Συνέντευξη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «The Fiddler» της Στελάνας Κληρή

στα 10

Κάθε μέρα, τo FLIX γνωρίζει λίγο καλύτερα έναν από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «The Fiddler» της Στελάνας Κληρή

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

H Στελάνα Κληρή συμμετέχει στο 34ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας (Ελληνες του Κόσμου), με την ταινία «The Fiddler». H Στελάνα Κληρή γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική. Εχει ζήσει στο Λονδίνο και την Αθήνα και αυτήν την εποχή μένει μόνιμα στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε δημοσιογραφία (Bachelor of Journalism, Rhodes Univeristy, Νότιος Αφρική), σκηνοθεσία στο New York Film Academy στο Universal Studios του Λος Αντζελες. Ξεκίνησε την καριέρα της σαν μοντέζ και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών. Η τελευταία της ταινία, το «Τhe Fiddler» υπήρξε ένα έργο ζωής και βασίζεται σε μια ιστορία που της αφηγήθηκε κάποτε ο παππούς της.

Φιλμογραφία / 2002 «Help» (Public Service Announcement - People Opposing Women Abuse), 2002 «Flame of Peace – The Olympic Truce»(Short Documentary - Rhodes Television), 2002 «Unmasking Mavis» (Short Documentary - Rhodes Television), 2007 «Makin' Whoopee (Music Video - New York Film Academy), 2009 «The Fiddler» (Μικρού Μήκους Ταινία - Green Olive Films)

Γνωριμία με τη Στελάνα Κληρή

Περίγραψέ μας με 25 λέξεις την ταινία σου.

Η ταινία εξελίσσεται στην Κύπρο την δεκαετία του '50. Είναι η ιστορία ενός φτωχού άνθρωπου που ονειρεύεται να αγοράσει ένα βιολί και να γίνει βιολιστής. Αλλά η ζωή και ο έρωτας μπαίνουν στη μέση και τον αναγκάζουν να διαλέξει ανάμεσα στο πάθος του και τις υποχρεώσεις.

Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη;

Πολύ σημαντικό. Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ είναι ίσως η πιο σημαντική πλατφόρμα για τους νέους κινηματογραφιστές. Είναι εκεί όπου βρίσκουμε το κοινό μας και ξεκινάμε να καθιερωνόμαστε. Για τους Ελληνες και τους Κύπριους δημιουργούς, είναι μάλλον το πιο σημαντικό φεστιβάλ κυρίως λόγω της φήμης που έχει αποκτήσει μέσα στα χρόνια. Αν και Διεθνές, επικεντρώνεται στην παρουσίαση τοπικών ταλέντων που μπορούν να εκτιμηθούν.

Πώς θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;

Προσωπικά, έλαβα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και η όλη εμπειρία ήταν εξαιρετική. Υπήρξαν επαγγελματίες και πολύ υποστηρικτικοί. Ενδιαφέρονται πολύ για την υποστήριξη νέων ταλέντων από την Κύπρο. Ελαβα επίσης χρηματοδότηση από το SEE Cinema Network και είχα επίσης μια πολύ καλή εμπειρία. Φυσικά οι καιροί είναι πιο δύσκολοι τώρα, αλλά νιώθω πως η υποστήριξη υπάρχει, ακόμη κι αν οι χρηματοδοτήσεις κινούνται σε χαμηλότερη κλίμακα. Μπορώ, ωστόσο, να μιλήσω μόνο για την Κύπρο. Ξέρω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση και οι κινηματογραφιστές πρέπει να κινηθούν ατομικά και δημιουργικά για να εξασφαλίσουν πόρους. Είναι ωραίο ωστόσο να βλέπεις πως, παρόλη την κατάσταση, γίνονται ταινίες.

Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου;

Μια μικρού μήκους ταινία επιτρέπει στους δημιουργούς να βρουν τη φωνή τους χωρίς μεγάλο οικονομικό ρίσκο. Μια μικρού μήκους ταινία δεν είναι εμπορική δραστηριότητα, είναι καθαρά καλλιτεχνική υπόθεση οπότε μπορείς να παράγεις κάτι αυθεντικό, πειραματικό, κάτι μέσα από το οποίο μπορείς να εκφραστείς.. Είναι το απαραίτητο βήμα πριν εισέλθεις στον ριψοκίνδυνο, εμπορικό κόσμο των ταινιών μεγάλου μήκους. Οι μικρού μήκους ταινίες δεν παίζουν απλά ένα ρόλο στην γέννηση του σινεμά. Είναι μάλλον η γέννηση του σινεμά.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;

Από την εμπειρία μου, ο μοναδικός δρόμος είναι τα φεστιβάλ και μετά το Internet και η τηλεοπτική μετάδοση. Φυσικά, σήμερα, με την έκρηξη της τεχνολογία και την ευέλικτη φύση των ταινιών μικρού μήκους, μπορείς να φτάσεις στο κοινό με εκατομμύρια τρόπους. Οι πιθανότητες είναι άπειρες.

Το μέγεθος μετράει;

Πάντα σου λένε πως πρέπει να στοχεύσεις στα 10 με 15 λεπτά για να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις των φεστιβάλ. Αλλά στην τελική πρέπει να έχεις το χρόνο που χρειάζεσαι για να αφηγηθείς την ιστορία σου σωστά.

Η ταινία

«The Fiddler»

Info / Παραγωγή: Σίμος Μαγγανής Σκηνοθεσία: Στελάνα Κληρή Σενάριο: Στελάνα Κληρή Φωτογραφία: Στέφανος Ευθυμιάδης Μοντάζ: Ζωή Αλεξάνδρου Mουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος Πρωταγωνιστούν: Γουίλ Στρέιντζ, Μπεατρίζ Ρομίλι, Φοίβος Γεωργιάδης, Δημήτρης Ξύστρας

Δείτε το τρέιλερ του «The Fiddler» στο παρακάτω video.

Δείτε στο gallery φωτογραφίες από την ταινία (και τη σκηνοθέτη της) καθώς και σκηνές από τα γυρίσματα.

Ενα Βήμα Πίσω... Το 2002, η Στελάνα Κληρή σκηνοθέτησε ένα μικρό κλιπ (public announcement) για λογαριασμό της οργάνωσης κατά της βίας των γυναικών στην Αφρική POWA (People Opposing Women Abuse) που βραβεύθηκε και προβλήθηκε διεθνώς. Μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.