Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Η Ιταλία ας ετοιμάζεται για μεγάλο βραβείο με τα «Θαύματα» της Αλίτσε Ρορβάκερ

στα 10

Σαν ένα παραμύθι βγαλμένο από τη πιο σκληρή πραγματικότητα, το φιλμ της Αλίτσε Ρορβάκερ προκαλεί τον θεατή να πιστέψει στα... θαύματα και την Ιταλία να είναι έτοιμη μέχρι και για Χρυσό Φοίνικα.

Κάννες 2014: Η Ιταλία ας ετοιμάζεται για μεγάλο βραβείο με τα «Θαύματα» της Αλίτσε Ρορβάκερ

H Αλίτσε Ρορβάκερ είναι 34 ετών, αδελφή της διάσημης Ιταλίδας ηθοποιού Αλμπα Ρορβάκερ και ήδη ένα από τα ονόματα που είχαμε σημειώσει να προσέχουμε μετά την πρώτη μεγάλου της μήκους «Corpo Celeste», ένα διαφορετικό φιλμ ενηλικίωσης με φόντο την επαρχιακή Ιταλία που ξεκίνησε επίσης από τις Κάννες και το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών για να κάνει μια εντυπωσιακή διαδρομή στα φεστιβάλ του κόσμου.

Το καινούριο της φιλμ με τίτλο «Τα Θαύματα» διαδραματίζεται σε ένα ανάλογο περιβάλλον. Σε μια οικογένεια στην Τοσκάνη στην οποία η δωδεκάχρονη Τζελσομίνα παίζει έναν ηγετικό ρόλο. Αυτή είναι η αρχηγός στις μικρότερες αδελφές της, αυτή είναι που πρέπει να υπακούν σε ότι αποφασίσει. Η Τζελσομίνα επίσης, έχει ένα σχεδόν μαγικό ταλέντο με τις μέλισσες που αποτελούν το βασικό εισόδημα της οικογένειάς της. Μπορεί να βρίσκει άγρια μελίσσια και να τα μεταφέρει στις κυψέλες του πατέρα της, μοιάζει να επικοινωνεί με τα μικροσκοπικά, εργατικά έντομα.

Ο πατέρας της, ξένος στην Ιταλία, θα ήθελε ίσως ένα αγόρι για διάδοχό του, αλλά προς το παρόν έχει πιο σημαντικά προβλήματα, αφού πρέπει να φέρει το εργοστάσιο του μελιού της οικογενείας του στα πρότυπα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. Η Τζελσομίνα από την άλλη, έχει άλλες φιλοδοξίες: Να πείσει την οικογένειά της να συμμετάσχει σε ένα reality show που γυρίζεται από την ιταλική τηλεόραση στην περιοχή και το οποίο αναζητά την πιο ενδιαφέρουσα παραδοσιακή οικογένεια της χώρας.

2

Θα μπορούσες να επαινέσεις την Αλίτσε Ροκβάκερ για πολλά πράγματα.

Για τον τραχύ και όμως αφοπλιστικά γοητευτικό τρόπο με τον οποίο καταγράφει τη ζωή μιας αγροτικής οικογένειας, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στον θεατή να μην αισθανθεί σαν να βρίσκεται εκεί την οσμή της γης, την επαφή με τα ζώα, την ελευθερία του να ζεις δύσκολα μεν, αλλά απαλλαγμένος από οτιδήποτε συνδέει τον άνθρωπο με το αστικό περιβάλλον, σε μια σχεδόν πρωτόγονη αίσθηση της απαρχής της ύπαρξης που αναδεικνύεται από την υπέροχη φωτογραφία της Ελέν Λουβάρ (διευθύντρια φωτογραφίας και στο «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα»).

Για τη σεναριακή ανατροπή πάνω στην οποία χτίζεται η ιστορία της, με ένα δωδεκάχρονο κορίτσι να φτάνει στην ενηλικίωση χωρίς να γευτεί την παιδική ηλικία, έχοντας αναλάβει χωρίς τη θέλησή της και επιπλέον με την απόλυτη συγκατάθεση των ανίκανων να αναλάβουν τις ευθύνες τους γονιών της, το ρόλο του ηγέτη μιας πολυμελούς οικογένειας,

Για τις ερμηνείες όλων των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών της, αλλά κυρίως για αυτή της μικρής Μαρία Αλεξάντρα Λούνγκου που κουβαλάει στο βλέμμα της όλη την αγωνία ενός κοριτσιού που θέλει με οποιονδήποτε τρόπο να διαφυλάξει τη ζωή την οποία έμαθε να ζει, διεκδικώντας με το πείσμα ενός παιδιού και το δικαίωμα στο όνειρο.

2

Περισσότερο όμως και από όλα τα παραπάνω οφείλεις να επαινέσεις την Ροκβάκερ για τον τρόπο με τον οποίο αφηγείται στην πραγματικότητα ένα παραμύθι (με όλους τους κανόνες που αυτό επιβάλλει - από τα παιδιά που βρίσκονται στο έλεος των μεγάλων μέχρι το happy end - εδώ και με έξτρα μακρινή αναφορά στη «Σταχτοπούτα»), με τη μορφή μιας απόλυτα ρεαλιστικής ταινίας που φλερτάρει ταυτόχρονα με το ντοκιμαντέρ και με το μαγικό ρεαλισμό.

2

Ακόμη κι αν οι σκηνές του ριάλιτι (με έξτρα αναφορά στην ιταλική κουλτούρα την παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι) μοιάζουν περισσότερο αδύναμες παρά λειτουργικές (καθώς η Ροκβάκερ προσπαθεί να σατιρίσει όχι με απόλυτη επιτυχία το «όνειρο» για εύκολα χρήματα και το φολκλόρ ως αξιοθέατο), η γήινη ανθρωπιά που αναδύει απ' άκρη σ' άκρη η ιστορία της, η δικαίωση ενός ολόκληρου αλλιώτικου από την κοινωνική νόρμα κόσμου και η δυνατή εικονογραφία της πάνω σε μια διαφορετική ενηλικίωση (μικρών και μεγάλων) κάνουν το φιλμ της ένα μικρό θαύμα που μοιάζει ικανό να τη στείλει ως σίγουρο διεκδικητή ενός από τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ.

Και, πιστέψτε μας, όχι μόνο επειδή η καταγωγή της ταινίας της τυχαίνει να έρχεται από τον επίκαιρο λόγω... κρίσης Μεσογειακό Νότο ή επειδή η Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από τις Κάννες χωρίς να βραβεύσει μια γυναίκα δημιουργό.


Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.