Φεστιβάλ / Βραβεία

Σπουδαστικό Οσκαρ Ντοκιμαντέρ στην Δάφνη Ματζιαράκη για το «4.1 Miles»

στα 10

Ανάμεσα στα φετινα φοιτητικά Οσκαρ που δίνει κάθε χρόνο η Ακαδημία σε σπουδαστές αμερικανικών πανεπιστημίων, ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη, γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη Λέσβο πάνω σε ένα σκάφος του Λιμενικού, το οποίο κάνει και τη φεστιβαλική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τελιουράιντ.

Σπουδαστικό Οσκαρ Ντοκιμαντέρ στην Δάφνη Ματζιαράκη για το «4.1 Miles»

«Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Εναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου, με τίτλο "4.1 Miles" στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου (Oscar) στην κατηγορία του.»

Ετσι περιγράφει στη σελίδα της στο Facebook η Δάφνη Ματζιαράκη την εμπειρία που έζησε στη Λέσβο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «4.1 Miles», της ταινίας που αφηγείται μια ημέρα από τη ζωή πάνω σε ένα σκάφος του Λιμενικού «εν μέσω της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» και η οποία χάρισε στη νεαρή δημοσιογράφο του Μπέρκλεϊ ένα από τα φετινά σπουδαστικά Οσκαρ που δίνονται κάθε χρόνο σε σπουδαστές αμερικανικών πανεπιστημίων.

Διαβάστε ακόμη: Βραβεία Οσκαρ 2017: Πρώτοι τίτλοι για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Η Δάφνη Ματζιαράκη, έμπειρη δημοσιογράφος και με θητεία στο ρεπορτάζ, δήλωσε πως «Σαν Ελληνίδα κινηματογραφίστρια, ένιωθα πως κάτι έλειπε από την κάλυψη του προσφυγικού στην Ελλάδα. Ηθελα να κάνω μια ταινία για να συλλάβω τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των ανώνυμων ηρώων που εργάζονται ακούραστα σε απίθανες συνθήκες.»

Στην τελική επιλογή των φετινών φοιτητικών Οσκαρ πήραν μέρος φοιτητές από 286 Πανεπιστήμια της Αμερικής και 95 ξένα Πανεπιστήμια ενώ η επιτροπή έλαβε 1749 ταινίες. Η Δάφνη Ματζιαράκη είναι ανάμεσα στους 17 φοιτητές που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Κινηματογράφου στον 43ο Διαγωνισμό για το 2016. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

To «4.1 Miles» κάνει αυτές τις μέρες την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Τελιουράιντ, ενώ σύντομα θα το δούμε «δημοσιευμένο» στους New York Times.

Δείτε εδώ ένα παλιότερο ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη:


Διαβάστε και δείτε ακόμη: Ο νικητής του σπουδαστικού Οσκαρ 2015, Ιλκερ Κάτακ, μιλάει στο Flix