Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέρνει στους μαθητές... Euforia

στα 10

Ξεχάστε για λίγο την εφορία. Ερχεται η Ευφορία, ένα πρόγραμμα που βοηθά μαθητές και καθηγητές να ενσωματώσουν το σινεμά στη σχολική ύλη και να διδαχτούν (και) από αυτό.

Flix Team
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέρνει στους μαθητές... Euforia

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν έχει ημερομηνίες έναρξης και λήξης μέσα στη χρονιά: οι δράσεις του κυλούν από την 1η Ιανουαρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου, με την ίδια ένταση και συγκέντρωση,» είπε χτες ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρουσιάζοντας, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια, Ελίζ Ζαλαντό, τη νέα συνεργασία του Φεστιβάλ με ένα project εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Δείτε ακόμη: Το 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αφίσα

Το πρόγραμμα ονομάζεται EUFORIA και, εκτός ελληνικών, αποτελεί ακρωνύμιο: European Films for Innovative Audience Development, δηλαδή Euforia. Πρόκειται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.filmfestival.gr/euforiabeta, για ένα σχέδιο κινηματογραφικής εκπαίδευσης επικεντρωμένο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι αποτέλεσμα διακρατικής συνεργασίας, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (MEDIA, Creative Europe), στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Ξεκίνησε να υλοποιείται τον Νοέμβριο του 2015 και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2016.

euforia θεσσαλονίκη 607 Εξερευνήστε την πλατφόρμα euforia εδώ

Ο ρόλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ως βασικός διαχειριστής του προγράμματος, οργανώνει, συντονίζει και επιβλέπει τις εργασίες μεταξύ του δικτύου, και συγκεκριμένα μεταξύ του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εκπαιδευτικού φορέα του ΦΚΘ), του πανεπιστημίου Spoleczna Akademia Nauk – San (Πολωνία) και του πολιτιστικού οργανισμού Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft (Ουγγαρία).

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη 2016 - Τα Highlights κι οι νέες ενότητες στο πρόγραμμα

Η πλατφόρμα του EUFORIA είναι διαθέσιμη ήδη, για δοκιμαστική χρήση, στο www.filmfestival.gr/euforiabeta και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, συμβούλους εκπαίδευσης και κάθε σινεφίλ. Κάθε εκπαιδευτικός θα μπορεί να διδάσκει στα παιδιά γυμνασίου και λυκείου έννοιες όπως η μετανάστευση, ο έρωτας, ο ρατσισμός και η αλληλεγγύη, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο του το σινεμά και πιο συγκεκριμένα αγαπημένες ταινίες μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ.

euforia θεσσαλονίκη 607

Βασικές δράσεις του EUFORIA:

  • Πυλώνας του EUFORIA είναι η εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα FILM VAULT η οποία περιλαμβάνει ψηφιακό κατάλογο 90 ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους (30 ελληνικές, 30 πολωνικές και 30 ουγγρικές παραγωγές).
  • Μαθητικά ντοκιμαντέρ: ομάδες μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ουγγαρία δημιούργησαν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με κοινό θέμα τη διαμόρφωση του σύγχρονου αστικού τοπίου μέσα από έργα που επιδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα 24 ντοκιμαντέρ τους θα ανέβουν στην πλατφόρμα του FILM VAULT και θα διαγωνιστούν στο πλαίσιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ντοκιμαντέρ το Νοέμβριο του 2016.
  • Τα Docs For Kids ταξιδεύουν: Η ενότητα Docs For Kids του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που απευθύνεται αποκλειστικά στο νεανικό κοινό, πλαισιώνει και υποστηρίζει το πρόγραμμα EUFORIA. Ηδη, ταινίες από το Docs For Kids και πιο συγκεκριμένα τα ντοκιμαντέρ «Στο δρόμο για το σχολείο» και «Οι Γενναίοι: Τα παιδιά της εξέγερσης της Βαρσοβίας», προβλήθηκαν σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα,σε προβολές που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, την Πολωνία και την Ουγγαρία. .
  • Το ευρωπαϊκό διήμερο συνέδριο «Ανιχνεύοντας την Κινηματογραφική Παιδεία σε Διακρατικό Επίπεδο: Ελλάδα -Πολωνία - Ουγγαρία», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016.

Μέσα στο FILM VAULT:

  • Κάθε ταινία συνοδεύεται από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με γενικές πληροφορίες (σύνοψη, credits, φιλμογραφία, φωτογραφίες, βιβλιογραφικές αναφορές), καθώς και δραστηριότητες/ ασκήσεις για τους μαθητές, οδηγούς για τους εκπαιδευτικούς και κινηματογραφικά αποσπάσματα.
  • Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης βάσει διαφόρων κριτηρίων (χώρα, τίτλος ταινίας, σκηνοθέτης, θεματική).
  • Διατίθενται εκπαιδευτικά εγχειρίδια για το σινεμά που μαθαίνουν στα παιδιά τι σημαίνει πλάνο, μοντάζ, σενάριο.
  • Ολο το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για χρήση μέσα στη σχολική αίθουσα από τους εκπαιδευτικούς και είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf.

To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: