Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - Ντοκιμαντέρ

στα 10

Μετράμε αντίστροφα για την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και προβλέπουμε τους νικητές στις σημαντικότερες κατηγορίες.

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - Ντοκιμαντέρ

Σε μια εξαιρετικά δυνατή χρονιά, καλλιτεχνικά και εισπρακτικά, για το αμερικανικό ντοκιμαντέρ –και όχι μόνο– οι φετινές υποψηφιότητες για τη (συνήθως απρόβλεπτη) κατηγορία του καλύτερου ντοκιμαντέρ διακρίνονται τόσο για τις αξιόλογες επιλογές όσο και για τα εξίσου αξιοσημείωτα φιλμ (όπως το «Shirkers» και το «Won’t You Be My Neighbor») που λόγω του έντονου συναγωνισμού δεν κατάφεραν τελικά να προκριθούν στην πεντάδα. Ακόμα κι έτσι, η μάχη μάλλον θα κριθεί ανάμεσα σε μια μικροσκοπική δικαστίνα που έγραψε ιστορία και έναν ατρόμητο αναρριχητή του οποίου οι περιπέτειες κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα.

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τα στοιχήματα και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς. Μείνετε συντονισμένοι στο Flix και ξενυχτήστε μαζί μας την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ.


RBG

Σε μια οσκαρική κατηγορία όπου το κοινωνικό μήνυμα και οι πολιτικές διαστάσεις μιας ταινίας συχνά αποτελούν σημαντικότερο λόγο για τη βράβευσή της από την αντικειμενική καλλιτεχνική της αξία, το «RBG» μοιάζει προορισμένο να θριαμβεύσει. Οχι πως το ντοκιμαντέρ των, για πρώτη φορά υποψηφίων, Τζούλι Κόεν και Μπέτσι Γουέστ δεν έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει απολαυστικά το πορτρέτο της μικροσκοπικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, δίνοντας ισότιμο βάρος τόσο στα κολοσσιαία επιτεύγματα της καριέρας της ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ όσο και στην απροσδόκητη μετατροπή της σε σύγχρονο pop culture icon. Απλά γιατί μια πιθανή βράβευση του «RBG» μοιάζει τελικά να απευθύνεται περισσότερο στην ίδια την πρωταγωνίστριά του, και στην πολύτιμη κληρονομία της που άλλαξε την ιστορία των γυναικείων δικαιωμάτων, και λιγότερο στους δημιουργούς του. Πόσο μάλλον όταν η Notorious RBG, όπως είναι πλέον γνωστή η Γκίνσμπεργκ, επέστρεψε πρόσφατα στα καθήκοντά της έπειτα από μια (ακόμα) σοβαρή περιπέτεια της υγείας της και παραμένει σήμερα όσο ποτέ ένα πρόσωπο-σύμβολο για την προοδευτική Αμερική.


Free Solo

Ο μόνος που μπορεί να της στερήσει τη νίκη είναι ο διαστάσεων ροκ σταρ πλέον πρωταγωνιστής του «Free Solo», o τολμηρός αναρριχητής Αλεξ Χόνολντ. Η ταινία καταγράφει τις άκρως ριψοκίνδυνες προσπάθειές του να ανέβει, χωρίς σκοινιά και εξοπλισμό ασφαλείας, τον ψηλότερο γρανιτένιο τοίχο του πλανήτη, το Ελ Καπιτάν στο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια, που στέκεται σε ύψος εννιακοσίων μέτρων κάθετου μονόλιθου. Είναι ο πρώτος ορειβάτης που αποπειράται μια τόσο δύσκολη αποστολή, και το ντοκιμαντέρ των Τζίμι Τσιν και Ελίζαμπεθ Τσάι Βασαρχέλι συχνά την καταγράφει σαν ένα θρίλερ επιβίωσης που κόβει την ανάσα – δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν στιγμές που ακόμα και οι ίδιοι οι σκηνοθέτες αποστρέφουν το βλέμμα τους από την αβάσταχτη αγωνία. Με μια εξαιρετικά επιθετική καμπάνια από το National Geographic και το αντίστοιχο BAFTA στις αποσκευές του, το «Free Solo» έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει το Οσκαρ σε μια μάχη που θα κριθεί ανάμεσα στις δύο πιο επιτυχημένες εισπρακτικά ταινίες της πεντάδας: με το «Free Solo» να προηγείται σε εισπράξεις και το «RBG» να ακολουθεί πολύ κοντά.


Minding the Gap

Με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο νεαρός Μπινγκ Λιου απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς και εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή είναι η ταινία που θα έπρεπε πραγματικά να φύγει νικητής από την απονομή. Ο Λιου καταγράφει για χρόνια τη ζωή των δύο παιδικών του φίλων και του περίγυρού τους στις υποβαθμισμένες γειτονιές στο Ρόκφορντ του Ιλινόι όπου μεγάλωσαν και ζουν ακόμα, καθώς προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα που τους έχουν επιβάλει η φτώχεια, οι συχνά βίαιες οικογένειές τους και οι κοινωνικές επιταγές. Η ταινία του βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο βαθιά προσωπικό και το οικουμενικό, και με όρους αληθινά κινηματογραφικούς (οι υπέροχες σκηνές skate είναι αρκετές για δώσουν στον Λιου το εισιτήριο για το σινεμά μυθοπλασίας), δυστυχώς όμως μοιάζει μάλλον υπερβολικά indie για τις προτιμήσεις των μελών της Ακαδημίας.


Hale County This Morning, This Evening

Ακόμα ένα βραβευμένο στο Σάντανς ντοκιμαντέρ βρίσκει τον δρόμο του για τα Οσκαρ και η παρουσία του εδώ είναι από μόνη της μια μικρή (ευχάριστη) έκπληξη . Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο φωτογράφος και σκηνοθέτης ΡαΜέλ Ρος έγινε για πέντε χρόνια η σκιά δύο νεαρών Αφροαμερικανών από τη επαρχία της Αλαμπάμα, όμως περισσότερο από μια συμβατική αφήγηση της ζωής τους, η ταινία του είναι ένα λυρικό πορτρέτο του τόπου και των ανθρώπων του, και ταυτόχρονα μια αντισυμβατική σπουδή πάνω στις εμπειρίες και στην απεικόνιση της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ποιητικό και υπνωτιστικό – περισσότερο ίσως από ότι ταιριάζει στα Οσκαρ.


Of Fathers and Sons (Kinder des Kalifats)

Ο μεγάλος νικητής του περσινού Σάντανς (στο διεθνές διαγωνιστικό) αποτελεί τη μόνη ξενόγλωσση παρουσία στην πεντάδα, όμως δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί βρίσκεται εδώ. Ο κουρδικής καταγωγής σκηνοθέτης Ταλάλ Ντερκί επέστρεψε στη γενέτειρά του στη Συρία, όπου κέρδισε την εμπιστοσύνη μιας οικογενείας φανατικών ισλαμιστών με τους οποίους έζησε, κινηματογραφώντας τους, για δύο χρόνια. Η ταινία του αποτελεί μια συγκλονιστική και σπάνια μαρτυρία για το τι σημαίνει να μεγαλώνεις με τον φανατισμό και το μίσος να δηλητηριάζει αργά αλλά σταθερά κάθε παιδικότητα, καθώς ο πατέρας ανατρέφει τους γιούς του για να γίνουν υποδειγματικοί τζιχαντιστές. Το φιλμ έχει αρκετές πιθανότητες να ανατρέψει την κούρσα, λόγω θέματος, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, ωστόσο, θα αρκεστεί στην πληθώρα διεθνών βραβείων που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα.

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τα στοιχήματα και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς. Μείνετε συντονισμένοι στο Flix και ξενυχτήστε μαζί μας την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ.


Oscars 2019: Οι προβλέψεις του Flix


Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Πριν τη «μεταφορά» τους στο κόκκινο χαλί και την έναρξη της τελετής, οι συνδρομητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ειδική εκπομπή «OSCARS’ NIGHT» αφιερωμένη στα OSCAR, με συντονιστή τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και καλεσμένους ηθοποιούς και ανθρώπους του κινηματογράφου, που θα σχολιάζουν τις υποψηφιότητες και θα κάνουν τις δικές τους προβλέψεις. Η εκπομπή και η αποστολή στο κόκκινο χαλί θα προβληθεί live και στο επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouΤube, στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής! Η τηλεοπτική κάλυψη θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.