Buzz

Το μυστήριο με το όνομα «Τζ. Ντ. Σάλιντζερ» βρίσκει λύση...

στα 10

Μπορεί να μην είναι το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς, όπως διαφημίζει το εξαιρετικό του τρέιλερ, αλλά το «Salinger» του Σέιν Σαλέρνο θα είναι σίγουρα ένα από τα ντοκιμαντέρ που θα συζητηθουν όσο λίγα, αφού ρίχνει φως στο μεγαλύτερο λογοτεχνικό μυστήριο του 20ου αιώνα.

Το μυστήριο με το όνομα «Τζ. Ντ. Σάλιντζερ» βρίσκει λύση...

«O Σάλιντζερ είναι μια τεράστια φιγούρα στην κουλτούρα μας και όμως παραμένει ένα συναρπαστικό αίνιγμα. Το παιχνίδι των κριτικών και του κοινού τον προηγούμενο μισό αιώνα ήταν να μπορέσεις να "διαβάσεις" τον άντρα πίσω από το έργο του, γιατί ο ίδιος δεν θα μιλούσε ποτέ. Η ανείπωτη ιστορία της ζωής του, όμως, είναι πιο δραματική από οποιοδήποτε βιβλίο έγραψε στη σύντομη εκδοτική του καριέρα. Και αυτή ήταν η ιστορία που ήθελα να πω: τη ζωή του. Οχι το μύθο που καίγεται με τόση λάμψη εδώ και 50 χρόνια. Είχα τρεις ερωτήσεις όταν ξεκίνησα το πρότζεκτ εννιά χρόνια πριν: Γιατί ο Σάλιντζερ σταμάτησε να εκδίδει, γιατί εξαφανίστηκε και τι έγραφε τα τελευταία 45 χρόνια;»

Κάπως έτσι εξηγεί ο Σέιν Σαλέρνο την περίπου μια δεκαετία που αφιέρωσε στο να ολοκληρώσει το «Salinger», το ντοκιμαντέρ που μέσα από εξονυχιστική έρευνα και μελέτη, αλλά και μια σειρά από 150 συνεντεύξεις (ανάμεσά τους άνθρωποι του κοντινού περιβάλλοντος του συγγραφέα που δεν έχουν μιλήσει ποτέ αλλά και πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών) προσπαθεί να ρίξει φως στο μυστήριο της ζωής ενός ανθρώπου που με τον «Φύλακα στη Σίκαλη» σημάδεψε ανεξίτηλα την παγκόσμια λογοτεχνία, αλλά μετά το 1965 αποσύρθηκε από τα εγκόσμια, μέχρι και το θάνατό του 2010.

Το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, που ανήκει στην εταιρία Weinstein και αυτό σημαίνει πως βρίσκεται από τώρα στις υποψηφιότητες των Οσκαρ (αν δεν έχει κερδίσει ήδη το χρυσό αγαλματάκι!), είναι απλά συναρπαστικό: δομημένο σαν ένα θρίλερ, θέτει συνέχεια όλες τις ερωτήσεις που για χρόνια έχτισαν το μύθο του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ και το κυριότερο αποπειράται να τις απαντήσει, ξεφυλλίζοντας άγνωστες σελίδες της περιπετειώδους και τραγικής ζωής του, ενώ ταυτόχρονα υπερθεματίζει τη συμβολή του στην αλλαγή της αμερικανικής λογοτεχνίας.

2

Ταυτόχρονα με το ντοκιμαντέρ, ο Σαλέρνο (σεναριογράφος και παραγωγός, ανάμεσα σε πολλά του τηλεοπτικού «NYPD Blue», του «Armageddon» και του «Savages» του Ολιβερ Στόουν), έγραψε και ένα βιβλίο με τα αποτελέσματα της έρευνάς του με τίτλο «The Private War of J. D. Salinger», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και μαζί με την ταινία φιλοδοξεί να αποτελέσει την ύστατη μαρτυρία για τη ζωή και το έργο του Σάλιντζερ.

«Δεν είναι μια βιογραφία που απευθύνεται μόνο στους φανατικούς θαυμαστές του Σάλιντζερ. Είναι ένα θρίλερ μυστηρίου. Για δύο ώρες στην ταινία και για 750 σελίδες στο βιβλίο, βρίσκεσαι σε μια περιπέτεια, όπου τοποθετείς τα κομμάτια του παζλ ένα - ένα.»

Δείτε το τρέιλερ παρακάτω, σημειώστε πως ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μιλάει on camera, αλλά πως ο Σαλέρνο δεν αποκαλύπτει ακόμη πολλές εκπλήξεις που κρύβονται στο ντοκιμαντέρ του.

Διαβάστε ακόμη: