Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες 2021: πίεση στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών για την έλλειψη ισότιμης αντιπροσώπευσης

στα 10

«Μάς είπατε ότι η λύση θα είναι "να ψάξετε και να βρείτε μαύρα μέλη", λες και πρόκειται για κάτι διακοσμητικό...»

Χρυσές Σφαίρες 2021: πίεση στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών για την έλλειψη ισότιμης αντιπροσώπευσης

Το πρόβλημα φάνηκε από τις υποψηφιότητες των 78ων Χρυσών Σφαιρών, των βραβείων των Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ: από την πεντάδα των καλύτερων ταινιών απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» ταινίες (« Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom», «Judas and the Black Messiah»).

Λίγες μέρες πριν την απονομή, οι Los Angeles Times βγήκαν με σκάνδαλο: κανένα από τα 87 μέλη της Ενωσης δεν είναι μαύρος/η. Οπότε πώς να υπάρξει μία δίκαιη, ισότιμη αντιπροσώπευση στις υποψηφιότητες και τα βραβεία; Οταν τα μέλη που ψηφίζουν δεν έχουν άμεση επαφή με την μαύρη κουλτούρα;

Ακόμα και η Τζέιν Φόντα δεν δίστασε να αναφερθεί στο θέμα, παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο των Χρυσών Σφαιρών Cecil B. DeMille: «Ποιες ομάδες αποφασίζουν για το ποιοι προσλαμβάνονται και ποιοι κερδίζουν βραβεία;»

Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις. Και βγάζοντας επίσημη ανακοίνωση, αλλά και με την εμφάνιση του τριμελούς προεδρίου επί σκηνής, οι οποίοι υποσχέθηκαν (η αλήθεια είναι με έναν «διαδικαστικό» κι όχι πολύ πειστικό τρόπο) «ένα πιο αντιπροσωπευτικό μέλλον του οργανισμού».

Μάς είπατε ότι η λύση θα είναι "να ψάξετε και να βρείτε μαύρα μέλη", λες και πρόκειται για κάτι διακοσμητικό. Αυτό δεν είναι λύση.»

hollywood-foreign-press-association-golden-globes-diversity 607

Οι αντιδράσεις σε αυτές τις ψυχρές δηλώσεις ήταν ακαριαίες.

Το #TimesUp κίνημα έστειλε δυο επιστολές ( το ένα προς την Ενωση και το άλλο στο NBC που παραδοσιακά προβάλλει τις τελετές απονομών των Χρυσών Σφαιρών) που πιέζουν ακόμα περισσότερο για πιο σοβαρή, καίρια αντιμετώπιση ενός συστημικού προβλήματος.

«Οι δηλώσεις της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών αποδεικνύουν μια θεμελιώδη έλλειψη κατανόησης για το πόσο βαθιά είναι η ρίζα του προβλήματος. Μάς είπατε ότι η λύση θα είναι "να ψάξετε και να βρείτε μαύρα μέλη", λες και πρόκειται για κάτι διακοσμητικό. Αυτό δεν είναι λύση. Τα προβλήματα της Ενωσης δε θα λυθούν με μία επιφανειακή έρευνα εύρεσης μελών που συναντούν τα κριτήριά σας. Γιατί θα κριτήριά σας πολύ απλά αποδεικνύουν το θεμελειώδες συστημικό πρόβλημα. Οι αλλαγές θα έρθουν μόνο με την πλήρη κατανόηση ενός ευρύτερου πολιτισμικού κενού και με τη δέσμευση της θεσμοθετημένης επίλυσής του σε βάθος χρόνου. Οι προτιμήσεις ενός μικρού, ιδιωτικού VIP κλαμπ δε θα είχαν μεγάλη σημασία. Κι όμως έχουν. Οι Χρυσές Σφαίρες έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην ευρύτερη κινηματογραφική βιομηχανία, την ποπ κουλτούρα και, επομένως, την κουλτούρα γενικότερα...»

Οι Χρυσές Σφαίρες δεν είναι πλέον Χρυσές...»

hollywood-foreign-press-association-golden-globes-diversity 607 2

Κι ως προς το NBC, το κίνημα με επιστολή του προσθέτει:

«Οι Χρυσές Σφαίρες χρωστούν μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους στη σύνδεσή τους με το κανάλι σας. Και το NBC έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να μεριμνήσει για τέτοιου είδους ζητήματα. Ο Πρόεδρος σας Μπράιαν Ρόμπερτς έχει δεσμευτεί ότι η εταιρία θέλει να παίξει καθοριστικό ρόλο στις συστημικές αλλαγές. Οπότε καλούμε εσάς κα τους μετόχους σας να επέμβουν και να γίνουν κινητήριος δύναμη των αλλαγών αυτών. Το ηθικό πρόβλημα των Χρυσών Σφαιρών δεν είναι κάτι που μπορείτε να απαλλαχθείτε από την ευθύνη του. Αντιθέτως, είναι και δική σας ευθύνη. Σας προκαλούμε να πάρετε θέση. Να δράσετε. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για το κοινό καλό. Οι Χρυσές Σφαίρες δεν είναι πια χρυσές. Ωρα για δράση...»

Οι Χρυσές Σφαίρες 2021 με τον τρόπο του Flix: