Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - A' Γυναικείος Ρόλος

στα 10

Μετράμε αντίστροφα για την 91η Απονομή των Βραβείων Oσκαρ και προβλέπουμε τους νικητές στις σημαντικότερες κατηγορίες. Στην πεντάδα Α' Γυναικείου, εσείς τι λέτε; Γκλεν Κλόουζ ή Ολίβια Κόλμαν;

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - A' Γυναικείος Ρόλος

Η πεντάδα Α' Γυναικείου ρόλου τα έχει όλα. Μία εμβληματική κομεντιέν της γενιάς μας σ' έναν αντιπαθή, δραματικό ρόλο (μία άλλη χρονιά, με μία άλλη φουρνιά υποψηφίων, ίσως και να ήταν φαβορί). Μία γηγενή Ινδιάνα της Οαχάκα, ερασιτέχνη ηθοποιό, πραγματικά αποκάλυψη, που πρωταγωνιστεί στο αριστούργημα που μάλλον θα κερδίσει τα περισσότερα και τα σπουδαιότερα βραβεία αύριο (μία άλλη χρονιά, με μία άλλη φουρνιά υποψηφίων, ίσως και να ήταν φαβορί). Μία glam pop diva με τεράστιο εκτόπισμα σε fan base, πρώτη φορά κινηματογραφική ηθοποιό, με ιστορία αρκετά παρόμοια με την ηρωίδα της, σε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες φέτος (μία άλλη χρονιά, με μία άλλη φουρνιά υποψηφίων, ίσως και να ήταν φαβορί).

Κακά τα ψέματα όμως. Τα πραγματικά στοιχήματα παίζονται ανάμεσα σε δύο γυναίκες που η αναγνώριση άργησε πολύ: μία βρετανίδα character actor που ένας Ελληνας σκηνοθέτης ξεχώρισε και την έκανε βασίλισσα στα 45 της χρόνια και μία τεράστια αμερικανίδα ηθοποιό που ο θείος Οσκαρ της έχει κλείσει το μάτι, αλλά τελικά σνομπάρει, 6 φορές στο παρελθόν.

Ποια θα είναι η... ευνοούμενη της Ακαδημίας;

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τα στοιχήματα και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς. Μείνετε συντονισμένοι στο Flix και ξενυχτήστε μαζί μας την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ.

will you ever forgive me 607

Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;»

Η ΜακΚάρθι ήταν άτυχη. Γιατί η μεταμόρφωσή της στην αχώνευτη, μίζερη, πικρόχολη, αλκοολική, αλλά και ταυτόχρονα πανέξυπνη συγγραφέα Λι Ισραελ, μπορεί και να της χάριζε το Οσκαρ, αν δεν σκόνταφτε απέναντι σε αυτή τη φουρνιά υποψηφίων. Η Ακαδημία αγαπά τους κωμικούς ηθοποιούς που αποκαλύπτουν τόσο γενναιόδωρα, σπαραχτικά αλλά μη-απολογητικά, με φυσικότητα και χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας τη σκοτεινή τους πλευρά. Η ΜακΚάρθι ήρθε για να μείνει.

Roma 607

Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα»

Η γηγενής Ινδιάνα της Οαχάκα που πέρασε από την κάμερα του Κουαρόν για ακρόαση τυχαία (γιατί δεν μπορούσε να πάει η ξαδέλφη της που ήθελε στ' αλήθεια το ρόλο), είδε τη ζωή της να αλλάζει. Θα συνεχίσει ως ηθοποιός; Κανείς δεν ξέρει. Ομως ένα είναι σίγουρο: η νατουραλιστική της ερμηνεία, η φυσικότητα της μελαγχολίας της, αλλά κι όσα ασυνείδητα κουβαλά το βλέμμα και το βάρος της (η καταγωγή της, η ιστορία της κουλτούρας της) αποτυπώθηκαν σε αστραφτερό ασπρόμαυρο και στην αιωνιότητα. Δεν έχει καμία ελπίδα για το ίδιο το βραβείο, αλλά ακόμα και η υποψηφιότητά της είναι ένα ανέλπιστο ρεκόρ.

Lady Gaga A Star is Born 607

Lady Gaga για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται»

Η Lady Gaga κουβαλά το μύθο της σε ό,τι αγγίζει. Ειδικά εδώ, που ο Μπράντλεϊ Κούπερ τη φώτισε σαν ροκ Σταχτοπούτα σε μία ιστορία που θυμίζει πολύ τη δική της πορεία: το ασχημόπαπο που μεταμορφώθηκε με την αξία και το ταλέντο και την δυναμή του σε glam diva. Θα είχε μία πραγματική ευκαιρία να συνεχίσει το παραμύθι μέχρι τέλους. Με αυτές τις συνυποψήφιες, θα τα καταφέρει. Θα φτάσει στο οσκαρικό κόκκινο χαλί, θα περπατήσει με την πιο εντυπωσιακή τουαλέτα από όλες, θα μιλήσει για την αλήθεια της τέχνης της και για γυναικεία ενδυνάμωση, θα ευχαριστήσει τον Μπράντλεϊ στους δημοσιογράφους. Ομως, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μόλις ο φάκελος του Α' Γυναικείου ανοίξει, η άμαξα της θα μεταμορφωθεί σε κολοκύθα. Δεν πειράζει. Θα έχει φορέσει το κρυστάλλινο γοβάκι του οσκαρικού τργαουδιού. Δεν είναι και λίγο.

Olivia Colman 607

Oλίβια Κόλμαν για την «Ευνοούμενη»

Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, αυτή είναι η δική μας ευνοούμενη. Και γιατί είμαστε, σίγουρα, προκατειλημμένοι υπέρ της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, αλλά κι επειδή η 44χρονη πρώην καρατερίστας της βρετανικής τηλεόρασης ηθοποιός μάς έχει κερδίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τις non-bullishit ερμηνείες της. Εδώ, σ' έναν αχαρτογράφητων ορίων ρόλο, ερμηνεύει τη Βασίλισσα Αννα με μία αφοπλιστική γκάμα εκφραστικών μέσων: τη γυναικεία ανασφάλεια, την ασχήμια, την αρρώστια με μια αξιολάτρευτη παιδικότητα. Τη ζήλια, την τοξικότητα, την κατάχρηση εξουσίας, με αφοπλιστική κακία. Μία γυναίκα που μπορεί να κλάψει ή να σε αποκεφαλίσει με το ίδιο βλέμμα.

Ετσι όπως ξεκίνησε η οσκαρική κούρσα, η Κόλμαν έμοιαζε να είναι το απόλυτο φαβορί. Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου ρόλου (Κωμωδία ή Μιούζικαλ), Βραβείo BAFTA και 37 (!) ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων. Εχασε όμως κάτι καθοριστικό: το SAG (Βραβείο Ενωσης Ηθοποιών Αμερικής). Και η ιστορία των βραβείων μάς έχει μάθει ότι μόνο 7 στις 69 φορές έχουν πέσει έξω τα SAG στην πρόβλεψή τους για τα Οσκαρ. Μακάρι να πέσουμε και φέτος στην εξαίρεση.

Glen Close 607

Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος»

Τι να πούμε για μία μεγάλη κυρία που θα έπρεπε να είχε μία πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση από την Ακαδημία μέσα στα 40 χρόνια καριέρας της; Πώς είναι δυνατόν η Γκλεν Κλόουζ να έχει υπάρξει 6 φορές (αυτή είναι η 7η) υποψήφια και να μην έχει φύγει ποτέ με το βραβείο; «Επικίνδυνες Σχέσεις», «Ολέθρια Σχέση», «Big Chill»; Μία ηθοποιός παρόμοιας ηλικίας, πορείας και υποκριτικής στόφας με την Μέριλ Στριπ να βλέπει τον εαυτό της να μένει πίσω; Ισως αυτό θέλει να διορθώσει φέτος η Ακαδημία. Και βρήκε και την αφορμή να το κάνει, με έναν ρόλο πολύ επικίνδυνο να ξεφύγει σ' ένα μίζερο κλισέ, αν δεν του δάνειζε το κύρος της η Κλόουζ. Αυτήν χαζεύεις στη «Σύζυγο». Κάθε βλέμμα, κάθε παύση, κάθε βιτριολική ατάκα.

Η Κλόουζ είδε τον εαυτό της να πηγαίνει στήθος με στήθος με την Κόλμαν στην οσκαρική κούρσα. Κέρδισε κι εκείνη τη Χρυσή Σφαίρα (Δράμα), το βραβείω των Κριτικών και, κυρίως, το SAG. Αυτό το τελευταίο της έχει δώσει ένα μεγάλο προβάδισμα. Ομως, όπως και η ηρωίδα της, έχει συνηθίσει να χαμογελά στωικά και να χειροκροτεί κάποιον άλλον. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να το ξανακάνει απόψε.


Oscars 2019: Οι προβλέψεις του Flix


Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Πριν τη «μεταφορά» τους στο κόκκινο χαλί και την έναρξη της τελετής, οι συνδρομητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ειδική εκπομπή «OSCARS’ NIGHT» αφιερωμένη στα OSCAR, με συντονιστή τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και καλεσμένους ηθοποιούς και ανθρώπους του κινηματογράφου, που θα σχολιάζουν τις υποψηφιότητες και θα κάνουν τις δικές τους προβλέψεις. Η εκπομπή και η αποστολή στο κόκκινο χαλί θα προβληθεί live και στο επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouΤube, στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής! Η τηλεοπτική κάλυψη θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.