Φεστιβάλ / Βραβεία

To ελληνικό σινεμά παρόν και στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

στα 10

Παραδοσιακά με ελληνική παρουσία σε πολλά από τα τμήματά του, το Φεστιβάλ του Σαράγεβο διεξάγεται φέτος από τις 13 μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

To ελληνικό σινεμά παρόν και στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

Οι στενές σχέσεις της Ελλάδας με το Σαράγεβο αντικατοπτρίζονται κάθε χρόνο στους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς του Διεθνούς Φεστιβάλ της πόλης, στο οποίο συμμετέχουν ελληνικές ταινίες και Ελληνες δημιουργοί. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος με έντονη ελληνική παρουσία σε όλες σχεδόν τις διαγωνιστικές κατηγορίες της διοργάνωσης.

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο θα διεξαχθεί φέτος από τις 13 μέχρι και τις 20 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ.


Στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μεγάλου μήκους, τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ διεκδικεί το «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου, το ντεμπούτο της δημιουργού, ανάμεσα σε άλλα, του «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» και «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)».

σελήνη, 66 ερωτήσεις 607

Επειτα από χρόνια αποξένωσης, η Αρτεμις αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της. Αντιμέτωπη με έναν κατά βάση άγνωστo -σε αυτήν- άνθρωπο και μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί. Όταν τυχαία ανακαλύψει το καλά κρυμμένο μυστικό του πατέρα της όλα όσα θέλησε ποτέ να ρωτήσει θ’ απαντηθούν μεμιάς. Τα κομμάτια του παζλ της σχέσης τους θα μπουν στη θέση τους κι εκείνη θα μπορέσει να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει αληθινά για πρώτη φορά.

Αυτή είναι η υπόθεση του «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters και ταξιδεύει στα φεστιβάλ του κόσμου (ανάμεσά τους το ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μόσχας). Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία.


Στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους συμμετέχουν το «Brutalia: Days of Labour» του Μανώλη Μαυρή που βραβεύθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και το animation μικρού μήκους «Από το Μπαλκόνι» του Αρη Καπλανίδη.

Brutalia 607

Πανομοιότυπα κορίτσια ντυμένα με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Η Αννα, μια εργάτρια μέλισσα που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης, παρακολουθεί το σύμπαν της κυψέλης μέσα στο οποίο ζει. Προσπαθεί να κατανοήσει τους κανόνες μιας κοινωνίας σκληρής και ανταγωνιστικής, να ενταχθεί στο σύνολο και να υπηρετήσει το «κοινό καλό». Αδυνατώντας, ωστόσο, να συναινέσει στη βιαιότητα που την περιβάλλει, καταδικάζεται στην απόλυτη μοναξιά και οδηγείται σε μία ριζική απόφαση.

Αυτή είναι η υπόθεση του «Brutalia: Days of Labour» του Μανώλη Μαυρή. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα.

από το μπαλκόνι

Μια μεσήλικη γυναίκα παρατηρεί το σύμπαν της Αθηναϊκής γειτονίας της από το μπαλκόνι της, λαμβάνοντας ανάμεικτες αντιδράσεις από τους ανθρώπους που παρατηρεί τακτικά.

Αυτή είναι η υπόθεση του μικρού μήκους animation «Από το Μπαλκόνι» του Αρη Καπλανίδη που θα κάνει την παγκόσμια πρεμίερα του στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.


Στο διαγωνιστικό τμήμα των σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του το «Οταν Εχασε η Νύχτα» του Αστέρη Τζιώλα.

Καλοκαίρι στο κέντρο της Αθήνας. Δύο άγνωστοι μπαίνουν σ’ έναν χώρο που μοιάζει με όαση μέσα στο έρημο νυχτερινό τοπίο της πόλης. Πάνω από τα παλλόμενα φωτάκια και τους θαμπούς ήχους μερικών παλιών φλίπερ, οι δυο τους, θα έρθουν πιο κοντά και θα δοκιμάσουν να σπάσουν το σκοτάδι το οποίο κρύβεται μέσα τους.

Οταν Εχασε η Νύχτα

Πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Παπαδόπουλος και η Σίσσυ Τουμάση.

Η ταινία ήταν ανάμεσα και στις πέντε υποψήφιες για το πρώτο βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο θα διεξαχθεί φέτος από τις 13 μέχρι και τις 20 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Sarajevo Film Festival Poster 2021