Συνέντευξη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Κοφ' το» του Βασίλη Καλαμάκη

στα 10

Κάθε μέρα, τo FLIX γνωρίζει λίγο καλύτερα έναν από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Κοφ' το» του Βασίλη Καλαμάκη
Ο Ερρίκος Λίτσης στο «Κοφ' το» του Βασίλη Καλαμάκη

Ο Βασίλης Καλαμάκης συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 34ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας, με την ταινία «Κοφ' το». Ο Βασίλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976, σπούδασε σκηνοθεσία το 2008 - 2010 στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και πήρε το πτυχίο Bachelor in Film & TV directing το 2011 από το AMC σε συνεργασία με το Queen Margaret University του Εδινμβούργου.

Φιλμογραφία / 2009 «Heavenly Τaken Innocence» (7'), 2009 «Ο Περαστικός» (15', Επίσημη συμμετοχή στο Εθνικό διαγωνιστικό τμήμα Φεστιβάλ Δράμας 2010 / Επίσημη συμμετοχή στο International Student Short Film Festival of Hollywood 2010 / Τιμητική προβολή στο London Greek Film Festival 2009 / Φεστιβάλ Φανταστικού 2011 Βραβείο ηχοληψίας) 2010 «Α Different Way of Life» (1.35', Πρώτο Βραβείο καλύτερου βίντεο EEVA 2010 BRUSSELS), 2010 «Πάντα Μαζί...» (3,30', 2ο Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Πρώτη Ματιά 2010 / Συμμετοχή στο Σπουδαστικό Πανόραμα Δράμας 2010), 2011 «Κοφ' το»

Γνωριμία με τον Βασίλη Καλαμάκη

Περίγραψέ μας με 25 λέξεις την ταινία σου.

Οταν ο καθηγητής Αλέκος συναντά την κατά 25 χρόνια νεότερή του Αρτεμις, αναγκάζεται να πάρει έκτακτα μέτρα. Καταλήγουμε να δούμε τι συμβαίνει όταν η ιατρική δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει…

Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη;

Σίγουρα η συμμετοχή ενός νέου κινηματογραφιστή, και κατά πόσο μάλλον η διάκρισή του σε αυτό, παίζει ρόλο στην εκκίνησή του. Το θέμα είναι, πώς και πόσο θα το χρησιμοποιήσει και θα το εκμεταλλευτεί ο ίδιος. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κυνηγοί ταλέντων στην Ελλάδα, ο κάθε νέος κινηματογραφιστής πρέπει να κάνει αυτή την δουλειά μόνος του. Όσοι από αυτούς αποφασίσουν και καταφέρουν να φτάσουν ένα βήμα πριν την πολυπόθητη ταινία μεγάλου μήκους, σε έναν μεγάλο βαθμό πιστεύω, πως μια συμμετοχή-διάκριση σε αυτό το φεστιβάλ, θα δώσει ένα «σπρώξιμο» για την θετική αντιμετώπιση από τις εταιρίες παραγωγής. Πέραν αυτού, οι γνωριμίες και οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε οποιοδήποτε φεστιβάλ του κόσμου, δεν ξέρεις ποτέ που θα μπορούσαν να σε οδηγήσουν.

Πώς θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;

Περίμενε να υπάρξει πρώτα κρατική υποστήριξη στον Ελληνικό κινηματογράφο επί του συνόλου και επί της ουσίας, και μετά βλέπουμε για τους νέους κινηματογραφιστές! Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει! Κινηματογραφική υποστήριξη στο κράτος θα έλεγα… Βαθμολογία; Ποια βαθμολογία; Ας είναι καλά η «τρέλα» των δημιουργών, η αστείρευτη δίψα της τέχνης να εκφραστεί, και των ανθρώπων που πιστεύουν σε αυτή την «τρέλα» και την δίψα, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε αργά, αλλά σταθερά προς τα πάνω.

Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου;

Αυτό που παρατηρείται στον Πρόσφατο (δεν λέω Νέο Ελληνικό κινηματογράφο, γιατί υπάρχει αυτός ο χαρακτηρισμός εδώ και 20 χρόνια, χωρίς ακόμα να έχει βρει ταυτότητα) Ελληνικό κινηματογράφο, είναι ο βουκολικός απογαλακτισμός. Οι ρίζες αυτού του φαινομένου, πιστεύω πως βρίσκονται στις μικρού μήκους ταινίες. Στις ταινίες που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, οπότε και είναι απαλλαγμένες από τέτοιου είδους περιορισμούς. Ο σκοπός και ο γνώμονας είναι η ιστορία και η επικοινωνία του θεατή με αυτήν. Με αυτή την σκέψη, νομίζω πως θα συνεχίσουν οι Ελληνες κινηματογραφιστές να «παράγουν προϊόντα» που θα μπορούν άνετα να ταξιδέψουν πέρα από το νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;

Να είναι καλά το διαδίκτυο! Χωρίς να θέλω να αδικήσω τις ενέργειες του Φεστιβάλ της Δράμας, που δίνει την ευκαιρία σε αρκετό κόσμο ανά την Ελλάδα να παρακολουθήσει τις ταινίες που συμμετέχουν, με την πρωτοβουλία «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», αλλά η τεχνολογία των μέσων εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς, και ο χώρος του κινηματογράφου δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει. Πλέον οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης συμμετέχουν ενεργητικά ή παθητικά σε όλες τις δραστηριότητές μας, κάνοντας την μεταφορά πληροφοριών και δεδομένων δέλεαρ για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το μέγεθος μετράει;

Θα δώσω μια εξίσου στερεότυπη απάντηση… Η ποιότητα μετράει και όχι η ποσότητα! Δεν έχει σημασία αν έχεις στην διάθεσή σου 1, 5, 15 ή 90 λεπτά για να πεις μια ιστορία, αλλά πόσο καλά θα την πεις σε αυτό τον χρόνο που έχεις. Και πάνω από όλα να έχεις κάτι να πεις. Τώρα από την τεχνική άποψη, ναι το μέγεθος μετράει. Αλλο να πιλοτάρεις ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο τεσσάρων θέσεων, και άλλο ένα Boeing! Τα κυβικά και οι ευθύνες αλλάζουν δραματικά, και πρέπει να είσαι 1000% προετοιμασμένος.

Δείτε φωτογραφίες από την ταινία «Κοφ' το» (και τον σκηνοθέτη της), στο gallery. Δείτε, επίσης, το trailer της ταινίας στο παρακάτω video.

Ενα βήμα πίσω... Το 2010 ο Βασίλης Καλαμάκης γύρισε την ταινία «Πάντα Μαζί...» και συμμετείχε με αυτή στο Σπουδαστικό Πανόραμα Δράμας 2010 και κέρδισε το 2ο Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ «Πρώτη Ματιά». Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.