Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Σκηνοθεσία

στα 10

To Flix μετράει αντίστροφα μέχρι την 96η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, με προβλέψεις και προτιμήσεις σε κάθε κατηγορία.

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Σκηνοθεσία

Οι φετινές υποψηφιότητες στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας είναι:

Ζιστίν Τριέ για την «Ανατομία μιας Πτώσης»
Μάρτιν Σκορσέζε για τους «Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού»
Γιώργος Λάνθιμος για το «Poor Things»
Κρίστοφερ Νόλαν για το «Οπενχάιμερ»
Τζόναθαν Γκλέιζερ για τη «Ζώνη Ενδιαφέροντος»

Τέσσερις σπουδαίοι, αναγνωρισμένοι σκηνοθέτες και μια... σπουδαία έκπληξη συστήνουν τις φετινές υποψηφιότητες Σκηνοθεσίας, παρότι οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας, ενώ θεώρησαν την «Barbie» άξια για οκτώ υποψηφιότητες, δεν ξεχώρισαν τη σκηνοθέτη της ταινίας, Γκρέτα Γκέργουιγκ, ανάμεσά τους. Στις πέντε ταινίες, υποψήφιες για Οσκαρ σκηνοθεσίας, οι δύο έχουν Βρετανό σκηνοθέτη (Νόλαν και Γκλέιζερ), η μία Ελληνα (τον Γιώργο Λάνθιμο φυσικά) κι η μία Γαλλίδα (Τριέ), στις δυο πρωταγωνιστεί η συγκλονιστική Σάντρα Ούλερ, ενώ η μία μιλά μόνο γερμανικά κι η άλλη μόνο κατά 50% αγγλικά.

anatomy of a fall

Η Ζιστίν Τριέ ξεκίνησε την πορεία του θριάμβου κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ήταν υποψήφια για BAFTA, κέρδισε το φετινό Σεζάρ Σκηνοθεσίας, είναι υποψήφια και για Οσκαρ Σεναρίου και, γενικώς, παρότι δεν προβλέπεται να βραβευτεί, έχει ήδη χτίσει το διεθνές όνομά της.

killers of the flower moon

Ο Μάρτιν Σκορσέζε, τίποτε λιγότερο από ένας ογκόλιθος του κινηματογράφου, συμπληρώνει φέτος τη 10η υποψηφιότητα της καριέρας του στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας, ξεπερνώντας τις εννέα του Στίβεν Σπίλμπεργκ: από αυτές έχει κερδίσει μόνο τη μία, για τον «Πληροφοριοδότη» («The Departed»), το 2007. Ο Σκορσέζε φέτος ήταν υποψήφιος στα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Σκηνοθετών, αλλά δεν ήταν ποτέ αγαπημένος των ψηφοφόρων της Ακαδημίας, οπότε μάλλον το βράδυ της Κυριακής απλώς θα χαρούμε να τον δούμε.

zone of interest

Ο Βρετανός Τζόναθαν Γκλέιζερ βρίσκεται για πρώτη φορά στα Οσκαρ, με δύο ατομικές υποψηφιότητες, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου, καθώς οι ως τώρα ταινίες του ήταν ξεκάθαρα περισσότερο καλλιτεχνικές ή αινιγματικές απ' όσο αντέχει το σώμα ψηφοφόρων της Αμερικανικής Ακαδημίας. Το «Zone of Interest» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών κι ακολούθησε μια πορεία εξαιρετικής αναγνώρισης, δεδομένης της εγκεφαλικότητας και σκληρότητας της ταινίας, κι η οσκαρική υποψηφιότητα θα είναι το επιστέγασμά της.

poor things

Πέντε, συνολικά, ατομικές οσκαρικές υποψηφιότητες μετρά πλέον ο Γιώργος Λάνθιμος, δεύτερη για Σκηνοθεσία (μετά την «Ευνοούμενη» το 2019), κορυφώνοντας έτσι μια συγκλονιστική πορεία με μια συναρπαστική ταινία. Εάν το «Poor Things» έχει ρεύμα το βράδυ της τελετής, ο Λάνθιμος θα είναι εκείνος που θα απειλήσει το φαβορί.

oppenheimer

Το οποίο φαβορί είναι, βεβαίως, ο Κρίστοφερ Νόλαν, μόλις δεύτερη φορά υποψήφιος στην κατηγορία Σκηνοθεσίας, μετά τη «Δουνκέρκη» το 2018. Ο Νόλαν (όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι φέτος) έκανε μια «ταινία σκηνοθέτη», τίμησε και εξέλιξε την τέχνη του κινηματογράφου, αυτού που προορίζεται για την αίθουσα, κέρδισε το βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Σκηνοθετών, τη Χρυσή Σφαίρα, το BAFTA κι είναι έτοιμος για το κοντινό του στο οσκαρικό πόντιουμ.

Θα κερδίσει το Οσκαρ: Ο Κρίστοφερ Νόλαν, είναι η χρονιά του, είναι η σειρά του.
Θα έπρεπε να κερδίσει: Ο Μάρτιν Σκορσέζε γιατί σκηνοθέτησε μια μοναδικά σύνθετη, πολιτική, ευαίσθητη, πολύπλευρη, παραμυθένια και σκληρά αληθινή ταινία.
Το Flix θα έδινε το Οσκαρ: Στον Γιώργο Λάνθιμο. Για να κατέβει μετά στην Ομόνοια.


Ολες οι προβλέψεις


O δρόμος για τα Οσκαρ: Προγνωστικά, στατιστικά, ανατροπές, φαβορί και αουτσάιντερ στο ειδικό τμήμα του Flix για τα φετινά βραβεία Οσκαρ που ανανεώνεται συνεχώς