Industry

Οι Σκάρλετ Τζοχάνσον & Μαρκ Ράφαλο καλούν το Χόλιγουντ να σαμποτάρει τις Χρυσές Σφαίρες

στα 10

Μπορεί η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ να ανακοίνωσε θεσμικές αλλαγές, αλλά δεν έπεισε κανέναν.

Οι Σκάρλετ Τζοχάνσον & Μαρκ Ράφαλο καλούν το Χόλιγουντ να σαμποτάρει τις Χρυσές Σφαίρες

Φέτος, η Ενωση των Ξένων Ανταποκριτών βρίσκεται στο μικροσκόπιο και δέχεται μεγάλες πιέσεις. Το πρόβλημα φάνηκε από τις υποψηφιότητες των 78ων Χρυσών Σφαιρών,: από την πεντάδα των καλύτερων ταινιών απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» ταινίες (« Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom», «Judas and the Black Messiah»).

Λίγες μέρες πριν την απονομή, οι Los Angeles Times βγήκαν με σκάνδαλο: κανένα από τα 87 μέλη της Ενωσης δεν είναι μαύρος/η. Οπότε πώς να υπάρξει μία δίκαιη, ισότιμη αντιπροσώπευση στις υποψηφιότητες και τα βραβεία; Οταν τα μέλη που ψηφίζουν δεν έχουν άμεση επαφή με την μαύρη κουλτούρα;

Θυμηθείτε κι αυτό: Χρυσές Σφαίρες... τέρμα! Η κινηματογραφική βιομηχανία σαμποτάρει την Ενωση Ξένων Ανταποκριτών

golden globes scandal 607

Μήνες μετά, η Ενωση επανήλθε ανακοινώνοντας νέα μέτρα για την αναδιοργάνωση του θεσμού.

Ανάμεσά τους η Ενωση δεσμεύτηκε για α) την εισαγωγή νέων δημοσιογράφων («με στόχο να εισαχθούν και μαύρα μέλη»), β) την πρόσληψη ενός PR strategist που θα έχει στόχο την διαφορετικότητα και την ισότητα στα βραβεία και γ) τη δημιουργία μίας συμβουλευτικής επιτροπής που θα καθοδηγεί το διοικητικό συμβούλιο σε πιο δίκαιους χειρισμούς στο μέλλον.

Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της Ενωσης, το Χόλιγουντ είπε: «bullshit»

Από το «Time's Up» κίνημα που έβγαλε με τη σειρά του επίσημη ανακοίνωση, μέχρι το Netflix και το Amazon που τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του μποϊκοτάζ των Χρυσών Σφαιρών («δεν δεχόμαστε καμία συνεργασία μαζί τους πια»), όλοι μίλησαν για επιφανειακές τοποθετήσεις και κινήσεις «βιτρίνας» που δεν πείθουν κανέναν.

scarlet johansson mark ruffalo 607

Δύο σταρ, η Σκάρλετ Τζοχάνσον και ο Μαρκ Ράφαλο, επίσης καταφέρθηκαν ξεκάθαρα εναντίον του θεσμού.

Η Σκάρλετ τους αποκαλεί σεξιστές και άκυρους Η Τζοχάνσον χαρακτήρισε τις συνεντεύξεις Τύπου των μελών των Golden Globes άκυρες - με «σεξιστικές ερωτήσεις και σχόλια» από τους δημοσιογράφους της Ενωσης.

«Είναι ο λόγος που, εδώ και χρόνια, δεν αποδέχομαι τις προσκλήσεις τους για συνέντευξη» αποκαλύπτει η Τζοχάνσον στις δηλώσεις της. «Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών κατάφερε να επιβληθεί και να κερδίσει κύρος στην οσκαρική κούρσα, στηριζόμενη από τύπους σαν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Κι έτσι αναγκάστηκε να ακολουθήσει και η υπόλοιπη βιομηχανία. Αν δεν δούμε ριζικές αλλαγές που θα αλλάξουν εντελώς την οργάνωση, πιστεύω πως ήρθε η ώρα να απομακρυνθούμε από αυτήν. Και να στηρίξουμε με όλη μας τη δύναμη τα δικά μας συνδικαλιστικά όργανα που θα βάζουν όρια και θα προστατεύουν την κινηματογραφική κοινότητα, συνολικά...»


«Μπορείτε και καλύτερα» τους απαντά από το twitter ο Μαρκ Ράφαλο

Παράλληλα, ο συμπρωταγωνιστής της Μαύρης Χήρας, Μαρκ Ράφαλο πόσταρε μία αναλυτική γνώμη για το θέμα στα social media.

Ανάμεσα σε πολλά, υπογραμμίζει κι ο ίδιος την «ή τώρα ή ποτέ» στιγμή: πρέπει να πιέσουν για πραγματικές, ουσιαστικές αλλαγές. Και καταλήγει «Ως πρόσφατος νικητής Χρυσής Σφαίρας δεν αισθάνομαι και πολύ περήφανος ή χαρούμενος για αυτό το βραβείο....»

Διαβάστε περισσότερα: Χρυσές Σφαίρες 2021: πίεση στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών για την έλλειψη ισότιμης αντιπροσώπευσης