Buzz

«Tenet», όπως μάννα εξ ουρανού για την «ανάσταση» της κινηματογραφικής αίθουσας

στα 10

Ολοι περιμένουν πως η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν θα είναι αυτή που θα αποφασίσει το μέλλον των κινηματογραφικών αιθουσών μετά την πανδημία.

«Tenet», όπως μάννα εξ ουρανού για την «ανάσταση» της κινηματογραφικής αίθουσας

Μια «νέα ταινία από τον Κρίστοφερ Νόλαν» θα βρισκόταν έτσι κι αλλιώς πολύ ψήλά στη λίστα με όσες ταινίες το κοινό θα περίμενε με τρομερή ανυπομονησία. Ειδικά όταν, κατά την προσφιλή του μέθοδο, ο Βρετανός σκηνοθέτης δεν έχει αποκαλύψει παρά ελάχιστα για το «Tenet», εκτός από τα απολύτως βασικά (καστ και στοιχειώδη υπόθεση) συν μερικές εικόνες - δείτε εδώ - που μάλλον περιπλέκουν ακόμη περισσότερο ακόμη και τον υποψιασμένο θεατή.

Το «Tenet», όμως, απέκτησε, άθελά του, και μια ακόμη μεγαλύτερη διάσταση. Από τις ελάχιστες μεγάλες ταινίες που δεν μετακίνησαν την ημερομηνία εξόδου τους, παρά την πανδημία, το φιλμ μοιάζει αυτή τη στιγμή με «μάννα εξ ουρανού» για τους κινηματογράφους σε όλον τον κόσμο - οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκέφονται ήδη να ανοίξουν τέλη Ιουνίου προκειμένου να δοκιμάσουν για μια δύο εβδομάδες τις αίθουσές τους πριν την επέλαση του «Tenet» στις 15 Ιουλίου.

tenet

Πηγές που αναφέρει το Variety αποκαλύπτουν πως υπάρχει μεγάλη συζητήση γύρω από το αν η Warner θα διατηρήσει την ημερομηνία εξόδου της ταινίας και δεν θα αναγκαστεί να τη μεταφέρει πιο μετά μέσα στο 2020. Σε διεθνές επίπεδο, οι περισσότεροι κινηματογράφοι θα είναι ήδη ανοιχτοί (αν και με περιορισμένη πληρότητα λόγω περιοριστικών μέτρων), αλλά στην Αμερική δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η ταινία θα μπορέσει να κάνει ένα ευρύ άνοιγμα αν δεν έχουν ανοίξει με ασφάλεια οι κινηματογράφοι σε Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες (οι δύο μεγαλύτερες αγορές στις ΗΠΑ). Και τα 200 εκατομμύρια δολάρια του budget της δεν της επιτρέπουν να μην κάνει ευρύ άνοιγμα...

Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του να μην μετατεθεί η ημερομηνία εξόδου της ταινίας και έτσι να είναι αυτή η ταινία που θα δώσει σημαντική ώθηση στην επιστροφή στις αίθουσες είναι ο ίδιος ο Κρίστοφερ Νόλαν ο οποίος παραμένει αμετακίνητος λάτρης της κινηματογραφικής εμπειρίας και αυτός που κατά τη διάρκεια του lockdown έγραψε ένα από τα πιο συγκινητικά κείμενα - διαβάστε το εδώ - για τους κινηματογράφους και την ανάγκη του να είμαστε μαζί.

Διαβάστε ακόμη: Προσεχώς Σινεμά: Αυτές είναι οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες μέχρι και το καλοκαίρι του 2021

τenet Ο Κρίστοφερ Νόλαν στα γυρίσματα του «Tenet»

Κανείς ωστόσο δεν είναι σίγουρος αν ένας «κράχτης» σαν το «Tenet» (που θα το διαδεχτούν περισσότερες μεγάλες ταινίες όπως το «Mulan» ή το «Wonder Woman» σε μια λίστα από ταινίες που άλλαξαν ημερομηνίες λόγω της πανδημίας) αρκεί για να ανακτήσει το κοινό την εμπιστοσύνη τους στις αίθουσες. Ολοι συμφωνούν πως εξίσου σημαντικό με μια ταινία που θα φέρει τον κόσμο πίσω στα σινεμά είναι αυτά να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας του Covid-19 - όποιο σινεμά θα το κάνει καλύτερα και πιο σωστά θα είναι και το πιο κερδισμένο.

Και κανείς φυσικά δεν σχολιάζει το γεγονός πως αν ακόμη και οι «μεγάλες» ταινίες δεν αρκούν για να φέρουν τον κόσμο πίσω στα σινεμά, τότε τι γίνεται με τις μικρότερες καλλιτεχνικές ταινίες; Ποιος θα επενδύσει σε αυτές; Και ποιο σινεμά θα διακινδυνεύσει την έτσι κι αλλιώς μειωμένη του πληρότητα για να τις προβάλλει;

Οπως, προφητικά, ακούγεται στο τρέιλερ του «Tenet»:

«Πρέπει να αρχίσεις να βλέπεις τον κόσμο με έναν καινούριο τρόπο».

tenet