Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - Κουστούμια

στα 10

Μετράμε αντίστροφα για την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και προβλέπουμε τους νικητές στις σημαντικότερες κατηγορίες.

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - Κουστούμια

Αγγλίδες βασίλισσες, Αφρικανοί σουπερήρωες, ιδιόρρυθμοι καουμπόηδες και μαγικές γκουβερνάντες αλληλοτρώγονται με τα… ρούχα τους στην κατηγορία των κουστουμιών. Ομως μία μοιάζει να είναι η… «Ευνοούμενη».

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τα στοιχήματα και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς. Μείνετε συντονισμένοι στο Flix και ξενυχτήστε μαζί μας την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ.

The Favourite 607

Η Ευνοούμενη | Σάντι Πάουελ

Το απόλυτο φαβορί. Δεν είναι μόνο η διπλή υποψηφιότητα (βλέπε «Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει») που δίνει την αβάντα στην ήδη τιμημένη με τρία Οσκαρ Σάντι Πάουελ («Ερωτευμένος Σαίξπηρ», «Ιπτάμενος Κροίσος», «Βασίλισσα Βικτόρια: Τα χρόνια της Νιότης»), είναι και η θαυμαστά δημιουργική της δουλειά στο πλαίσιο όλων των περιορισμών: τόσο το στενό μπάτζετ της ταινίας του Λάνθιμου, που δεν επέτρεπε ενοικιάσεις, όσο και η ανεπάρκεια ανάλογων ενδυμάτων (αρχές του 18ου αιώνα) σε ειδικά στοκατζίδικα του Λονδίνου ανάγκασε τη σχεδιάστρια να φτιάξει όλα τα κουστούμια από το μηδέν, ανακυκλώνοντας μεταχειρισμένα ρούχα και υφάσματα. Μπορεί να μην τους φαίνεται, αλλά ο, τι φορά το υπηρετικό προσωπικό κατάγεται από ανακυκλωμένο τζιν, ενώ η ρόμπα της βασίλισσας Άννας δεν είναι παρά μια μεταποιημένη κουβέρτα σενίλ που η Πάουελ βρήκε στο ebay. Δείτε εδώ περισσότερα για τη Σάντι Πάουελ και τη δουλειά της στην «Ευνοοούμενη».

Black Panther 607

Black Panther | Ρουθ Ι. Κάρτερ

Oπως στην κατηγορία της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης έτσι κι εδώ, η υπερηρωική περιπέτεια του Ράιαν Κούγκλερ είναι ο μεγάλος αντίπαλος της «Ευνοούμενης». Τα οσκαρικά φόρουμ, ειδικών και μη, «φλέγονται» καιρό τώρα από κουβέντες εύνοιας και θαυμασμού για την πράγματι ξεχωριστή, πολυσύνθετη δουλειά της για τρίτη φορά υποψήφιας Ρουθ Ι. Κάρτερ (μετά τα «Μαλκολμ Χ» και «Αμισταντ»), η οποία σχεδίασε τα κουστούμια μετά από μακρά μελέτη των ενδυματολογικών ιδιαιτεροτήτων δέκα διαφορετικών αφρικανικών φυλών, των εικόνων του ίδιου του 52χρονου κόμικ, καθώς και του έργου σύγχρονων σχεδιαστών μόδας όπως του Ισέι Μιγιάκε ή της Ντόνα Κάραν.

mary queen of scots 607

Μαίρη, Η Βασίλισσα της Σκοτίας | Αλεξάντρα Μπερν

Το έτερο μοναρχικό δράμα της πεντάδας, γύρω από τις απόπειρες της πρώην βασίλισσας της Γαλλίας Μαίρης Στιούαρτ να εκτοπίσει την ξαδέλφη της Ελίζαμπεθ την 1η από τον αγγλικό θρόνο, βρίσκει την Αλεξάντρα Μπερν, βραβευμένη πριν 11 χρόνια για το «Elizabeth: Η Χρυσή Εποχή», για έκτη φορά υποψήφια στις οσκαρικές λίστες. Εκθαμβωτική η -ανάλογη εκείνου του «σίκουελ»- δουλειά της, όμως μεγάλος ο ανταγωνισμός.

Mary Poppins returns 607

Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει | Σάντι Πάουελ

Δεύτερη ντισνεϊκή δουλειά της Σάντι Πάουελ μετά την «Σταχτοπούτα» του 2015, το σίκουελ του θρυλικού μιούζικαλ θέλει την 14 φορές υποψήφια για Όσκαρ ενδυματολόγο να συναγωνίζεται τον εαυτό της. Αν και ευνοείται με την… «Ευνοούμενη» όπως δείχνουν οι προβλέψεις, η αποστολή της εδώ δεν ήταν λιγότερο απαιτητική: 448 κουστούμια καλλιτέχνησε μαζί με την ομάδα της, με πιο μπελαλίδικο εκείνο της ξαδέλφης Τόπσι (Μέριλ Στριπ), για το οποίο δούλεψαν οκτώ άνθρωποι επί πέντε εβδομάδες ελέω του χειροποίητου ντιζάιν στο μπροστινό μέρος, που έπρεπε μάλιστα να σχεδιαστεί έξι φορές, όσα και τα όμοια αντίτυπα του ενδύματος που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα.

The Ballad of Buster Scruggs 607

The Ballad of Buster Scruggs | Μέρι Ζόφρις

Αν και υπέροχα, τα κουστούμια της Μέρι Ζόφρις στο εκκεντρικό σπονδυλωτό γουέστερν του Netflix, που σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία της με τους αδελφούς Κοέν μετά το «Αληθινό Θράσος», παραμένουν το αουτσάιντερ στην κατηγορία –δυστυχώς. Αλλιώς θα μιλάγαμε για ακόμη εντονότερο ελληνικό άρωμα στα βραβεία, αφού η γιαννιώτικης καταγωγής Μαρία Αρετή Ζαφειροπούλου είναι από τις πιο επιτυχημένες «δικές μας» καλλιτέχνιδες που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ, με 25 χρόνια καριέρας, 43 ταινίες (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το προτεινόμενο σε άλλες κατηγορίες «Ο Πρώτος Aνθρωπος») και άλλες δύο υποψηφιότητες (για τα «Αληθινό Θράσος» και «La La Land») στο ενεργητικό της.


Δείτε εδώ την Σάντι Πάουελ να μιλάει για την «Ευνοούμενη» και το «Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει»:



Oscars 2019: Οι προβλέψεις του Flix


Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Η τηλεοπτική κάλυψη θα ξεκινήσει με τις πρώτες αφίξεις στο κόκκινο χαλί και θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.