Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Μέρα 2η

στα 10

Η δεύτερη ημέρα του 67ου Φεστιβάλ Καννών χρωματίστηκε από τον sui generis «Mr. Turner», όπως τον είδε ο Μάικ Λι κι από την επίσημη έναρξη του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα».

Κάννες 2014: Μέρα 2η

Ο Μάικ Λι ήρθε στην Κάννες τέσσερα χρόνια μετά το «Another Year», με μια ταινία ολοσδιόλου διαφορετική. Η ζωή και η προσωπικότητα του ζωγράφου Γουίλιαμ Τέρνερ αποτυπώθηκαν στο «Mr. Turner», μια ταινία που εκτός από biopic, έδωσε στο δημιουργό της αφορμή να μιλήσει για την τέχνη, τη λαϊκότητά της, την ελευθερία της, την κριτική της και για το πώς, στις υψηλές μορφές της, συνδέει τη φύση με το ανθρώπινο πνεύμα. Το «Mr. Turner» δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, ήταν ένα φιλμ με έντονες πινελιές ψυχρότητα και γκροτέσκου που μοιάζει να ενθουσίασε μόνο την Guardian στη διεθνή κριτική. Ωστόσο ο Μάικ Λι κι οι πρωταγωνιστές του γέμισαν την ημέρα με τη γλυκύτητα και το βρετανικό φλέγμα τους, αφήνοντας τη σφραγίδα τους στο φετινό Φεστιβάλ.

Φωτογραφήθηκαν στο photo call…

leigh01

leigh02

…και μίλησαν γενναιόδωρα στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας.

leigh03

Για τον ήρωά του, τον Γουίλιαμ Τέρνερ, ο Μάικ Λι εξήγησε: «Ηταν ένας σπουδαίος, ανυπέρβλητος, ριζοσπάστης ζωγράφος. Μπόρεσα να αντλήσω διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία από τη ζωή αυτού του συναρπαστικού άντρα. Ενας σκηνοθέτης οφείλει να νιώθει μια σχετική ταύτιση απέναντι στον ήρωά του. Η ζωή του Τέρνερ ήταν σκληρή κι οπωσδήποτε μπορώ να ταυτιστώ μ’ αυτό.» Οσο για τη μέθοδο με την οποία γύρισε αυτήν την ταινία εποχής, βασισμένη στην πραγματικότητα, ο Μάικ Λι είπε, «Είχα ξαναδουλέψει σε ταινία που εκτυλισσόταν στη Βικτωριανή εποχή. Υπήρχε η ευθύνη της απόδοσης της ιστορικής αλήθειας. Αλλά υπήρχε και η ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν ήρωα γι’ αυτήν την ταινία. Ετσι, κάναμε πλήρη έρευνα, διατρέξαμε όλα τα στοιχεία που μας προσφέρονται, αλλά, ως συνήθως, δεν είχαμε σενάριο!»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Mr. Turner»

Το βράδυ, οι συντελεστές του «Mr. Turner» αποτίναξαν τη βικτωριανή αισθητική και περπάτησαν στο κόκκινο χαλί με σύγχρονο glam.

leigh04

leigh05

leigh06

Ο κύριος Τέρνερ αυτοπροσώπως, Τίμοθι Σπολ, αρκέστηκε στο κομψό σμόκιν του, αλλά οι δυο πρωταγωνίστριες της ταινίας, Ντόροθι Ατκινσον και Μάριον Μπέιλι, τράβηξαν τα φλας φορώντας κοσμήματα Chopard. Το ίδιο και η Τζούλιαν Μουρ που παρευρέθηκε στην πρεμιέρα του «Mr. Turner».

chopard01

chopard02

chopard03

Η Ζόι Σαλντάνα και η Μπλέικ Λάιβλι είναι μόνιμες της Κρουαζέτ αυτές τις μέρες. Παρακάτω οι εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί του «Mr. Turner». Δείτε τις εδώ στην επίσημη πρεμιέρα του «Grace of Monaco».

red01

red02

Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Καννών σήμανε και την έναρξη του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του επίσημου προγράμματος. Στο κόκκινο χαλί της αίθουσας Debussy περπάτησε η Κριτική Επιτροπή του τμήματος, με πρόεδρο τον Αργεντίνο σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο και μέλη τον διευθυντή της Criterion Collection Πίτερ Μπέκερ, τη Νορβηγο-Σουηδέζα ηθοποιό Μαρί Μπονβί, τη Γαλλίδα ηθοποιό Ζεραλντίν Πελάς και τον Σενεγαλέζο κινηματογραφιστή Μούσα Τουρέ.

regard

Η επίσημη έναρξη του «Un Certain Regard» έγινε με το «Party Girl», γαλλική ταινία των Σαμιουέλ Τις, Μαρί Αματσουκελί και Κλερ Μπεργκέρ, η οποία είχε, επί σκηνής, την πολυπληθέστερη παρουσία συντελεστών που έχουμε δει ποτέ σε Φεστιβάλ!

regard02

Τόσο από την ταινία, όσο κι από τη βραδινή εμφάνιση της ομάδας της, αξέχαστη θα μείνει η κεντρική ηρωίδα και πρωταγωνίστρια, Σόνια Τις-Λίτσεμπεργκερ, η πραγματική «Ανζελίκ» της ιστορίας.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Party Girl».

regard03

Η αληθινά Cannoise λάμψη της βραδιάς, ωστόσο, ήρθε από τα Βραβεία των Trophees Chopard και, πιο συγκεκριμένα, από την παρουσιάστρια της βραδιάς Κέιτ Μπλάνσετ, τη βραβευμένη Αντέλ Εξαρχόπουλος και τις άλλες μαγικές εμφανίσεις της διοργάνωσης. Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες και videos των Trophees Chopard εδώ.

chopard03

Διαβάστε ακόμα:

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.