Buzz

O Πέτερ Χάντκε θα έπρεπε να κερδίσει το Νόμπελ και μόνο για το σενάριο από τα «Φτερά του Ερωτα»

στα 10

Ο διάσημος Αυστριακός συγγραφέας, συνεργάτης του Βιμ Βέντερς, σεναριογράφος και σκηνοθέτης και ο ίδιος κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2019.

O Πέτερ Χάντκε θα έπρεπε να κερδίσει το Νόμπελ και μόνο για το σενάριο από τα «Φτερά του Ερωτα»

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Πίτερ Χάντκε για το «Η Αγωνία του Τερματοφύλακα Πριν το Πέναλντι», το μυθιστόρημα που έγραψε το 1970 και ο Βιμ Βέντερς γύρισε σε μια υπέροχη ταινία το 1972, μια πρώτη τάξεως αφορμή και για τους δύο να συνεργαστούν στο σενάριο, αλλά και να αναρωτηθούν ως ανήσυχα πνεύματα της εποχής πάνω στην ψυχολογία ενός δολοφόνου, αλλά και στην αμερικανική εισβολή στην μεταπολεμική Δυτική Γερμανία.

Με τον Βίμ Βεντερς, ο Χάντκε θα συνεργαζόταν στο σενάριο του «The Wrong Move» του 1975 (δεύτερη ταινία της τριλογίας του δρόμου μαζί με το «Η Αλίκη στις Πόλεις» και «Kings of the Road»), στο σενάριο του αριστουργηματικού «Τα Φτερά του Ερωτα» το 1987 και τρεις δεκαετίας μετά, το 2016 στο «The Beautiful Days of Aranjuez» που ο Βέντερς σκηνοθέτησε το 2016.

Peter Handke Ο Βιμ Βέντερς με τον Πέτερ Χάντκε και τον Ρεντά Καντέμπ στα γυρίσματα του «The Beautiful Days of Aranjuez»

Ο Χάντκε γύρισε ταινίες και ως σκηνοθέτης, το 1978 το «Left-Handed Woman», βασισμένο σε δικό του βιβλίο που έφτασε μέχρι το Φεστιβάλ Καννών και το «The Absence» του 1982, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημά του, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Το 1985 γύρισε και το «The Stigma of Death» βασισμένο στο βιβλίο της Μαργκερίτ Ντιράς.

Peter Handke Με την Ζαν Μορό στα γυρίσματα του «The Absence»

the absecne Με την Ανιές Γκοντάρ στα γυρίσματα του «The Absence»

Ο Πέτερ Χάντκε γεννήθηκε το 1942 στην Καρινθία της Αυστρίας. Η μητέρα του ήταν σλοβενικής καταγωγής, ο πατέρας του Γερμανός στρατιώτης. Σπούδασε νομικά στο Γκρατς, αλλά διέκοψε τις σπουδές του το 1966, όταν δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Σφήκες». Την ίδια χρονιά ανέβηκε στη Φρανκφούρτη σε σκηνοθεσία Κλάους Πάιμαν το θρυλικό θεατρικό του «Βρίζοντας το Κοινό». Χαλκέντερος συγγραφέας, ο Χάντκε δημοσίευσε έκτοτε δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα και θεωρείται πια ένας από τους κλασικούς μοντέρνους του 20ού αιώνα. Μετέφρασε επίσης ξένους συγγραφείς στα γερμανικά, μεταξύ άλλων τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Η φιλοδοξία του ήταν να δημιουργήσει μια σύγχρονη επική γραφή που θα απελευθερώνει την πραγματικότητα από τα τετριμμένα σχήματα πρόσληψης. Τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Τάχθηκε κατά της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και κυρίως κατά της αποκλειστικής ενοχοποίησης των Σέρβων για τον πόλεμο. Για το έργο του τιμήθηκε με τα βραβεία Μπύχνερ (1973) και Κάφκα (1979). Από το 1985 ζει στη Σαβίλ, έξω από το Παρίσι.

Ο Πέτερ Χάντκε κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 «για την επιδραστική δουλειά του που με γλωσσική εφευρετικότητα εξερεύνησε την ανθρώπινη εμπειρία».

Δείτε εδώ σκηνές από τα «Φτερά του Ερωτα» με την απαγγελία του διάσημου ποιήματος του Πέτερ Χάντκε που έγραψε για την ταινία με τίτλο «Τραγούδι για την Παιδική Ηλικία»:


Δείτε εδώ τον Πέτερ Χάντκε να θυμάται πως γνώρισε τον Βιμ Βέντερς πρώτη φορά:


Δείτε τον Πέτερ Χάντκε και τον Βιμ Βέντερς σε μια συζήτηση στο MOMA το 2015: