Buzz

Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

στα 10

H εβδομάδα που πέρασε στιγματίστηκε από δύο διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους γεγονότα: το κλείσιμο της ΕΡΤ και την πρεμιέρα του «Πριν τα Μεσάνυχτα». Ανάμεσα τους είδαμε ένα από τα καλύτερα τρέιλερ της χρονιάς, σκηνές από το μεγαλύτερο blockbuster του 2013 και αποχαιρετήσαμε με τον πιο ιδανικό τρόπο την αγαπημένη μας τηλεοπτική σειρά.

Flix Team
Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

Το γεγονός της εβδομάδας: H ταυτόχρονη «μετάδοση» της πρεμιέρας του «Πριν τα Μεσάνυχτα», παρουσία των συντελεστών της στο Παλλάς και στη συνέχεια στο Μουσείο της Ακρόπολης με το βίαιο κλεισιμο της ΕΡΤ, δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει καλύτερα από οτιδήποτε μια Ελλάδα που βρίσκεται συνεχώς με το ένα πόδι στο μέλλον και με το άλλο βαθιά στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή που μια μικρή ομάδα ανθρώπων γιόρταζαν μια ελληνική συμπαραγωγή διεθνούς ακτινοβολίας - δείγμα μιας Ελλάδας που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της στο εξωτερικό, να βρει θέσεις εργασίας για τους ταλαντούχους πολίτες της και να περηφανεύεται για τα ωραία πράγματα που της έχουν απομείνει, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έπεφτε μαύρο, προβληματίζοντας μια ολόκληρη χώρα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να λύσει ένα «πρόβλημα» χωρίς να προσπαθήσει να το λύσει, αλλά απλά εξαφανίζοντας το, δημιουργώντας τριγμούς στη δημοκρατία, αφήνοντας εργαζόμενους στο δρόμο, απειλώντας την πολιτική σταθερότητα και προκαλώντας μια ακόμη κρίση μέσα στην κρίση.

Οσο ο Ιθαν Χοκ, η Ζιλί Ντελπί και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ δήλωναν ευθαρσώς πώς το να γυρίσουν το «Πριν τα Μεσάνυχτα» στην Ελλάδα υπήρξε μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής τους (διαβάστε περισσότερα εδώ), η χώρα έπεφτε σε πηχτό σκοτάδι μιας αβεβαιότητας υψηλού κινδύνου (διαβάστε περισσότερα εδώ).

2

Το Flix βρέθηκε στην πρεμιέρα του «Πριν τα Μεσάνυχτα», συνάντησε τους τρεις συντελεστές της (δείτε εδώ τους Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί και Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ να μιλούν στην κάμερα του Flix), είδε τον Ιθαν Χοκ να ζωγραφίζει κάτι για την πυγμή του νέου ελληνικού σινεμά (δείτε το αποκλειστικά εδώ) και ξαναείδε το «Πριν τα Μεσάνυχτα» αποφασίζοντας πως είναι το ιδανικό κλείσιμο μιας αγαπημένης τριλογίας και σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς (διαβάστε την κριτική του Flix εδώ).

Σε παράλληλη δράση, φορείς του κινηματογραφικού κόσμου εξέδιδαν τις δικές τους ανακοινώσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ, με πρώτη τη ΣΑΠΟΕ, στη συνέχεια την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και μετά την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, καθώς ο κινηματογραφικός κόσμος βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από την απόφαση της Κυβέρνησης και σε αναστάτωση λόγω του παγώματος των χρηματοδοτήσεων της ΕΡΤ προς το ελληνικό σινεμά.

2

To βίντεο της εβδομάδας: Σε παραγωγή του Flix, αποχαιρετούμε τον τρίτο κύκλο του «Game of Thrones» που μόλις ολοκληρώθηκε με ένα βίντεο που συγκεντρώνει τις καλύτερες στιγμές, τους πιο αγαπημένους ήρωες, τις πιο περίεργες ερωτικές στάσεις και όλα όσα θα μας κρατήσουν το ενδιαφέρον ζωντανό μέχρι την έναρξη του τέταρτου κύκλου της αγαπημένης μας τηλεοπτικής σειράς. Δείτε το βίντεο εδώ.

2

Τα τρέιλερ της εβδομαδας: Μπορεί το «Diana» (δείτε το τρέιλερ εδώ) του Ολιβερ Χιρσμπίγκελ να έδωσε το πρώτο δείγμα για αυτό που μπορεί να είναι ο υποκριτικός θρίαμβος της Ναόμι Γουοτς και το Οσκαρ που επιτέλους αξίζει να πάρει, μπορεί το «Only God Forgives» (δείτε το τρέιλερ εδώ) να προκαλεί ακόμη και μετά το γουχάρισμα του στο Φεστιβάλ Καννών ρίγη απόλαυσης στους θαυμαστές του Ράιαν Γκόσλινγκ, μπορεί το «Elysium» του Νιλ Μπλόμκαμπ (δείτε το τρέιλερ εδώ) να είναι η ταινία που θέλουμε να δούμε περισσότερο φέτος και να το αποδεικνύει με κάθε της καινούρια εικόνα, μπορεί τα αγόρια του «300: Rise of an Empire» (δείτε το τρέιλερ εδώ) να φέρνουν το «Men's Health» στην Αρχαία Ελλάδα και μπορεί το δεύτερο μέρος του «Hobbit» (δείτε το τρέιλερ εδώ) να προετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμη βόλτα στη Μέση Γη, αλλά το ωραιότερο τρέιλερ που είδαμε αυτήν την εβδομάδα ήταν αυτό που ανήκει στο ντοκιμαντέρ του Σείν Σαλέρνο «Salinger» (δείτε το τρέιλερ εδώ), μια βουτιά στο μεγαλύτερο λογοτεχνικό μυστήριο του 20ου αιώνα, ένα θρίλερ μυστηρίου φτιαγμένο για να αποκαταστήσει για πάντα τη μνήμη του ερημίτη συγγραφέα του «Φύλακα στη Σίκαλη».

2

Το ελληνικό σινεμά προς τη δόξα τραβά: Οι επιτυχίες του ελληνικού σινεμά συνεχίζονται παγκοσμίως, με τέσσερις ελληνικές ταινίες να συμμετέχουν στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ), με το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου να διαγωνίζεται στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και τη «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη, την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου και το «The Capsule» της Αθήνάς Τσαγγάρη να προβάλλονται σε παράλληλα προγράμματα.

2

To μέγεθος μετράει: Η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα ξεκίνησε με ένα μικρό preview του «Pacific Rim» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Χωρίς ίχνος spoiler σας μεταφέρουμε την εμπειρία μιας ταινίας πιο μεγάλης από αυτή που μπορεί να αντέξει ακόμη και η μεγαλύτερη οθόνη του πλανήτη, ένα υπαρξιακό action movie, κάπου ανάμεσα στο «Avatar» και το «Transformers» με την goth tech σφραγίδα ενός από τους πιο σπουδαίους παραμυθάθες της εποχής μας. Διαβάστε το αναλυτικό μας ρεπορτάζ εδώ.

Τι μάθαμε αυτήν την εβδομάδα: