Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Χόλιγουντ συγχωρεί και βραβεύει τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

στα 10

Λίγες ώρες πριν στο Beverly Hilton Hotel του Λος Αντζελες πραγματοποιήθηκε η 25η απονομή του τιμητικού βραβείου της αμερικανικής Cinematheque. Αποδέκτης φέτος, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ - το πάλαι ποτέ μαύρο πρόβατο της βιομηχανίας που κατάφερε να μετατραπεί από «λιγότερο από μηδενικό» σε «άνθρωπο από ατσάλι».

Το Χόλιγουντ συγχωρεί και βραβεύει τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Η προ-τελετής φωτογράφηση στο κόκκινο χαλί

Παρασκευή βράδυ, κυριολεκτικά 4 ώρες πριν (και για αυτό δεν υπάρχει ακόμα εκτεταμένη κάλυψη), το Χόλιγουντ συγκεντρώθηκε στη κεντρική σάλα του Beverly Hilton Hotel για να τιμήσει τον «Ironman» του, τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ - έναν σταρ που φλέρταρε με την αυτοκαταστροφή και τα τελευταία χρόνια διεκδίκησε και κέρδισε μία χρυσή δεύτερη ευκαιρία. Μέσα με τέλη των 90ς, η καριέρα του έμοιαζε να μη διασώζεται με τίποτα, όπως ούτε και η ζωή του: εθισμένος στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, απανωτές συλλήψεις και παραβιάσεις των ποινών του τον έστειλαν ηθικά και σωματικά εξαθλιωμένο στη φυλακή. Σήμερα είναι και πάλι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους και συμπαθείς σταρ του κινηματογραφικού mainstream (κι όχι μόνο).

Σον Πεν, Μάικλ Ντάγκλας, Τζένιφερ Ανιστον και Τζάστιν Θερού, Τζέιμι Φοξ, Τζον Φαβρό, Τζόελ Σίλβερ, Ντέιβιντ Κάτσενμπεργκ - αλλά κι ο Γκάι Ρίτσι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όλοι πήραν το βήμα για να μιλήσουν για τον συνεργάτη τους που «πάντα ήταν ένα ταλέντο πολύ ισχυρότερο των εθισμών του» όπως είπε χαρακτηριστικά η παιδική του φίλη Τζόντι Φόστερ.

Ο Μάικλ Ντάγκλας σχολίασε ότι «ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. είχε μεγαλύτερη ευκολία να αποκαλύπτει τον εαυτό του στην οθόνη, από ότι μπορούσε στην πραγματική του ζωή», ο συνεργάτης του στον «Τσάπλιν» Αντονι Χόπκινς (μέσω βίντεο) μίλησε για ένα «εξωπραγματικό ταλέντο», κι ο πατέρας του, Ρόμπερτ Ντάουνι Σίνιορ, του απηύθυνε από σκηνής την «περηφάνια του που κατάφερε να αλλάξει τη ζωή του 180 μοίρες».

Ο Τζον Φαβρό, μιλώντας χωρίς να διαβάζει το Teleprompter (κάτι που σχολιάστηκε γιατί φάνηκε η από καρδιάς του συγκίνηση) δήλωσε μεγαλόψυχα πώς δεν έσωσε εκείνος την καριέρα του Ντάουνι Τζ, αλλά έγινε το ανάποδο - όταν η Marvel πρότεινε τον «Ironman» στο Φαβρό κι εκείνος ήθελε έναν «πραγματικό» ηθοποιό για να τον βγάλει ασπροπρόσωπο.

Κάτι παρόμοιο είπε σύσσωμο το καστ, οι παραγωγοί και φυσικά ο σκηνοθέτης του «Sherlock Holmes» Γκάι Ρίτσι: «Χρειαζόμασταν κάποιον με την υπερφυσική ικανότητα να αναδύεται από τα ελαττώματα του χαρακτήρα» δήλωσε ο βρετανός κινηματογραφιστής για τον πρωταγωνιστή του. «Το μόνο πρόβλημα με τον Ρόμπερτ είναι ότι οι μανιώδεις αυτοσχεδιασμοί του απαιτούν να στεκόμαστε όλοι στο επίπεδό του ανά πάσα στιγμή, κι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο...»

Το βραβείο της Cinematheque παραδόθηκε στα χέρια του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. από τον φίλο που πραγματικά του συμπαραστάθηκε στις σκοτεινές του μέρες και του βρήκε δουλειά σε ταινίες του, τον Μελ Γκίμπσον. Φυσικά, αυτό σήμερα φαίνεται σαν ειρωνική ανταπόδοση. Ετσι στήθηκε άλλωστε κι έτσι απροκάλυπτα εκτελέστηκε στη σκηνή του Beverly Hilton: τώρα ο Ντάουνι έδινε την ευκαιρία στον Γκίμπσον να ξανακερδίσει τη συμπάθεια της βιομηχανίας.

«Σε γνώρισα όταν ήσουν μόλις 25 χρονών. Το κουράγιο ήταν πάντα ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού σου, κι αυτό σε έκανε Ironman, έναν άνθρωπο που δεν καταστρέφεται στο τέλος. Σ' αγαπάω. Επρεπε να επανατοποθετηθείς, κάτι που τώρα χρειάζεται να κάνω κι εγώ..» δήλωσε ο Γκίμπσον και καταχειροκροτήθηκε από μία ζεστή αίθουσα που αγαπά ιστορίες μετάνοιας και δημόσιας ταπείνωσης.

«Καμιά φορά πρέπει να αγκαλιάσεις τον κάκτο για να σηκωθείς και να πας πιο κάτω. Τον αγκάλιασες τον κάκτο, σήκω, πήγαινε τώρα στη δουλειά σου...» συμπλήρωσε ο Γκίμπσον.

«Κάποιοι από εμάς ζούμε τα δράματά μας δημόσια» είπε ο Ντάουνι Τζ. με το χιούμορ, τη ζεστασιά και την αβίαστη γοητεία που τον χαρακτηρίζει και ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν, ξεχωρίζοντας τη γυναίκα του και το γιο του.