Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα βραβεία του 34ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

στα 10

Ολοκληρώνοντας τη φετινή διοργάνωση, το μεγαλύτερο φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους της χώρας μας, απένειμε απόψε τα βραβεία του ελληνικού, διεθνούς και ψηφιακού διαγωνιστικού του.

Flix Team
Τα βραβεία του 34ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
«Πίστομα» του Γιώργου Φουρτούνη

Στο Ελληνικό διαγωνιστικό το πρώτο βραβείο μυθοπλασίας απονεμήθηκε στην ταινία του Γιώργου Φουρτούνη «Πίστομα» την ιστορία ενός άντρα που «επιστρέφει στο ρημαγμένο χωριό του για να βρει πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα άφησε».

Το βραβείο συνοδεύεται από την παροχή εξοπλισμού και δυναμικού από την ΕΡΤ, αξιας έως 10.000 ευρώ για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη.

  • Το δεύτερο Βραβείο Μυθοπλασίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ», της Ρηνιώς Δραγασάκη. To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.000€
  • Το Βραβείο «Ελληνες του Κόσμου - Σωκράτης Δημητριάδης», απονεμήθηκε στο «Make-up», του Χρήστου Μασσαλά. To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.500€ προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
  • Το βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία «Κοινωνικού Προβληματισμού» απονεμήθηκε στην ταινία «Γεια σου Ανέστη», του Δημήτρη Κανελλόπουλου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 3.000€ προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
  • Ειδικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» κέρδισε ο Αριστοτέλης Μαραγκός για την ταινία του «If you have no place to cry». To βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για την επόμενη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη.

Απονεμήθηκαν επίσης οι παρακάτω τιμητικές διακρίσεις:
- Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Στον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, για τις ταινίες «Κινητά στοιχεία» του Ανδρέα Σιαδήμα και «Το Πατάρι», του Μίνωα Νικολακάκη.- Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Στον Γαβριήλ Τζάφκα, για το σενάριο της ταινίας του «Ηγέτης».- Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Στον Νίκο Βαβούρη για το Μοντάζ της ταινίας «Toothbrushes» των Νίκου Μπρανίδη και Γιάννη Μπουγιούκα- Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Στην Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Ελένη» του Στέργιου Πάσχου- Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Στον Ερρίκο Λίτση για την ερμηνεία του στην ταινία «Κοφ’ το!» του Βασίλη Καλαμάκη- Τιμητική Διάκριση Ήχου: στον Στέλιο Κουπετώρη για την ταινία «Κινητά Στοιχεία» του Ανδρέα Σιαδήμα- Τιμητική Διάκριση Μουσικής: Στον Σταύρο Πηλιχό για την μουσική της ταινίας «Ηγέτης» του Γαβριήλ Τζάφκα- Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Στην Πηνελόπη Βαλτή για την ταινία «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη- Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών: Στην Άλκιστις Μάμαλη για την ταινία «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη

Καθώς και εύφημος Μνεία στις ταινίες- «Iris» του Αλέξανδρου Σιπσίδη - «Τζαφάρ» της Νάνσυ Σπετσιώτη- «Musikhof» του Θωμά Κιάου

Στο διεθνές τμήμα του φεστιβάλ το ειδικό βραβείο «Prix European Film Academy Drama 2011», πήγε στο «The Wholly Family» του Τέρι Γκίλιαμ μια ταινία που σύμφωνα με την επιτροπή «εξερευνά την σύγκρουση γονέων και παιδιών, και αντιστρόφως, με χιούμορ και κατανόηση».

Το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Νοτιοανατολική Ευρώπη απονεμήθηκε στο «Oxygen» της Αντίνα Πιντιλίε από την Ρουμανία «για την εξερεύνηση της τραγικότητας της ζωής σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς με ποιητικό και δημιουργικό τρόπο»

Το βραβείο καλύτερης ταινίας κινούμενου σχεδίου κέρδισε το «Τo Swallow a Τoad» του Γιούργκις Κράσονς από την Λετονία «για την πλήρη αξιοποίηση της δύναμης των κινουμένων σχεδίων προκειμένου να αφηγηθεί μια εκπληκτική ιστορία σχετικά με τις δυσκολίες της ανατροφής και της καθημερινής ζωής». Μνεία δόθηκε επίσης στο φιλμ του Πολωνού Μάγκνους Αρνεσεν «Sing me to Sleep».

Το δεύτερο βραβείο του διεθνούς τμήματος απονεμήθηκε στο «Aquarium» του Μπαρντ Ρόσεβολντ από την Νορβηγία «για την υψηλής ποιότητας σκηνοθεσία και την απόδοση μιας ανθρώπινης ιστορίας με εξαιρετικά διακριτό ύφος».

Το μεγάλο βραβείο του τμήματος κέρδισε το «Νolya» του Τσεμ Οζτουφεκτσί από την Τουρκία «μια ταινία που μορφοποιεί με χιούμορ και ποίηση τα φευγαλέα όνειρα, τους χαμένους έρωτες, τον αδυσώπητο χρόνο, αλλά και την ομορφιά της καρτερίας, της φιλίας και της ανθρωπιάς».

Το πρώτο βραβείο καλύτερης ψηφιακής ταινίας: Απονεμήθηκε -ομόφωνα- στην ταινία «Gran Partita» του Αλέξανδρου Σκούρα, η οποία «διακρίνεται για την υποδειγματική κινηματογραφική της οικονομία και την τρυφερή ανθρωποκεντρική της ματιά».

Το δεύτερο βραβείο καλύτερης ψηφιακής ταινίας: Απονεμήθηκε -κατά πλειοψηφία- στην ταινία «Under Stress» του Πάρι Πατσουρίδη, «που διακρίνεται για την πολύ καλή κατασκευή της και την διεισδυτική της κριτική ματιά στα σύγχρονα σκληρά εργασιακά ήθη».

Τέσσερις ισότιμες τιμητικές διακρίσεις στις ταινίες απονεμήθηκαν επίσης στις ταινίες «Flight at the Μuseum» του Δημήτρη Δεληνικόλα, «Φαγάνας» του Νίκου Χρονόπουλου «Human Nature» του Νάσου Βακάλη και «Dead on Time» των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και του Ανδρέα Σκύφτα.

Τέλος, η Ενωση Τεχνικών Κινηματογράφου βράβευσε το «The Fiddler» της Στελάνα Κληρή, ως την αρτιότερη ταινία του τμήματος Ελληνες του Κόσμου και το «Η Νύφη» του Λευτέρη Χαρίτου από το διαγωνιστικό μυθοπλασίας. Η πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το βραβείο της στα «Κινητά Στοιχεία», του Ανδρέα Σιαδήμα. Και η Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος στον «Τζαφάρ», της Νάνσυς Σπετσιώτη.

Διαβάστε πληροφορίες και δείτε τρέιλερς και φωτογραφίες από όλες τις υποψήφιες ταινίες εδώ.