
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το ταλέντο, την καινοτομία και το πείσμα, ο νέος κύκλος της τηλεοπτικής σειράς «Ες Αύριον τα Σπουδαία» ξεκινάει για το 2017 με μια σειρά επεισοδίων στα οποία θα γνωρίσουμε νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αθλητές.
Οι ιστορίες τους, δείγματα μιας Ελλάδας που επιμένει να καινοτομεί, να προσπαθεί και να αναδεικνύει το διεθνές της πρόσωπο θα σκηνοθετηθούν από νέους Ελληνες δημιουργούς με ήδη εξαίρετα δείγματα στο χώρο της ταινίας μικρού μήκους. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Νάκος, ο Αλέξανδρος Σκούρας, ο Θανάσης Νεοφώτιστος, ο Χρήστος Καρτέρης, ο Παναγιώτης Σκορδίλης και άλλοι.
Μεταξυ των επεισοδίων που θα προβληθούν, θα δούμε, όπως αναφέρει και το επίσημο δελτίο Τύπου:
Το επεισόδιο «Περιμενοντας τον Ουρανό» του σκηνοθέτη Δημήτρη Νάκου, όπου παρουσιάζεται ο συγγραφέας και ποιητής Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, 28 ετών. Ο Χρήστος μας μιλάει για το πώς ξεκίνησε να γράφει, τα πρώτα του βήματα, για τις ποικίλες επιρροές του, τόσο από τον χώρο της λογοτεχνίας, όσο κι από τον χώρο του κινηματογράφου, αλλά και τις σπουδές του. Μας εξηγεί τις θεματικές των βιβλίων του, με κυρίαρχες εκείνες του θανάτου και της ξενότητας, οι οποίες επανέρχονται τόσο στα ποιητικά, όσο και στα πεζά του έργα. Μας μιλάει, επίσης για το πώς βλέπει τη σύγχρονη πραγματικότητα, για το μέλλον και τα όνειρα του.
Το επεισόδιο «Ταλέντο» του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Σκούρα, οπου θα δούμε τον Γιώργο Αρκομάνη. Ο Γιώργος υπήρξε ένας ατίθασος έφηβος, χωρίς να επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον για τα σχολικά δρώμενα. Δύσκολα κάποιος θα στοιχημάτιζε στη μελλοντική του επιτυχία . Δέκα χρόνια μετά, ο Γιώργος είναι ένας καταξιωμένος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας με εξαιρετικές μουσικές σπουδές. Παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγεία, ως ο μάγος Tristan, δίνοντας παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το όνειρο του είναι να μπορέσει να συνδυάσει τις δύο αγαπημένες του τέχνες, τη μουσική και τη μαγεία, σε μια μοναδική παράσταση.
To επεισόδιο «Αρχιτέκτονας του Μέλλοντος» του σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου, όπου παρουσιάζονται δύο νέες γυναίκες αρχιτέκτονες και οι αθέατες πλευρές της δουλειάς τους. Το επεισόδιο θα μας περιγράψει τα ψηφιακά και εικαστικά έργα του Αρχιτέκτονα. Για τη μορφή της δουλειά ενός Αρχιτέκτονα στην Αθήνα του 2017. Για ένα υποτιθέμενο διαγωνισμό και το άγχος μιας Αρχιτεκτονικής σύνθεσης που ένας Αρχιτέκτονας θέλει να δημιουργήσει και ίσως να πάρει κάποιο βραβείο. Για την ώρα που βρίσκεται στην οικοδομή ή σε μία ανακαίνιση χώρου και τον τρόπο που μιλάει με ανθρώπους και πελάτες. Για τις δυσκολίες και την πραγματική του εικόνα ενός απλού ανθρώπου, για το που μένει, που βγαίνει, ποια είναι η οικογένεια, ποιοι οι φίλοι κλπ. Για τις επιτυχίες και τις στιγμές δόξας που έχει, και πως συμπεριφέρεται στις διακρίσεις ή τις επιτυχίες. Πως μία τέτοια διάκριση εντέλει κάνει καλό σε όλη την εικόνα της Ελλάδας.
Το επεισόδιο «Σιωπηλός Παρατηρητής» του σκηνοθέτη Χρήστου Καρτέρη, όπου θα δούμε την Νατάσα Ευσταθίου, θεραπεύτρια/εμψυχώτρια του πρωτοποριακού εργαλείου iMUSE. Το πρωτοποριακό εργαλείο iMUSE, είναι ένα πολυαισθητηριακό διαδραστικό τεχνολογικό περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με βαριές νοητικές και σωματικές αναπηρίες και ηλικιωμένους να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες που διαφορετικά θα τους ήταν αδύνατες, να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να εκφραστούν με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας.
Το επεισόδιο «Εικόνες στα Σύννεφα» του σκηνοθέτη Παναγιώτη Σκορδίλη, στο οποίο μας παρουσιάζεται η δουλειά και η καλλιτεχνική διαδρομή του σκιτσογράφου Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, μόνιμου συνεργάτη της εφημεριδας «ΤΑ ΝΕΑ», από τα πρώτα του βήματα ως επαγγελματία σκιτσογράφου έως τη διεθνή βράβευσή του. Ο νεαρός καλλιτέχνης μας μιλάει για τον τρόπο έκφρασής του, τις προσδοκίες και τους φόβους του, που παρουσιάζει μέσα από τα σκίτσα του, τα θέματα των οποίων αντλεί από την καθημερινότητα των ανθρώπων στη μεγαλούπολη.
Το επεισόδιο «Miss Omonoia» του σκηνοθέτη Γιώργου Γκούνεζου, στο οποίο μας παρουσιάζεται η ομάδα UrbanDig που διερευνά τις κρυφές ιστορίες κάτω απ’ το ορατό αστικό τοπίο και αποκαλύπτει νέες αφηγήσεις μέσω θεατρικών παραστάσεων και παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο. Η πρακτική ξεκινά από την παρατήρηση, την έρευνα και την χαρτογράφηση περιοχών και στην συνέχεια σε απρόβλεπτα σημεία, αθέατες γωνιές, κλειστούς και ανοιχτούς χώρους οι ηθοποιοί επανα-συστήνουν την πόλη στους κατοίκους της. Έτσι – έστω και για λίγο – οι πολίτες οικειοποιούνται τον δημόσιο χώρο ενώ παράλληλα χτίζεται μια συλλογική ταυτότητα μέσα από την μνήμη, την επιθυμία και την αίσθηση.