Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2017: Δράμα κι αλλο δράμα στο «Una Famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο

στα 10

«Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα», υπόσχεται μια κάρτα στην αρχή του φιλμ, αλλά τίποτα δεν μοιάζει «αληθινό» σε αυτό το βαρύγδουπο δράμα.

Βενετία 2017: Δράμα κι αλλο δράμα  στο «Una Famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο

Το φιλμ του Σεμπαστιάνο Ρίζο παίρνει τον χρόνο του μέχρις ότου κάνει σαφές τι ακριβώς συμβαίνει στην σχέση των δύο πρωταγωνιστών του, Βενσάν και Μαρία, που μοιάζουν να βιώνουν μια δική τους κλειστή πραγματικότητα και μια σχέση που δείχνει να ασφυκτιά κάτω από μια πολύ βαριά σκιά.

Οι δυο τους κάνουν σεξ, ή προσπαθούν να κάνουν σεξ με έναν πολύ σαφή σκοπό που γρήγορα καταλαβαίνεις ότι είναι η εγκυμοσύνη. Μια εγκυμοσύνη που όμως η Μαρία είναι αποφασισμένη να αποφύγει τόσο επίμονα, ώστε να να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της κρυφά από τον Βενσάν και να τον πείσει –με κάθε τρόπο- να της τοποθετήσει ένα διάφραγμα.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 30 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου στο Λίντο. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Δείτε όλα τα κείμενα συγκεντρωμένα εδώ

una famiglia 607

Από την αρχή είναι σαφές πως κάτι παράξενο και σκοτεινό συμβαίνει εδώ και η εξήγηση είναι φυσικά ότι οι δυο τους «βοηθάνε ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά», χρεώνοντας φυσικά ένα σημαντικό ποσό για τις «υπηρεσίες» τους. Μόνο που η Μαρία είναι πια αποφασισμένη ότι δεν θέλει να το κάνει ξανά και νιώθει πως ήρθε η στιγμή να κάνει ένα μωρό για εκείνη, να φτιάξει την δική της οικογένεια. Αλλά όταν θα μείνει και πάλι έγκυος, φυσικά το μωρό θα πρέπει να πάει κάπου αλλού.

una famiglia 607

Κι αν η ιστορία μοιάζει υπερβολική, αλλά εν δυνάμει αληθινή, ο τρόπος που ο Ρίζο την σκηνοθετεί και οι δυο πρωταγωνιστές του υποδύονται τους χαρακτήρες του, την σπρώχνουν στα όρια μιας exploitation τηλεταινίας, που δεν γνωρίζει τι σημαίνει λεπτότητα, υπαινιγμός ή μέτρο. Τα όσα συμβαίνουν στην οθόνη και ο τρόπος που εκτυλίσσονται, συχνά δεν σου αφήνουν καμιά επιλογή από το να καγχάσεις μπροστά σε αυτή την χοντροκομμένη επίδειξη δωρεάν πόνου, χαρακτήρων που δεν μοιάζουν να έχουν καμμιά θετική πλευρά κι ενός κοινωνικού πορτρέτου που μοιάζει γεμάτο απλοϊκές και σχεδόν αστείες παρατηρήσεις.

una famiglia 607

Και στο κέντρο αυτού του συχνά ενοχλητικού τσίρκου στιλιζαρισμένης μιζέριας, οι δυο πρωταγωνιστές του βρίσκονται έκθετοι στην προσπάθειά τους να δώσουν ουσία σε δυο μονοδιάστατους χαρακτήρες, με τον Πατρίκ Μπρουέλ να βρίσκει καταφύγιο σε μια μόνο έκφραση που μοιάζει κολλημένη στο πρόσωπό του σε όλη την διάρκεια της ταινίας και την Μικαέλα Ραματζότι να δίνει την πιο εξωφρενικά υπερβολική ερμηνεία που είδατε στην οθόνη εδώ και πολύ καιρό.

una famiglia 607

Περισσότερες κριτικές από το 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 30 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου στο Λίντο. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Δείτε όλα τα κείμενα συγκεντρωμένα εδώ