Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας ακυρώθηκε μετά από σκάνδαλο λογοκρισίας

στα 10

Η απαγόρευση της προβολής του ντοκιμαντέρ της Νέτζλα Ντεμιρτζί «The Decree», το οποίο αναφέρεται στις εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει κύμα αντιδράσεων.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας ακυρώθηκε μετά από σκάνδαλο λογοκρισίας

Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας «Χρυσό Πορτοκάλι» στην Τουρκία, το κορυφαίο διεθνές κινηματογραφικό γεγονός της χώρας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί φέτος τις 7 - 14 Οκτωβρίου, ακυρώθηκε λόγω πολιτικής πίεσης μετά από μια θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από την παρουσία ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Decree» («Το Διάταγμα») στο πρόγραμμά του.

Σε σκηνοθεσία της Νέτζλα Ντεμιρτζί, το ντοκιμαντέρ αυτό επικεντρώνεται στις ζωές ενός γιατρού και μιας δασκάλας οι οποίοι απολύθηκαν από τις θέσεις τους όταν η Τουρκία μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Εκείνη την ημέρα μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών χρησιμοποιώντας τανκς, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα ξεκίνησε μια συνωμοσία για την ανατροπή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ταινία επρόκειτο να διαγωνιστεί στον Εθνικό Διαγωνισμό Ταινιών Ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ, αλλά αποσύρθηκε από τη σύνθεση την περασμένη εβδομάδα μετά από πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

the decree

Ο δήμαρχος της Αττάλειας Μουχιτίν Μπότσεκ ανακοίνωσε την ακύρωση του φεστιβάλ το βράδυ της Παρασκευής, αφού το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού απέσυρε την υποστήριξή του για την εκδήλωση, λέγοντας ότι «δεν θα είναι μέρος της προσπάθειας για την απαξίωση του επικού αγώνα του αγαπημένου μας έθνους στις 15 Ιουλίου, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως στοιχείο πρόκλησης».

Ο διευθυντής του φεστιβάλ της Αττάλειας Αχμέτ Μπογιατσιόγλου είπε ότι η απόσυρσή του οφείλεται σε ισχυρισμούς ότι ένα άτομο στην ταινία ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης νομικής διαδικασίας, με την σκηνοθέτη της ταινίας Ντεμιρτζί να αρνείται αυτόν τον ισχυρισμό, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει συνεχής νομική διαδικασία και χαρακτήρισε την απομάκρυνση «πλήγμα για τον κινηματογράφο». Αυτό, με τη σειρά του, πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών στην κινηματογραφική κοινότητα της Τουρκίας με πολλά μέλη της κριτικής επιτροπής να αποχωρούν και πολλούς τοπικούς σκηνοθέτες να αποσύρουν τους τίτλους τους από τη σύνθεση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε κοινή δήλωση την Τετάρτη, οι κινηματογραφιστές δήλωσαν: «Θεωρούμε την αφαίρεση της ταινίας μια άμεση απειλή για την καλλιτεχνική ελευθερία έκφρασης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απαράδεκτο τα φεστιβάλ, που ανήκουν εγγενώς στην κοινωνία, να παραδίδονται στη λογοκρισία».

Η Ντεμιρτζί ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ο κινηματογράφος μας, οι άνθρωποι μας, οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας, ένωσαν τα χέρια και κέρδισαν τον αγώνα μας για τη δημοκρατία».

antalya film festival

Αργότερα, το ντοκιμαντέρ συμπεριλήφθηκε ξανά στο πρόγραμμα, οπότε η κυβέρνηση απέσυρε την οικονομική της υποστήριξη. Στη συνέχεια, την Παρασκευή, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι μέλος της αντιπολίτευσης, αποφάσισε να ακυρώσει το φεστιβάλ και να απολύσει τον πρόεδρο του φεστιβάλ Αχμέτ Μπογιατζίογλου και την καλλιτεχνική διευθύντρια Εμρέ Μπασάκ, κατηγορώντας τους για κακή διαχείριση αυτής της εξαιρετικά ευαίσθητης κατάστασης.

Οι πολιτικές αναταράξεις και τα μποϊκοτάζ από Τούρκους σκηνοθέτες για καυτά ζητήματα δεν είναι κάτι νέο στο φεστιβάλ της Αττάλειας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η πολιτική έχει προκαλέσει την οριστική ακύρωση του διάσημου φεστιβάλ.