Buzz

O Γουίλεμ Νταφόε είναι ο Πιερ Πάολο Παζολίνι

στα 10

Ιδανική επιλογή για να ενσαρκώσει μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ιστορίας του κινηματογράφου, ο Γουίλεμ Νταφόε μπαίνει στο δέρμα του Πιερ Πάολο Παζολίνι για μια βιογραφία που ετοιμάζει ο πάντα απρόβλεπτος Εϊμπελ Φεράρα.

O Γουίλεμ Νταφόε είναι ο Πιερ Πάολο Παζολίνι

Αφού τέλειωσε με τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο Εϊμπελ Φεράρα είπε να ασχοληθεί με κάτι πιο σινεφίλ και έτσι ετοιμάζει μια ταινία για τις τελευταίες ημέρες του Πιερ Πάολο Παζολίνι, αυτές που οδήγησαν στην μυστηριώδη δολοφονία του το 1975.

Για το ρόλο του Παζολίνι, ο Φεράρα δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ. Διάλεξε απλά τον ηθοποιό που έχει συνεργαστεί μαζί του ήδη τρεις φορές (στα «New Rose Hotel», «Go Go Tales» και «4:44 Last Day on Earth»), δίνοντας απλά την ευκαιρία στον μέγιστο Γούιλεμ Νταφόε να υποδυθεί έναν από τους πιο δύσκολους ρόλους της ζωής του.

119/3/2014: πρώτη φωτογραφία από την ταινία

Η ταινία - με προσωρινό τίτλο «Pasolini» - θα αφηγείται, σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, τα γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Νοεμβρίου του 1975, όταν ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, στα 53 του χρόνια, είχε μόλις επιστρέψει στη Ρώμη από τη Σουηδία. Αναζητώντας τον τότε εραστή του, έναν νεαρό hustler, ο Παζολίνι έκλεισε ραντεβού μαζί του για το επόμενο απόγευμα, για να έρθει αντιμέτωπος με μια ομάδα ακτιβιστών που τον προειδοποίησαν πως έπρεπε να σταματήσει να γράφει άρθρα εναντίον των Χριστιανοδημοκρατών.

2 Πιερ Πάολο Παζολίνι

Ο Παζολίνι βρέθηκε νεκρός στην παραλία της Οστια, κοντά στη Ρώμη, πολλαπλά τραυματισμένος από το ίδιο το αυτοκίνητό του, αλλά τα γεγονότα του θανάτου του σκεπάζονται ακόμη και σήμερα με ένα πέπλο μυστηρίου. Ο δεκαεπτάχρονος hustler συνελήφθη και ομολόγησε πως αυτός σκότωσε τον σκηνοθέτη, αλλά 29 χρόνια μετά, απέσυρε την ομολογία του, την οποία δήλωσε ότι έκανε κάτω από την πίεση απειλών προς την οικογένειά του από τρεις νότιους που σκότωσαν τον Παζολίνι επειδή ήταν ένας «βρωμερός κομμουνιστής».

Αλλα στοιχεία υποστηρίζουν πως ο Παζολίνι είχε εκείνη την ημέρα, 2 Νοεμβρίου του 1975, ραντεβού με τους κλέφτες μέρους κοπιών του «Salo», ενώ ο Σέρτζιο Τσίτι, φίλος του σκηνοθέτη, υποστήριξε πως ο δολοφόνος του ήταν ένας εκβιαστής. Σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικές αρχές θεώρησαν όλα αυτά τα νέα στοιχεία μη επαρκή και αρνήθηκαν να ανοίξουν ξανά το φάκελο της δολοφονίας του, αφήνοντας «ανοιχτή» μια υπόθεση ενός hate crime και σαφώς συνδεδεμένο με τις έντονες πολιτικές θέσεις του Παζολίνι.

2 Φωτογραφία από το μέρος όπου βρέθηκε νεκρός ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι

Τα γυρίσματα της ταινίας αναμένονται να ξεκινήσουν σε λίγους μήνες, κάνοντας το ενδιαφέρον για μια «αιρετική» βιογραφία - όπως ταιριάζει τόσο στον Παζολίνι, όσο και στον Φεράρα - να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Το «Welcome to New York», η ταινία που καταγράφει το οδοιπορικό της πτώσης του Ντομινίκ Στρος Καν μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο στη Νέα Υόρκη που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη και στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, δεν αποκλείεται να κάνει την πρεμιέρα του στο επερχόμενο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.