Industry

H Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ

στα 10

Συνέχεια των ανακοινώσεων από κινηματογραφικές ενώσεις που αντιδρούν στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτή τη φορά η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ δηλώνει «Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να σβήσουμε αυτή την ντροπή».

Flix Team
H Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ

Η νεοσύστατη Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ - δημιουργήθηκε μόλις το Μάρτιο του 2013 - δηλώνει κι αυτή με τη σειρά της (μετά τη ΣΑΠΟΕ και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου) την αντίθεσή της στο βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix) με μια ανακοίνωση που, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει και το ρόλο της κρατικής τηλεόρασης στην άνθιση του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, τόσο μέσω της χρηματοδότησής ταινιών, όσο και με την προβολή τους αλλά και τις διεθνείς συμπαραγωγές που αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε εδώ τις ανακοινώσεις της Ενωσης Σκηνοθετών - Παραγωγών (ΕΣΠΕΚ) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ:

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, όλοι εμείς οι κινηματογραφιστές που μέσα από τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης συχνά σας κρατήσαμε συντροφιά με ντοκιμαντέρ που σας προβλημάτισαν, σας διασκέδασαν, σας προκάλεσαν ή σας ενόχλησαν, αναδεικνύοντας την «άλλη πλευρά» της πραγματικότητας, καταδικάζουμε την ξαφνική σίγαση της ΕΡΤ και μάλιστα βάσει μιας ακόμα «πράξης νομοθετικού περιεχομένου» που στην ουσία παρακάμπτει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η πράξη αυτή δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε μη δικτατορικά καθεστώτα εν καιρώ ειρήνης. Η πράξη αυτή επίσης ευθυγραμμίζεται πλήρως με την γενικότερη υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού, που επιχειρείται συστηματικά στον τόπο μας, απαξιώνοντας τη μόνη επένδυση που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη κοινωνία.

Με το κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν χάνει μόνο η Ελλάδα τη φωνή της. Δεν χάνουν μόνο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τη δουλειά τους. Είναι :

• Οι χιλιάδες Έλληνες δημιουργοί που καταδικάζονται στη φίμωση ή στην υποταγή στις πελατειακές σχέσεις. • Τα μουσικά σύνολα που σιγούν. Το τρίτο πρόγραμμα. Ο απόδημος ελληνισμός που απομονώνεται. Η παραμεθόριος που αποκλείεται. • Είναι το δημιουργικό ντοκιμαντέρ που αποτέλεσε σημαντικό μέρος του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης, αποκομίζοντας διεθνή βραβεία και διακρίσεις, αλλά και συμπαραγωγές με ξένα σημαντικά τηλεοπτικά δίκτυα. • Είναι τα εκατομμύρια τηλεθεατές ή ακροατές που για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους δεν θα έχουν πια άλλη διέξοδο από τα κανάλια των ιδιωτών επιχειρηματιών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον πολιτικό και πολιτιστικό μας βίο.

ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ

Ως καλλιτέχνες, δημιουργοί ντοκιμαντέρ, συμπολίτες και συνάνθρωποι θ’ αγωνιστούμε για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ώστε η ελληνική δημιουργία και ο παγκόσμιος πολιτισμός να φτάνει σε κάθε σπίτι. Θα αγωνιστούμε εναντίον του νομοσχεδίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και με το οποίο η κομματική παρέμβαση και ο έλεγχος της δημόσιας τηλεόρασης συνεχίζεται και επαυξάνεται. Θα προτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε αυτή η φωνή να αποκτήσει το σημαντικό παιδευτικό, πολιτιστικό και εθνικό ρόλο, ο οποίος της αναλογεί, ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει το μαύρο στίγμα στην οθόνη της δημόσιας τηλεόρασης. Η μόνη όπου τα ερτζιανά του δημόσιου ραδιοφώνου σιωπούν. Ας αγωνιστούμε ώστε αυτοί οι φορείς να γίνουν ουσιαστικοί θεματοφύλακες και καταλύτες για την προώθηση της παιδείας και του πολιτισμού.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Γιούρι Αβέρωφ, Αδάμ Αδαμόπουλος,Ελιάνα Αμπραβενέλ,Μανώλης Ανδριωτάκης, Ρέα Αποστολίδη, Στέλιος Αποστολόπουλος, Βίκυ Βελοπούλου, Ντέπυ Βρεττού, Μαρία Γεντέκου,
Χριστόφορος Γεωργούτσος,
Έμιλυ Γιαννούκου, Μάρκος Γκαστίν,
Ηλίας Δημητρίου, Γιώργος Διδυμιώτης,
Βασίλης Δούβλης,
Κατερίνα Ευαγγελάκου, Νίκος Ζωιόπουλος,
Βαγγέλης Ευθυμίου,
Δήμητρα Ζήρου,
Χρόνης Θεοχάρης, Πάνος Θωμαΐδης, Ηλίας Ιωσηφίδης,
Νίκος Κανέλλος,
Βαγγέλης Καλαμπάκας, Απόστολος Καρακάσης, Δημήτρης Κλάγκος,
Άγγελος Κοβότσος,
Βάλερυ Κοντάκου, Διονυσία Κοπανά,
Δήμητρα Κουζή, Κωνσταντίνος Κουκούλης,
Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος,
Μαρία Κουφοπούλου,
Ελισάβετ Λαλουδάκη,
Φώτος Λαμπρινός,
Καλλιόπη Λεγάκη,
Μαρία Λεωνίδα, Βασίλης Λουλές,
Γιάννης Μισουρίδης, Νίκος Νταγιαντάς,
Ανθή Νταουντάκη,
Αλεξάνδρα Ντούμα,
Νατάσα Ξύδη,
Μαριάννα Οικονόμου,
Φωτεινή Οικονομοπούλου,
Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Μάριος Παπαγεωργίου, Αννέτα Παπαθανασίου,
Αλέξανδρος Παπανικολάου, Massimo Pizzocaro,
Κώστας Πλιάκος,
Αλέξης Πόνσε, Γιώργος Πουλίδης,
Νόρα Ράλλη, Γιώργος Σαβόγλου,
Αλεξάνδρα Σαλίμπα,
Παναγιώτης Σιμόπουλος,
Νίκος Σταμπουλόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος,
Μύρνα Τσάπα,
Γιώργος Τσεμπερόπουλος,
Γεωργία Τσισμετζόγλου,
Σπύρος Τσιφτσής, Δάφνη Τόλη,
Κώστας Χαραλάμπους,
Σταύρος Ψυλλάκης

Διαβάστε ακόμα: