αυτήν: «Ο,τι συμβαίνει στη χώρα μας κι ό,τι συνέβη τα περασμένα χρόνια είναι εύκολο να εξηγηθεί αν αναλογιστεί κανείς την ανθρώπινη φύση. Αλλά θεωρώ ότι ένας σκηνοθέτης δεν πρέπει να σκέφτεται το παρόν, αλλά να βλέπει τα πράγματα με μια ευρύτερη οπτική. Νομίζω ότι το χρέος ενός σκηνοθέτη διαφέρει από εκείνο ενός δημοσιογράφου. Φυσικά οι σκηνοθέτες μπορεί να επιλέξουν να κάνουν τους δημοσιογράφους, αλλά για μένα ο σκηνοθέτης πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στην ψυχή του θεατή.»

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα είπε ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν στη συνέντευξη Τύπου του «Winter Sleep».

2

Αν, όμως, όλες οι παραπάνω ταινίες της ημέρας ήταν απλά άνισες, τα «Θαύματα» της Αλίτσε Ροκβάκερ που διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα διεκδικούν ήδη από χθες ένα από τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ. Γήινο, αφοπλιστικό, με εκπληκτικές ερμηνείες και μια ωδή σε μια εναλλακτική κοινωνία στο κέντρο του Μεσογειακού Νότου, το δεύτερο μεγάλου μήκους φιλμ της ιταλίδας δημιουργού υπήρξε μάλλον η πρώτη πραγματικά καλή ταινία του Διαγωνιστικού Προγράμματος.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Τα Θαύματα» της Αλίτσε Ροκβάκερ.

2

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.