Buzz

Οταν το μέγεθος μετράει και παραμετράει! Είδαμε τις πρώτες σκηνές από το «Pacific Rim».

στα 10

Πριν από λίγο, η Village παρουσίασε ένα μικρό πρόμο του «Pacific Rim», με τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο να κάνει την εισαγωγή στις πρώτες σκηνές ενός από τα πιο ογκώδη, θορυβώδη και υπόγεια υπαρξιακά επερχόμενα blockbusters.

Οταν το μέγεθος μετράει και παραμετράει! Είδαμε τις πρώτες σκηνές από το «Pacific Rim».

Οταν λεγεώνες τρομακτικών πλασμάτων – γνωστά ως Καϊτζού – αρχίζουν να εφορμούν από την θάλασσα, ξεκινά ένας πόλεμος που θα στοιχίσει εκατομμύρια ζωές και θα εξαντλήσει τους πόρους της ανθρωπότητας. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι άνθρωποι στις επιθέσεις των γιγαντιαίων Καϊτζού, κατασκεύασαν ένα ειδικό όπλο: ογκώδη ρομπότ – τα Γιέγκερ – τα οποία ελέγχονται ταυτόχρονα από δύο πιλότους των οποίων οι εγκέφαλοι είναι συνδεδεμένοι με μία γέφυρα νευρώνων. Όμως, ακόμα και τα Γιέγκερ αποδεικνύονται λίγα μπροστά στη μήνη των Καϊτζού. Λίγο πριν την οριστική ήττα, οι δυνάμεις που προασπίζονται το ανθρώπινο είδος, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν σε δύο μάλλον απίθανους ήρωες – έναν ξεπεσμένο πρώην πιλότο (Τσάρλι Χάναμ) και μια άπειρη δόκιμο (Ρίνκο Κικούσι). Οι δυο τους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πλοηγήσουν ένα θρυλικό και φαινομενικά ξεπερασμένο Γιέγκερ από το παρελθόν. Αυτοί οι δύο θα κληθούν να προστατέψουν την ανθρωπότητα, καθώς είναι η τελευταία της ελπίδα πριν την αποκάλυψη.

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηρίσει το «Pacific Rim» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο περισσότερο από την παραπάνω επίσημη υπόθεσή του, αυτό είναι το μέγεθος.

Οχι μόνο γιατί τα εχθρικά Καιτζού - που γεννήθηκαν από ένα ρήγμα στα βάθη των ωκεανών - είναι κάτι σαν την πλέον θεόρατη εκδοχή όλων των Γκοντζίλα που έχουμε δει μέχρι σήμερα, αλλά και γιατί οι ανθρώπινες μηχανές που έχουν κατασκευαστεί για να τα καταπολεμήσουν - τα Tζάγκερ - είναι μια ακόμη πιο ογκώδης βερσίον των Transformers με εξελιγμένη κίνηση και ευφυία.

Φανταστείτε απλά τι συμβαίνει στην οθόνη όταν ένα Γιέγκερ πολεμάει ένα Καιτζού για να σχηματίσετε στο μυαλό σας μια επικών διαστάσεων αποκαλυπτική μάχη για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, έτσι όπως την σκέφτηκε, την υλοποίησε και παραδίδει ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στην πιο φιλόδοξη ταινία της φιλμογραφίας του και ταυτόχρονα στην πιο φιλόδοξη ταινία του 2013.

2

Το περίπου 15λεπτο πρόμο που μόλις είδαμε ξεκινάει με μια εισαγωγή του ίδιου του Ντελ Τόρο που σε μια καθησυχαστική διαδοχή όλων όσων στο παρελθόν δημιούργησαν από την αρχή ένα original κινηματογραφικό σύμπαν (βλ, Τζορτζ Λούκας για τον «Πόλεμο των Αστρων», Τζέιμς Κάμερον για το «Avatar»), μιλάει για το Pacific Rim σαν έναν παιδί που δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του για το καινούριο του παιχνίδι, το οποίο ευτυχώς δεν αποτελείται μόνο από θεαματικές εκρήξεις και μέταλλα που εκρήγνυνται καταστρέφοντας στο πέρασμά τους ολόκληρες πόλεις.

Αν μάθαμε κάτι από τις πρώτες σκηνές της ταινίας που είδαμε είναι πως μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι μέχρι και το Σεπτέμβρη που θα δούμε το «Pacific Rim» στις ελληνικές αίθουσες. Κι αυτό γιατί, διαλύοντας κάθε ανησυχία πως το «Pacific Rim» είναι απλά ένας σαματάς άνευ προηγουμένου που έρχεται για να αλώσει τις 3D αίθουσες και να φέρει πολλά μα πολλά εκατομμύρια στα ταμεία, ο Ντελ Τόρο αποκαλύπτει όλα όσα κρύβονται πίσω από το goth tech σύμπαν της ταινίας, όπως ο ίδιος το περιγράφει.

2

Μέσα στα μηχανικά τέρατα που ο άνθρωπος αναγκάζεται να δημιουργήσει για να νικήσει τα Καιτζού, βρίσκονται οι πιο ικανοί πιλότοι του πλανήτη, οι οποίοι κατευθύνουν τα τεράστια Γιάγκερ συγχρονίζοντας τις μνήμες τους. Αυτό που συμβαίνει, όταν σε μια από τις ωραιότερες, πιο συγκινητικές και αριστουργηματικά σκηνοθετημένες σκηνές που είδαμε τελευταία, η ηρωίδα της Ρίνκο Κικούτσι παρασύρεται από τις μνήμες της και χάνει τον έλεγχο του Γιάγκερ είναι κάτι που δεν θα σας το αποκαλύψουμε, απλά και μόνο γιατί είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λέξεις.

Και αν, όπως ελπίζουμε, αυτό είναι μόνο ένα δείγμα του που ακριβώς βρίσκεται το μαγικό άγγιγμα του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό των ειδικών εφέ και της μνημειώδους καταστροφής, τότε δεν χρειάζεται παρά μόνο να περιμένουμε...


Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Pacific Rim»: