Industry

Από τους αδελφούς Νταρντέν ως τον Νάνι Μορέτι. Αυτές είναι οι ταινίες που χρηματοδοτούνται από το Eurimages

στα 10

Είχαμε γράψει ήδη για τις«Οχθες». Σήμερα ανακοινώθηκαν όλα τα projects που εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Eurimages.

Από τους αδελφούς Νταρντέν ως τον Νάνι Μορέτι. Αυτές είναι οι ταινίες που χρηματοδοτούνται από το Eurimages
Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν

Η συνεδρίαση που έγινε από τις 17 μέχρι τις 21 Ιουνίου στην Μασσαλία, ενέκρινε την χρηματοδότηση 21 ταινιών από τις συνολικά 40 που υποβλήθηκαν στο Eurimages.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς σχεδίων που είχαν να κρίνουν τα μέλη της επιτροπής πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα, ταινίες σκηνοθετών όπως ο Γιαν Σβέρακ, ο Ολε Κρίστιαν Μάντσεν, αλλά ακόμη κι ο Τζον Μπούρμαν να μην κατορθώσουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Ομως ανάμεσα στα σχέδια που πήραν το πράσινο φως και μοιράστηκαν ένα συνολικό ποσό χρηματοδότησης που φτάνει τα 6.710.000 Ευρώ, συναντάμε ταινίες που μοιάζουν από αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν στα μεγάλα φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς, αλλά και ταινίες νέων σκηνοθετών που δείχνουν την θέληση του ταμείου να ενισχύσει νέα ταλέντα.

Διαβάστε ποια είναι τα φιλμ που χρηματοδοτήθηκαν αναλυτικά.

Grün Grün Grün των Μόνικα Λαζουρεάν Γκόργκαν, Εμπα Σιντζίγκερ, Μικαέλα Κιρστ (Αυστρία, Γερμανία, Ρουμανία)

Ντοκιμαντέρ οικολογικού ενδιαφέροντος από τρεις πεπειραμένες σκηνοθέτιδες που συνεργάζονται για πρώτη φορά σε ένα κοινό project.

Bouboule του Μπρούνο Ντεβίλ (Ελβετία)

Μια ιστορία ενηλικίωσης ενός νεαρού υπέρβαρου αγοριού που μεγαλώνει ανάμεσα σε ανεύθυνους ενήλικους και αβέβαιες φιλίες.

Sangaile του Αλαντέ Καβαϊτέ (Γαλλία Λιθουανία)

Δυο κορίτσια μεγαλώνουν κι ερωτεύονται στην επαρχία της Λιθουανίας σε αυτή τη δεύτερη μεγάλου μήκους του Λιθουανού σκηνοθέτη που ζει και δουλεύει στη Γαλλία.

Diplomatie του Φόλκερ Σλέντορφ (Γερμανία, Γαλλία)

Μεταφορά ενός θεατρικού έργου που διαδραματίζεται στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και εξιστορεί την αντιπαράθεση ενός ναζί αξιωματικού με τον πρεσβευτή μιας ουδέτερης χώρας στο Παρίσι.

Tussen 10.00 - 12.00 του Πέτερ Χόγκεντορν (Ολλανδία, Βέλγιο Γαλλία)

Η πρώτη μεγάλου μήκους του Ολλανδού σκηνοθέτη, αφηγείται τις δύο ώρες μιας οικογένειας, αμέσως μετά τον απροσδόκητο θάνατο ενός από τα μέλη της.

Box (Imi Curgi prin Vine) του Φλορίν Σερμπάν (Ρουμανία, Γερμανία)

Η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη του «Οταν Θέλω να Σφυρίξω, Σφυρίζω», εξιστορεί την συνάντηση δυο απεγνωσμένων χαρακτήρων που ελπίζουν σε μια σωτηρία και μια αλλαγή, που δεν έχουν κουράγιο να φέρουν οι ίδιοι στη ζωή τους.

Sils Maria του Ολιβιέ Ασαγιάς (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία)

Η καινούρια ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς είναι η ιστορία μιας ηθοποιού που είκοσι χρόνια μετά υποδύεται έναν διαφορετικό ρόλο στο θεατρικό έργο που την έκανε διάσημη.

De Surprise του Μάικ βαν Ντίεμ (Ολλανδία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, ιρλανδία, Γερμανία)

Μια μαύρη κωμωδία για δυο ανθρώπους που ενώ βρίσκονται κοντά στον θάνατο ξαφνικά ανακλύπτυν την γοητεία της ζωής, από τον σκηνοθέτη του «Character».

Margherita του Νάνι Μορέτι (Ιταλία, Γαλλία)

Ο Νάνι Μορέτι μετά την κωμωδία του «Εχουμε Πάπα» επιστρέφει με ένα συγκινητικό δράμα ακολουθώντας το συναισθηματικό ταξίδι μιας γυναίκας από την στιγμή που η μητέρα της μαθαίνει ότι πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια κι ως το θάνατο της.

Ma vie de Courgette του Κλοντ Μπαράς (Ελβετία Γαλλία)

Ταινία κινουμένων σχεδίων για ένα νεαρό αγόρι που στέλνεται σε ένα ίδρυμα όταν κατά λάθος προκαλεί τον θάνατο της μητέρας του.

Οχθες του Πάνου Καρκανεβάτου (Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία)

Οι «Οχθες» του Πάνου Καρκανεβάτου, σημειώνουν την επιστροφή του σκηνοθέτη μετά τα «Καλά Κρυμμένα Μυστικά: Αθανασία», και μιλούν για την μεταναστευτική κρίση των ημερών μας - όπου η Ανατολή αιμορραγεί πρόσφυγες στη σύγχρονη Δύση - μέσα από μία ερωτική ιστορία.

Deux Jours, une Nuit των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία)

Η Μαριόν Κοτιγιάρ πρωταγωνιστεί, στην νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν, στον ρόλο μιας γυναίκας που πρόκειται να χάσει την δουλειά της, εκτός κι αν κατορθώσει να πείσει τους συναδέλφους της να αρνηθούν τα ετήσια μπόνους που δικαιούνται, προκειμένου να βρεθούν πόροι για τον δικό της μισθό.

Pasolini του Εϊμπελ Φεράρα (Η.Π.Α., Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο)

Ο Γουίλεμ Νταφόε πρωταγωνιστεί στον στον ρόλο του Πιερ Πάολο Παζολίνι, που βιώνει στην ταινία, τις τελευταίες 24 ώρες της ζωής του. Οπως τις φαντάστηκε ο Φεράρα.

Vergine Giurata της Λάουρα Μπισπούρι (Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Αλβανία)

Σ’ ένα ορεινό χωριό της Αλβανίας μια γυναίκα αρνείται την θηλυκή της πλευρά και ζει σαν άντρας θέλοντας να κερδίσει την ελευθερία της. Πρώτη ταινία της Ιταλίδας σκηνοθέτιδας, βασισμένη σε ένα βιβλίο της Ελβίρα Ντόνες με την Αλμπα Ρορβάχερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Kalt Vor του Χαφστάιν Σίγκουρντσον (Ισλανδία, Δαννία, Γαλλία)

Δεύτερη μεγάλου μήκους για τον σκηνοθέτη του «Either Way» (που ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν γύρισε ξανά ως «Prince Avalanche»). Ενας μοναχικός πρώην αλκοολικός δάσκαλος που ζει απομονωμένος σε ένα χωριό της Ισλανδίας όπου τίποτα δεν συμβαίνει, αποφασίζει να επιστρέψει στην φυσιολογική ζωή, όταν ο πατέρας του γυρίζει στην Ισλανδία.

Le Procès των Ρόνιτ Ελκαμπέτζ και Σλόμι Ελκαμπέτζ (Γαλλία, Ισραήλ, Γερμανία)

Τρίτη μεγάλου μήκους από το ζευγάρι των σκηνοθετών του «To Take a Wife» και «7 Days». Αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί σε ένα θρησκευτικό δικαστήριο στο Ισραήλ για να διαλύσουν τον γάμο τους.

Mountain (Montanha) του Ζοάο Σαλαβίζα (Πορτογαλία, Γαλλία)

Πρώτη μεγάλου μήκους ενός βραβευμένου σκηνοθέτη, το «Mountain» είναι η ιστορία ενός νεαρού αγοριού σε ένα φτωχικό συγκρότημα κατοικιών της Λισσαβόνας που αναγκάζεται να αναλάβει την φροντίδα της οικογένειας του.

Two Women της Βέρα Γκλαγκόλεβα (Ρωσία, Λετονία, Γαλλία)

Μια παντρεμένη γυναίκα κι ένα νεαρό κορίτσι γίνονται αντίζηλες για την καρδιά ενός άντρα σε αυτή την μεταφορά του «Ενας Μήνας στην Εξοχή» του Ιβάν Τουργκιένιεφ

The absent (Fasandræberne) του Μικέλ Νοργκαρντ (Δαννία, Γερμανία, Σουηδία)

Ο σκηνοθέτης του «Klovn» και του επερχόμενου «The Keeper of Lost Causes» με θητεία στο τηλεοπτικό «Borgen», αφηγείται μια αστυνομική ιστορία για μια υπόθεση που ανοίγει ξανά μετά από χρόνια και τον αστυνομικό που αναλαμβάνει να την εξιχνιάσει.

Het Leven Volgens Nino της Σιμόν βαν Ντίσελντορπ (Ολανδία, Βέλγιο)

Σε αυτή την ταινία για παιδιά και εφήβους, ένα νεαρό αγόρι και η οικογένεια του, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον χαμό της μητέρας τους.

The Word (Slowo) της Ανα Κάζετζακ (Πολωνία, Δανία)

Η Τρίτη μεγάλου μήκους της Πολωνής σκηνοθέτιδας αφηγείται την ιστορία μιας εφηβικής αγάπης που θα μεταμορφωθεί στην πορεία σε μια σχέση εκδίκησης.