Φεστιβάλ / Βραβεία

71ο Φεστιβάλ Βενετίας – πάμε για το χρυσό (λιοντάρι)

στα 10

Η «γαληνοτάτη» Βενετία αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για το μακροβιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του κόσμου που ξεκινά σήμερα… ατμοσφαιρικά. Το Flix είναι εδώ και παρακολουθεί την κάθε στιγμή.

Flix Team
71ο Φεστιβάλ Βενετίας – πάμε για το χρυσό (λιοντάρι)

Στην 71η χρονιά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έχει πια την πείρα να διαχειρίζεται την εικόνα του. Ετσι, μ’ ένα πρόγραμμα λιγότερο εντυπωσιακό (ελπίζουμε με περισσότερες απρόσμενες αποκαλύψεις) από τις πρόσφατες χρονιές του, το Φεστιβάλ ετοιμάζεται να φωτίσει την κινηματογραφική κοινότητα και τον κόσμο με εικόνες από τις μέρες και τις νύχτες του, από τις αίθουσες και τα κόκκινα χαλιά του, εκμεταλλευόμενο περισσότερο απ’ όλα το… ντεκόρ του. Σ’ ένα μικρό πλωτό σύμπαν εξαιρετικής ομορφιάς, όλα δείχνουν μαγικά, είτε πρόκειται για τους σταρς που κατεβαίνουν με χάρη από το βαπορέτο τους, είτε για μια καινούρια ταινία που αποδεικνύεται καλύτερη από τις προσδοκίες μας. Ετσι, το Flix, για το επόμενο δεκαήμερο, θα προσπαθήσει καθημερινά να ξεκαθαρίζει τα συν και τα πλην του Φεστιβάλ, απολαμβάνοντας χωρίς διάλειμμα τη Μόστρα του 2014.

Παρακολουθείτε λεπτό προς λεπτό το 71ο Φεστιβάλ Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς.

birdman banner

Υψηλή πτήση με το «Birdman»

Μοιάζει ιδανική επιλογή για το άνοιγμα του 71ου Φεστιβάλ Βενετίας: το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου είναι εξαιρετικά πολυαναμενόμενο με μια σχεδόν μυστηριώδη αύρα να το περιβάλλει, έχει έναν σκηνοθέτη με καλλιτεχνικό εκτόπισμα (λέμε, τώρα) κι έναν πρωταγωνιστή, στο πρόσωπο του Μάικλ Κίτον, τόσο ιδιοσυγκρασιακό και συναρπαστικό όσο η πολύχρονη και πολυσχιδής καριέρα του. Η ταινία προβάλλεται σήμερα και μέσα στην ημέρα το Flix θα έχει ξεκάθαρη γνώμη! Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου εδώ.

Metamorphoses

Οι ταινίες που θέλουμε να δούμε σαν τρελοί

Ανάμεσα στα διαφορετικά προγράμματα του φετινού φεστιβάλ (Διαγωνιστικό τμήμα, Ορίζοντες, Venice Days, Ειδικές Προβολές), υπάρχουν οι ταινίες που περιμένουμε να ανακαλύψουμε αλλά και οι ταινίες που πεθαίνουμε ήδη να δούμε σαν τρελοί. Αναμεσά τους το «The Cut» του Φατίχ Ακίν - φαβορί ήδη για κάποιο μεγάλο βραβείο, το «One on One» του Κιμ Κι-ντουκ που ανοίγει το φετινό «Venice Days», το «The Smell of Us» του Λάρι Κλαρκ, το «Pasolini» του Εϊμπελ Φεράρα με τον Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του Ιταλού σκηνοθέτη, το «A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence» του πολυαγαπημένου μας Σουηδού Ρόι Αντερσον. το «Metamorphoses» του Κριστόφ Ονορέ βασισμένο στον Οβίδιο (φωτό), το ντοκιμαντέρ «The Look of Silence» του Τζόσουα Οπενχάιμερ (του «The Act of Klling»), το «Manglehorn» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν με τον Αλ Πατσίνο και φυσικά το Director's Cut του δεύτερου μέρους του «Nymphomaniac» που θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες στο Λίντο...

Διαβάστε αναλυτικά τα προγράμματα του 71ου Φεστιβάλ Βενετίας.

stage fright

Ελληνικό σινεμά στη μόστρα

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συνηθίσαμε ελληνικές ταινίες να παίρνουν μέρος στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας – ή και να βραβεύονται εντυπωσιακά όπως το «Miss Violence» πέρσι – φέρνει μια αδικαιολόγητη μικρή απογοήτευση φέτος με την απουσία του από τη διοργάνωση. Αδικαιολόγητη επειδή, με μια μικρή και δύστοκη παραγωγή, αλλοίμονο αν ξεκινήσουμε να θεωρούμε κάτι τέτοιο δεδομένο. Ωστόσο, για να δοθεί το στίγμα, τo «Stage Fright» του Γιώργου Ζώη θα συμμετάσχει στο Co-Production Market του 71ου Φεστιβάλ Βενετίας, συνεχίζοντας την αναζήτηση χρηματοδότησής του. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Ζώη επιλέχθηκε ανάμεσα σε 15 πρότζεκτ από το νεοσύστατο τμήμα της Αγοράς του Φεστιβάλ Βενετίας (ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια), που λανσάρει το European Gap Financing Co-Production Market που θα λάβει χώρα στις 29 και 30 Αυγούστου και συμπεριλαμβάνει σχέδια ταινιών που έχουν συμπληρώσει το 70% της χρηματοδότησής τους και αναζητούν την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού τους για να μπουν σε παραγωγή. Ανάμεσα στα 15 πρότζεκτς που επιλέχθηκαν για την παρθενική διοργάνωση του European Gap Financing Co-Production Market είναι και το «Stage Fright» του Γιώργου Ζώη, που επιστρέφει στη Βενετία μετά από τις επιτυχημένες συμμετοχές με τις δύο μικρού μήκους ταινίες του, το 2011 «Casus Belli» και το 2012 με τους «Τίτλους Τέλους», για να παρουσιάσει την πρώτη του μεγάλου μήκοους ταινία, το «Stage Fright».

Vita Oscena

Το Φεστιβάλ Βενετίας στο σπίτι σας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Βενετίας φροντίζει για όσους δεν μπορούν να βρεθούν στο Λίντο και προσφέρει επιλεγμένες προβολές σε απευθείας online streaming για όλους. Οκτώ επιλεγμένες ταινίες από το παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Orizzonti», με ταινίες νέων δημιουργών απ' όλον τον κόσμο και τρεις ταινίες από το «Biennale College - Cinema», το εργαστήρι του Φεστιβάλ για την ανάπτυξη και την παραγωγή ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού, θα προβληθούν σε ταυτόχρονο streaming με την πρεμιέρα τους στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια προσπάθεια που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2012 και έχει για σκοπό της να μεταφέρει λίγη από τη γεύση της διοργάνωσης στους φίλους του κινηματογράφου που δεν μπορούν να βρεθούν στο Λίντο της Βενετίας. Ειδικά για φέτος η διάρκεια που μπορεί κανείς να δει την ταινία που θα επιλέξει επεκτείνεται σε πέντε ημέρες από την ταυτόχρονη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ και στο Sala Web – το Flix έχει φέτος τη χαρά να είναι επίσημος media partner της online διοργάνωσης! Διαβάστε περισσότερα για το Sala Web και το πώς μπορείτε ν’ αξιοποιήσετε τις προβολές του εδώ.

venice james franco

Το φλας κι ο γονδολιέρης

Το ποιους θα φέρει το ελαφρό κύμα του Κανάλ Γκράντε τις επόμενες μέρες στο Λίντο ανυπομονούμε να το δούμε. Ξεχωριστή θέση φέτος, ωστόσο, έχουν ο Αλεξάντρ Ντεσπλά ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής σε μια εμπνευσμένη επιλογή από τον Αλμπέρτο Μπαρμπέρα – ελάχιστες είναι οι φορές που ένας συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής επιλέγεται για τέτοιο αξίωμα. Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ που θα βραβευτεί για το σύνολο της ως τώρα καριέρας της και θα παρουσιάσει μια ειδική προβολή της μίνι - σειράς «Olive Kitteridge». Και, φυσικά, ο πανταχού παρόν Τζέιμς Φράνκο που θα τιμηθεί με το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker prize, σε μια μικρή τελετή πριν από την προβολή της νέας του ταινίας, «The Sound and the Fury».

Διαβάζετε καθημερινά τα πάντα για το 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται διαρκώς

venice poster