Φεστιβάλ / Βραβεία

Το #TIFF63 με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 8η | Οταν το Φεστιβάλ άνοιξε την τηλεόραση

στα 10

H τηλεόραση και οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού (της) μονοπώλησαν την όγδοη ημέρα του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Flix Team
Το #TIFF63 με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 8η | Οταν το Φεστιβάλ άνοιξε την τηλεόραση

Για πρώτη φορά φέτος το 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης άνοιξε την τηλεόραση.

Με δράσεις δικτύωσης, masterclasses και συζητήσεις δίνοντας το λόγο σε ομιλητές, επαγγελματίες και δημιουργούς σειρών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, η νέα ενότητα της AGORA με τον λιτό εύγλωττο τίτλο AGORA SERIES συγκεντρώνει Eλληνες και ξένους παραγωγούς, δημιουργούς σειρών για τηλεοπτικά δίκτυα και πλατφόρμες, καθώς και εκπροσώπους από δίκτυα εθνικής και παγκόσμιας κλίμακας.


To 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 3 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Δείτε εδώ συγκεντρωμένα όλα τα άρθρα του Flix για το Φεστιβάλ.


tiff63

tiff63

tiff63

tiff63

tiff63

tiff63

tiff63

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η χθεσινή ημέρα του Φεστιβάλ ήταν όλη αφιερωμένη στην τηλεόραση.

Το πρώτο πάνελ είχε τίτλο «The Triangle of Happiness: International Series - Entertainment services - Movies» με καλεσμένους τους Φερντινάντ Ντόχνα (Παραγωγός, Beta Film, Γερμανία), Σαμ Χόλι, (Executive Producer, Sky Studios, Ηνωμένο Βασίλειο), Μπόμπαν Τζέβτιτς (Head of Content Strategy and Development, Firefly Productions, Σερβία), Ζιλιέν Λερού (Producer/Principal CEO Paper Entertainment, Ηνωμένο Βασίλειο), Πίτερ Νάντερμαν (Producer, Nadcon production, Γερμανία), Ρισάρ Πομεράτ (Head of Series Development, N9ne Studio, Γαλλία) και Βερόνικα Βιτάλι (Manager Content Acquisitions, NETFLIX, Ιταλία). Τη συζήτηση συντόνισε ο Ζακ Ντιμ του Deadline.

Το δεύτερο πάνελ είχε τίτλο «The Modern Greek Drama – Setting the local scene: TV networks & platforms» και καλεσμένους τους Γιάννη Δώνο (Original Content Manager & Head of Acquisitions, ANT1 +), Κωνσταντίνο Μπουρούνη (Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Προγράμματος, ΕΡΤ), Τζώρτζη Ποφάντη (Chief Content Officer, ANTENNA TV), Κωνσταντίνο Σούσουλα (Chief Content Officer, MEGA TV), Φαίη Τσιτσιπή (Senior Manager COSMOTE TV Originals) με συντονίστρια την Πόλυ Λυκούργου της Nova και του Flix.

To τρίτο πάνελ είχε τίτλο «The Modern Greek Drama – Setting the local scene: Production» με καλεσμένους τους Φένια Κοσοβίτσα (Παραγωγός, Blonde), Ιωάννα Δάβη (Παραγωγός, Indigo View), Ορέστης Πλακιάς (Παραγωγός, Foss Productions), Διονύσης Σαμιώτης (Παραγωγός, Tanweer Productions), Μάρκος Χολέβας (Πρόεδρος Δ.Σ., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), με συντονίστρια την Πόλυ Λυκούργου της Nova και του Flix.

To τέταρτο πάνελ είχε τίτλο «The Modern Greek Drama – Setting the local scene: Content» με καλεσμένους τον (σκηνοθέτη, σεναριογράφο, ηθοποιό) Γιώργο Καπουτζίδη, τον (σκηνοθέτη) Βαρδή Μαρινάκη, την (συγγραφέα, σεναριογράφο) Κατερίνα Μπέη, τον (σκηνοθέτη, σεναριογράφο, ηθοποιό) Χριστόφορο Παπακαλιάτη, την (σκηνοθέτη, σεναριογράφο) Κατερίνα Φιλιώτου και τον (σκηνοθέτη, σεναριογράφο, Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) Λευτέρη Χαρίτο, με συντονίστρια την Πόλυ Λυκούργου της Nova και του Flix.


wolf and dog

To Flix βλέπει και γράφει για όλες τις ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο!

Οι προβολές των ταινιών του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεχίζονται. Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Εδώ θα διαβάζετε καθημερινά τις κριτικές του Flix και τις προβλέψεις μας για τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ.


Laurent Gregoire

Call my Agent!

Ο Γάλλος ατζέντης Λοράν Γκρεγκουάρ, συνιδρυτής του πρακτορείου καλλιτεχνών Adéquat στο Παρίσι και πηγή έμπνευσης για την επιτυχημένη σειρά Call My Agent που έγινε διάσημη μέσα από το Netflix, αποκάλυψε στο κοινό τα μυστικά και τις αθέατες πτυχές της δουλειάς του, στη δεύτερη μέρα των δράσεων του αφιερώματος του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στους ηθοποιούς.

«Οι ατζέντηδες υπάρχουν σε μεγάλες χώρες με μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή. Εκεί, υπάρχει αρκετή δουλειά, ώστε να μπορεί να σταθεί ο κλάδος. Οταν η χώρα δεν έχει μεγάλη παραγωγή (για παράδειγμα η Κύπρος, που έχει 10 ταινίες τον χρόνο) δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του κλάδου μας. Στο Βέλγιο, επίσης, η δουλειά του πράκτορα καλλιτεχνών απαγορεύεται. Θεωρούν πως δουλεύουμε σε βάρος των ηθοποιών. Στην περίπτωση της Ελλάδος (με 30 ταινίες τη χρονιά) σύντομα θα επιτραπούν οι ατζέντηδες. Η χώρα έχει φτάσει σε κατάσταση ωριμότητας ως προς την κινηματογραφική παραγωγή».

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το masterclass του Λοράν Γκρεγκουάρ.

tiff63

Χρυσός Αλέξανδρος στην Μαρία Γαβαλά

Η σκηνοθέτης, θεωρητικός κινηματογράφου, μεταφράστρια και πεζογράφος Μαρία Γαβαλά σύστησε ξανά σε ένα νεότερο κοινό το έργο της στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και παρέλαβε τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά της που συνεχίζεται μέσα από τα βιβλία της και τη διαρκώς ενεργή της στάση στα (κινηματογραφικά) πράγματα.

Την απονομή έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος μίλησε για το έργο της Μαρίας Γαβαλά, αλλά και για την ίδια: «Θυμάμαι μία αναγεννησιακή γυναίκα, μία ανήσυχη και πολυσύνθετη δημιουργό, η οποία έχει αφήσει πολύτιμη παρακαταθήκη ως σκηνοθέτις, θεωρητικός του κινηματογράφου και συγγραφέας. Σκηνοθέτησε μοναδικές ταινίες, έγραψε κριτικές, μετέφρασε θεωρητικά κινηματογραφικά κείμενα, καθώς και λογοτεχνικά έργα. Παράλληλα, έγραψε δέκα έργα πεζογραφίας, ενώ συμμετείχε με κείμενά της και σε καταλόγους του Φεστιβάλ. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στο έργο της με τις ταινίες Περί έρωτος (1982), Το άρωμα της Βιολέτας (1985) και Μαγικό Γυαλί (1988). Οι ταινίες που σκηνοθέτησε η Μαρία Γαβαλά είναι ταινίες-εργόχειρα, με λεπτές, πολύχρωμες κλωστές και απαλά υφάσματα».

Ο κ. Ανδρεαδάκης κάλεσε την κ. Γαβαλά για να παραλάβει το βραβείο της, η οποία, εμφανώς συγκινημένη, δήλωσε πως με χαρά δέχεται αυτό το βραβείο για την ίδια, αλλά και τους συνεργάτες της. Ειδική μνεία έκανε στον Θεόδωρο Σούμα, ο οποίος σκηνοθέτησε το δεύτερο κομμάτι της ταινίας Περί Έρωτος, το κομμάτι με τίτλο Ιάσων, με την ίδια να έχει σκηνοθετήσει το πρώτο, με τίτλο Χρυσάνθη. Συνέχισε ευχαριστώντας και τους Φίλιππο Κουτσαφτή, διευθυντή φωτογραφίας, Μαρίνο Αθανασόπουλο που έκανε τον ήχο, τη Δέσπω Μαρουλάκου, που έκανε το μοντάζ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι από το στούντιο της Μαρουλάκου στις παρυφές του Λυκαβηττού, το οποίο είχε πάρει το όνομα «Γερτρούδη» από την ταινία του Καρλ Ντράγιερ, είχαν περάσει πολλά πρόσωπα του νεότερου κινηματογράφου.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους ηθοποιούς της ταινίας και ιδίως τη Γιώτα Φέστα, την «ηθοποιό- φετίχ» της, όπως είπε η ίδια: «Με τη Γιώτα δεν έχουμε κάνει μόνο το Περί έρωτος και το Άρωμα της Βιολέτας. Έχουμε κάνει και μία πειραματική ταινία μεσαίου μήκους, όταν ακόμα η Γιώτα ήταν στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι εγώ έκανα την τρίτη μου ταινία. Δουλεύαμε από τότε και έχουμε κάνει και μια τηλεταινία». Ανέφερε, επίσης, στις ευχαριστίες της τους ηθοποιούς Μαριτίνα Πάσσαρη, Νίκο Καμτσή, Άκη Σακελλαρίου, Νόνη Ιωαννίδου και Σμαράγδα Διαμαντίδου.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου στη Μαρία Γαβαλά.


μπάσταρδα

It's (always) Greek to us!

Οι προβολές των ελληνικών ταινιών του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεχίζονται. Φέτος θα προβληθούν 15 ταινίες στο τμήμα Επίσημη Πρώτη (ανάμεσά τους και από 2 στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Meet the Neighbours και στο Διαγωνιστικό του Film Forward), 4 στο τμήμα Ξεπερνώντας τα Σύνορα και 3 στο τμήμα Δεύτερη Ματιά. Το Flix βλέπει και γράφει εδώ για όλες τις ελληνικές ταινίες.


To 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 3 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Δείτε εδώ συγκεντρωμένα όλα τα άρθρα του Flix για το Φεστιβάλ.