Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: «Tales» ή πώς το ιρανικό σινεμά αποκαθηλώνεται σε 88 λεπτά

στα 10

Η ιρανική ταινία «Ghesse-ha» / «Tales» της πρωτοπόρου Ραχσάν Μπανί-Ετεμάντ μοιάζει με κάτι που θα εμπνεόταν η Τατιάνα Στεφανίδου αν την καλούσαν σε διεθνές φεστιβάλ.

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: «Tales» ή πώς το ιρανικό σινεμά αποκαθηλώνεται σε 88 λεπτά

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση από την κριτική που γράφτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας 2014.

Το «Tales» είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος του, χαλαρά συνδεδεμένες ιστορίες από το σύγχρονο Ιράν. Ενας σκηνοθέτης προσπαθεί επίμονα να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τους φτωχούς και καταφρονεμένους (γι’ αυτό και, πρωτότυπο, μέρος της ταινίας έχει πάνω το «rec», σαν τραβηγμένο από τη δική του κάμερα), ένας ταξιτζής παίρνει τυχαία κούρσα μια παιδική του φίλη που έχει γίνει πόρνη, μια ομάδα απολυμένων από το τοπικό εργοστάσιο που έκλεισε βάζουν διεκδικήτρια των αποζημιώσεών τους τη γηραιότερη που είναι και σοφότερη, παρότι δεν ξέρει ούτε να διαβάζει, ούτε να γράφει, ούτε να μιλά συγκροτημένα, ο δημόσιος υπάλληλος προτιμά αντί να εξυπηρετήσει να μιλά με την ερωμένη του στο τηλέφωνο, όλες οι γυναίκες είναι ταλαίπωρα πλάσματα, όλοι οι άντρες ράθυμοι ή βίαιοι κι άλλα τέτοια γραφικά.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

tales02 607

Οι ιστορίες του «Tales» είναι τόσο τυποποιημένες και προβλέψιμες που μόνο ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα μπορούσε να τους δώσει έναν ενδιαφέροντα αέρα. Αντίθετα, η Μπανί-Ετεμάντ σκηνοθετεί απόλυτα συμβατικά, ηθοποιούς που παίζουν σα να δίνουν σχολική, άντε σπουδαστική, παράσταση.

tales03 607

Βέβαια το σύγχρονο Ιράν πράγματι αποτυπώνεται στην ταινία, αλλά περισσότερο τυχαία, με τα περάσματα από τους πολύβουους δρόμους και τις εξαθλιωμένες δημόσιες υπηρεσίας, παρά χάρη στην οπτική της σκηνοθέτη. Κι όμως το φιλμ που μετά βίας κρατά τα μάτια ανοιχτά για τα 88 λεπτά του, βρέθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του τελευταίου Φεστιβάλ Βενετίας όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου και τώρα προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη και τον υπόλοιπο κόσμο, εισιτήριο που η κινηματογραφική και όχι μόνο κοινότητα θεωρεί σημαντικό διαπιστευτήριο. Καλά να είναι η ποσόστωση…

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εδώ

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς