Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (30 Μαΐου - 5 Ιουνίου 2024)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (30 Μαΐου - 5 Ιουνίου 2024)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στα θερινά ολόκληρης της Ελλάδας.

ταινιόραμα

Ταινιόραμα 2024 | 23 Μαΐου με 19 Ιουνίου στο Αστυ

«Μη το σκέφτεστε, δεν έχετε τακτικά την ευκαιρία να δείτε συγκεντρωμένα αυτά τα Διαμάντια του παγκόσμιου σινεμάστις άρτιες συνθήκες πεντακάναλου Dolby ήχου και Υψηλής Ευκρίνειας εικόνας που σας προσφέρει η αίθουσα Τέχνης AΣTY Art Cinema και εγγυάται η ΑΜΑ Films!»

Οπως κάθε χρόνο έφτασε η ώρα για το Ταινιόραμα της Ama Films που μετατρέπει τον κινηματογράφου Αστυ στην πλατεία Κοραή σε ένα διαρκές φεστιβάλ από κλασικά και σύγχρονα αριστουργήματα - φέτος από τις 23 Μαΐου μέχρι και τις 19 Ιουνίου.

Μελετήστε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών.

fecha 2024 poster

8o Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA | 27 Μαΐου με 5 Ιουνίου

Το πρόγραμμα του 8ου FeCHA περιλαμβάνει 17 ταινίες μεγάλου μήκους, αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών στο αγαπημένο τμήμα του Φεστιβάλ cortoFeCHA.

Το 8ο FeCHA θα πραγματοποιηθεί στους θερινούς κινηματογράφους Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas, Αελλώ Cinemax, ενώ προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα του 8oυ Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA.

ξεριζωμένοι

Ξεριζωμένοι της Ελένης Αλεξανδράκη | Παρασκευή 31 Μαΐου στις 19.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το ντοκιμαντέρ «Ξεριζωμένοι» της Ελένης Αλεξανδράκη που πραγματεύεται μαρτυρίες ανθρώπων που, ως παιδιά, ξεριζώθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον σε διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές εποχές, από το 1940 έως το 2021, θα παιχτεί σε ειδική προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και ώρα 19.00.

Επτά ιστορίες ξεριζωμών. Επτά εξομολογήσεις. Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της ανελέητης πολιτικής… Από τον ελληνικό εμφύλιο μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από τα χρόνια του Φράνκο μέχρι τα χρόνια του Covid 19, από το γαλλικό νησί Ρεϋνιόν που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Σιβηρία, πολλά παιδιά ξεριζώθηκαν βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον για πολιτικούς λόγους. Μέσα από τις μαρτυρίες τους, αναδύονται τρομερές και συχνά άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες γυναίκες θα μιλήσουν για την ταινία:

Η Γκόντα Βαν Στιν, καθηγήτρια και κάτοχος της Εδρας Κοραή στη νεοελληνική και Βυζαντινή ιστορία, γλώσσα, και λογοτεχνία, και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, η Αννα Λυδάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και η Ζυράννα Ζατέλη, συγγραφέας. Την βραδιά θα προλογίσει η Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος της Ταινιοθήκης και Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας Ε.Κ.Π.Α.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

πρώιμος ταρκόφσκι

O Πρώιμος Ταρκόφσκι | Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 21.00 στο θερινό Απόλλων στη Θεσσαλονίκη

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 21:00 στο Θερινό Cine Απόλλων, οι Σινεφίλ Δευτέρες παρουσιάζουν ένα δίπτυχο ταινιών από τα πρώτα δημιουργικά χρόνια του Αντρέι Ταρκόφσκι. Αρχικά, το αριστουργηματικό πτυχιακό του φιλμ «Το Βιολί και ο Οδοστρωτήρας» και αμέσως μετά, η πρώτη σπουδαία μεγάλου μήκους ταινία του, «Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν».

Το Βιολί και ο Οδοστρωτήρας, Εγχρωμη, Σοβιετική Ένωση, 1961, διάρκεια 46΄.
Σκηνοθεσία Αντρέι Ταρκόφσκι. Σενάριο: Αντρέι Κοντσαλόφσκι, Αντρέι Ταρκόφσκι. Παίζουν: Ίγκορ Φομτσένκο, Βλαντίμιρ Ζαμάνσκι.
Η ανέλπιστη φιλία μεταξύ του Σάσα, ενός ευαίσθητου επτάχρονου βιολιστή και ενός εργάτη χειριστή οδοστρωτήρα. Το σπάνιο αριστούργημα με το οποίο ο Ταρκόφσκι αποφοίτησε από την περίφημη κινηματογραφική σχολή VGIK της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν, ασπρόμαυρη, Σοβιετική Ένωση 1962, διάρκεια 95’.
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι. Σενάριο: Βλαντίμιρ Μπογκομόλοφ, Μιχαήλ Πάπαβα, Αντρέι Ταρκόφσκι και Αντρέι Κοντσαλόφσκι.
Παίζουν: Νικολάι Μπουρλγιάεφ, Στεπάν Κριλόφ, Νικολάι Γκρίνγκο, Ιρίνα Ταρκόφσκαγια.
Βραβεία: Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Βενετίας, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ο Ιβάν, η οικογένεια του οποίου ξεκληρίστηκε από τους Ναζί, κατατάσσεται στον Σοβιετικό στρατό ως ανιχνευτής και αναλαμβάνει επικίνδυνες αναγνωριστικές αποστολές. Ένα συγκλονιστικό αντιπολεμικό φιλμ ενηλικίωσης, υπόδειγμα σκηνοθετικής τελειότητας, που έβαλε στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη τον σπουδαίο Ρώσο σκηνοθέτη.

Η σύντομη κριτική αποτίμηση του Αλέξη Δερμεντζόγλου και για τις δύο ταινίες είναι η ακόλουθη: «Η πτυχιακή εργασία του Ταρκόφσκι «Το βιολί και ο οδοστρωτήρας» είναι στην ουσία μια εντονότατη κριτική για το σύστημα που ενδιαφέρεται για τον «πρωταθλητισμό» στο σύστημα παραγωγής υλιστικών επιδόσεων, περιφρονώντας την ευαισθησία της τέχνης. Πάντως η Σοβιετική Ένωση έδειχνε ενδιαφέρον για τον μαζικό λαϊκό πολιτισμό και την τέχνη. «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν», που τόσο ενόχλησαν, είναι μια πικρή, μελαγχολική ελεγεία για την χαμένη νιότη μπρος στον πόλεμο, κάτι που επαναλαμβάνει ο Ταρκόφσκι και στον «Καθρέφτη». Εικόνες, σύμβολα, ιστοί αράχνης, αιωρούμενα σώματα, επισημαίνουν αυτή την αισθητική και το ασφυχτικό πλαίσιο μιας ζωής προορισμένης για θυσίες.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό όπου ο Αλέξης Δερμεντζόγλου θα αναλύσει το θέμα: «Ο πρώιμος Ταρκόφσκι».

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές εδώ.

piraeus

Piraeus Port Film Festival 2024 | 6 με 9 Ιουνίου

To Piraeus Port Film Festival θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου έως την Κυριακή 9 Ιουνίου στον Κινηματογράφο Ζέα στον Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 12 ταινίες μεγάλου μήκους και 30 ταινίες μικρού μήκους, ελληνικές και ξένες όλες με θέμα το τρίπτυχο «θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνι».

Επίσης θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις ταινιών από τους δημιουργούς ή κριτικούς κινηματογράφου, θα οργανωθούν στρογγυλά τραπέζια για ζητήματα της σύγχρονης παραγωγής όπως αυτό το Σάββατο 8 Ιουνίου, και ώρα 12:30μ.μ. με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον Κινηματογράφο» και θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και σε συνδυασμό με πρωινές εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία.

Διαβάστε περισσότερα για το Piraeus Port Film Festival εδώ.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στα θερινά ολόκληρης της Ελλάδας.