Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Mέρα 5η

στα 10

Και την 5η μέρα του, το 67ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών δέχθηκε την επέλαση των τανκς. «Οι Αναλώσιμοι 3» μας διασκέδασαν με την macho αυτοσαρκαστική γοητεία τους, όσο οι Τόμι Λι Τζόουνς και Χίλαρι Σουόνκ περπατούσαν το κόκκινο χαλί και η ελληνική αποστολή του «Xenia» είχε την τιμητική της στο πάρτι του ελληνικού περιπτέρου στην Αγορά.

Κάννες 2014: Mέρα 5η

Δεν είναι τελικά καθόλου τυχαίο ότι η πρόσοψη του θρυλικού ξενοδοχείου Carlton φιλοξενεί πανύψηλα λάβαρα, με έναν – έναν τους ήρωες του πολυαναμενόμενου «The Expendables 3» (το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 21 Αυγούστου από την Odeon). Το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών ετοιμαζόταν για την πιο μεγάλη συνέντευξη Τύπου του 10ημέρου του: όλοι οι σταρ της ταινίας κατέφθασαν την Κυριακή το πρωί με τανκς στην Κρουαζέτ και έδωσαν μία 50λεπτη συνέντευξη, τόσο χιουμοριστική, φρέσκια και fun που μας έκανε να ανυπομονούμε για την ταινία.

Στο πάνελ κάθισαν οι Αντόνιο Μπαντέρας, Γουέσλι Σνάιπς, Τζέισον Στέιθαμ, Μελ Γκίμπσον, Σιβλέστερ Sly Σταλόνε, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Χάρισον Φορντ, Ντολφ Λούντγκρεν, Βίκτορ Ορτίζ, Γκλεν Πάουελ, Κέλαν Λατς, Ράντι Κουτούρ, Ρόντα Ράουζι, Κέλσι Γκράμερ και ο σκηνοθέτης Πάτρικ Χιουζ.

«Για να είσαι ο τέλειος ηθοποιός σε ταινίες δράσης πρέπει να είσαι εξαιρετικά έξυπνος, σέξι, με καλά δόντια, πολλά μαλλιά…» είπε ο Σταλόνε. «Οχι, εντάξει, θα σας πω την αλήθεια, αυτός ο άνθρωπος δεν προσδιορίζεται, δεν έχει να κάνει με το σώμα, ή τους μύες, είναι κάτι πιο αφηρημένο και σπάνιο, που κάνει το θεατή να τον συμπαθεί και να ταυτίζεται μαζί του, να τον ακολουθεί. Δεν έχουν υπάρξει πάνω από 15 τέτοιοι ηθοποιοί στην ιστορία του σινεμά.»

Διαβάστε όλες τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών του «The Expendables 3» και όλα όσα μάθαμε από το αποκλειστικό footage, αλλά και απολαύστε φωτογραφίες εδώ.

1

2

3

4

Το ίδιο βράδυ, σύσσωμο το καστ των «Αναλώσιμων 3» περπάτησε το κόκκινο χαλί και απέδειξε την ανθρωπιστική του, αντι-μάτσο, πραγματική φύση: πόζαραν, γέλασαν, πείραξαν ο ένας τον άλλον, αλλά αιφνιδίασαν τους φωτογράφους και το συγκεντρωμένο πλήθος που είχε κατακλύσει την Κρουαζέτ, βγάζοντας από τις τσέπες τους και σηκώνοντας πλακάτ συμπαράστασης στα απαχθέντα κορίτσια από τη Νιγηρία. Bring our girls home, από τους homies from back home.

5

6

TOMI ΛΙ ΤΖΟΟΥΝΣ & ΧΙΛΑΡΙ ΣΟΥΟΝΚ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ

Βασισμένο στο «Homesman», το ομώνυμο βιβλίο του Γκλέντον Σουάρτχαουτ, το φιλμ διαδραματίζεται στην αμερικάνικη δύση το 1850 και ξεκινά συστήνοντας μας την δυνατή, αυτάρκη, μα μοναχική ηρωίδα του Μέρι Μπι Κάντι, που κρατά μόνη της μια φάρμα στις Νεμπράσκα και που στα 31 της, δεν έχει χάσει ακόμη την ελπίδα της να παντρευτεί, ακόμη κι αν μοιάζει πολύ μεγάλη για κάτι τέτοιο στην εποχή της. Κι αν η ηλικία της δεν ήταν πρόβλημα από μόνη της, ο δυναμικός χαρακτήρας της, η αποφασιστικότητά της, η εξυπνάδα, η τόλμη της να είναι εκείνη που κάνει την πρόταση σε όποιον άντρα της μοιάζει κατάλληλος για γάμο, της έχουν δώσει την όχι πολύ επιθυμητή φήμη της αυταρχικής, απαιτητικής, προβληματικής γυναίκας. Ομως στην ερημιά και την δυσκολία της άγριας ακόμη δύσης τα πράγματα είναι δύσκολα για όλες τις γυναίκες και τρεις από αυτές έχουν χάσει τα λογικά τους. Η μια καθώς και τα τρία παιδιά της πεθάναν από διφθερίτιδα, η άλλη έχοντας χάσει την μητέρα της από το κρύο και η τρίτη από την καταστροφή της σοδειάς και τον θάνατο του κοπαδιού τους.

Ο Τόμι Λι Τζόουνς κινηματογραφεί την αμερικάνικη Δύση με ξεκάθαρη άποψη, απεικονίζοντας τόσο την ωμότητα όσο και την ομορφιά της και χτίζει έναν ήρωα που δεν σε αφήνει να τον τοποθετήσεις εύκολα σε ένα βολικό κουτάκι. Οσο για την Χίλαρι Σουάνκ, δίνει την καλύτερη ερμηνεία της εδώ και πολύ καιρό σε έναν ρόλο από εκείνους που δεν βρίσκονται συχνά για τις γυναίκες στο Χόλιγουντ, δομημένος και χορταστικός, πλούσιος σε επίπεδα και υλικό για σκέψη. Διαβάστε την κριτική του Flix για το «Homesman» του Τόμι Λι Τζόουνς εδώ.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσημη πρεμιέρα και το photocall του «Homesman» όπου ο Τόμι Λι Τζόουνς συνόδευσε τους ηθοποιούς του, με πρώτη κυρία τη Χίλαρι Σουόνκ φυσικά.

1

2

4

5

6

7

Η απογευματινή προβολή μας έφερε αντιμέτωπους με την νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, το πολυαναμενόμενο «Maps to the Stars». Με μία σκληρή black σάτιρα στο Χόλιγουντ, ένα υποβλητικό θρίλερ, αλλά και σε στιγμές μελόδραμα γεμάτο ευκολίες, ο Κρόνεμπεργκ δίχασε τους κριτικούς.

Μέσα στο οξειδωμένο, αντιφατικό τοπίο του Χόλιγουντ, με τα πιο πλούσια κι αχόρταγα κοιτάσματα ανθρώπινου πολιτισμού να περικυκλώνονται από το κενό της ερήμου, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ τοποθετεί τους νέους του ήρωες. Η Αγκαθα Γουάις, μια κοπέλα μελαγχολική, με τα σημάδια κάποιας φωτιάς στο σώμα της, φτάνει στην πόλη και μεταφέρεται με μια λιμουζίνα, με οδηγό τον Τζερόμ Φοντάνα, φέρελπι ηθοποιό. Η Αγκαθα θα πιάσει δουλειά ως προσωπική βοηθός και κάθε είδους σκλάβα της σε πτώση σταρ Χαβάνα Σεγκράντ, η οποία προσπαθεί να ξαναπιάσει την καλή, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα ζητήματά της με τη νεκρή ηθοποιό μητέρα της η οποία, ενδεχομένως, την κακοποιούσε όταν ήταν μικρή. Τη Χαβάνα βοηθά ο φιλόδοξος τσαρλατάνος life coach Δρ. Στάφορντ Γουάις. Ο γιατρός είναι πατέρας του 13χρονου Μπέντζι, ηθοποιού με το δικό του franchise που κατακτά κάθε φορά τα ταμεία, μετατρέποντας τον Μπέντζι σ’ ένα μικρό τέρας αλαζονείας. Αυτό το σφιχτό δαχτυλίδι ανθρώπων στρέφεται γύρω από παραπαίουσες επιθυμίες και σκοτεινά απωθημένα, σ’ ένα χολιγουντιανό χορό της φωτιάς.

Πέτυχε ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ τον κοινωνικό, κατάμαυρο σχολιασμό, έτσι όπως τον ντύνει με τη μορφή του κλασικού, golden age θρίλερ, με μια ασπρόμαυρη ταινία-μέσα-στην-ταινία και με αποσπάσματα από το πανέμορφο ποίημα «Liberté» του Πολ Ελιάρ; Διαβάστε την κριτική του Flix για το «Maps to the Stars».

Σήμερα αναμένουμε την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας και τους σταρ της στο κόκκινο χαλί.

1

2

ΠΑΡΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χθες όμως το ελληνικό περίπτερο στο market του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών είχε την τιμητική του. Στο καθιερωμένο πάρτι που γίνεται κάθε χρόνο κατέφθασε ο περισσότερος κόσμος που έχουμε ζήσει ποτέ. Κι αυτό είχε κατά πολύ να κάνει με την ελληνική ταινία του φετινού επίσημου προγράμματος. Το «Xenia», το οποίο προβάλλεται απόψε στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» έχει πάρει ένα πολύ θετικό θόρυβο ανάμεσα σε κριτικούς, διανομείς και international buyers. Ο Πάνος Χ. Κούτρας, οι ηθοποιοί και οι συνεργάτες του κατέφθασαν χθες και μονοπώλησαν όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον. Οι Ελληνες δημοσιογράφοι, διανομείς, αιθουσάρχες, παραγωγοί που παραβρέθηκαν είχαν κάθε λόγο να χαμογελούν και να καμαρώνουν. Οταν την ίδια στιγμή στη χώρα διεξάγονται αποτελέσματα εκλογών που φέρνουν προβληματισμό και κατήφεια, είναι τόσο σημαντικό ο πολιτισμός σου να σε κάνει να χαμογελάς.

Δείτε φωτογραφίες από το πάρτι, αλλά δείτε και τα αποκλειστικά βίντεο του Flix όπου Πάνος Χ. Κούτρας, ηθοποιοί και συντελεστές του «Xenia» στέλνουν τα φιλιά τους στο ελληνικό κοινό από την Κρουαζέτ.

ΥΓ. Δώρο από τους γείτονες: καθώς το πάρτι στο τουρκικό περίπτερο δυστυχώς ακυρώθηκε, με τη χώρα μετά το δυστύχημα να έχει βυθιστεί στο πένθος, οι Τούρκοι συνάδελφοι έστειλαν όλες τις Efes Pilsen μπύρες τους στο ελληνικό πάρτι. Πώς να μην είσαι ερωτευμένος με το σινεμά και την αλληλεγγύη που εμπνέει στους ανθρώπους του; Teşekkür ederim!

1Νίκος Γκέλια, Γιάννης Στάνκογλου, Πηνελόπη Βαλτή, Κώστας Νικούλι - λίγοι από την αποστολή του «Xenia» στις Κάννες

ekk01Αστραπές δε φοβάται το ελληνικό περίπτερο, ασφυκτικά γεμάτο από Ελληνες αλλά και άφθονους διεθνείς επαγγελματίες

ekk02Και η Ανμαρί Τζασίρ, η Παλαιστίνια σκηνοθέτης, στο πάρτι της ελληνικής αποστολής

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.