Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - B’ Γυναικείος Ρόλος

στα 10

Μετράμε αντίστροφα για την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και προβλέπουμε τους νικητές στις σημαντικότερες κατηγορίες.

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - B’ Γυναικείος Ρόλος

Καλωσορίσατε στην πιο απρόβλεπτη κατηγορία της οσκαρικής βραδιάς. Η φετινή κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου περιλαμβάνει την νικήτρια των Χρυσών Σφαιρών και των Critic’s Choice Awards, μια μόνιμα αγαπημένη της Ακαδημίας που δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, μία ηθοποιό που μέχρι πριν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων σχεδόν κανείς δεν ήξερε το όνομά της και δύο εξαιρετικά φωτογενείς «λανθιμικές» πλέον ηθοποιούς που ταξίδεψαν την «Ευνοούμενη» σε ένα όλο και περισσότερο αυξανόμενο παγκόσμιο κοινό. Το παράδοξο; Η νικήτρια του βραβείου του σωματείου των ηθοποιών, βραβείο που σχεδόν κάθε χρόνο ορίζει αυτόματα και την νικήτρια της κατηγορίας, δεν περιλαμβάνεται καν στις παραπάνω υποψήφιες.

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τα στοιχήματα και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς. Μείνετε συντονισμένοι στο Flix και ξενυχτήστε μαζί μας την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ.


Ρετζίνα Κινγκ για το «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει»

Αν η Εμιλι Μπλαντ, η μεγάλη νικήτρια του Β’ Γυναικείου Ρόλου στα SAG, ήταν υποψήφια και στα Οσκαρ, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο σαφή. Σοκαριστικά όμως, η Μπλαντ αγνοήθηκε από τα μέλη της Ακαδημίας αφήνοντας τελικά ανοιχτό το πεδίο για την πιο απρόσμενη κατηγορία της βραδιάς. Η Ρετζίνα Κινγκ δεν ήταν καν υποψήφια στα βραβεία του σωματείου των ηθοποιών, ταυτόχρονα, όμως, ήταν η νικήτρια της Χρυσής Σφαίρας της αντίστοιχης κατηγορίας αλλά και αρκετών ενώσεων κριτικών, γεγονός που της δίνει ένα μικρό προβάδισμα, όσο και αν η έλλειψη υποψηφιότητας στα SAG αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις πιθανότητες νίκης της. Η επικράτησή της ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτη. Ούτε η Τζένιφερ Κόνελι ήταν υποψήφια το 2001 για το «Eνας υπέροχος άνθρωπος», ούτε η Μάρσια Γκέι Χάρντεν το 2000 για το «Pollock», και κατέληξαν αμφότερες με το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πώς θα καταλήξει η συγκεκριμένη κούρσα, αν και η καρδιά μας έχει δώσει ήδη το βραβείο στο συναισθηματικά αλλά και ουσιαστικά συνταρακτικό σινεμά των ηθοποιών του Μπάρι Τζένκινς.


Εϊμι Ανταμς για το «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»

Φτάνοντας αισίως τις έξι υποψηφιότητες για Οσκαρ (από τις οποίες οι πέντε ήταν στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου), η Εϊμι Ανταμς είναι η περίπτωση ηθοποιού που η Ακαδημία αγαπά να αναγνωρίζει αλλά δυσκολεύεται πολύ να βραβεύσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα (όπως σε εκείνη της «Αφιξης»), η Ακαδημία δείχνει να την αγνοεί για χάρη πιο κραυγαλέων, σωματικών ερμηνειών. Η φετινή υποψηφιότητα της Ανταμς λοιπόν αποτελεί ειρωνικά μια τέτοια περίπτωση «προφανούς» σωματικής ερμηνείας, χωρίς όμως ευτυχώς να στερείται το βάθος και την ενσυναίσθηση που χαρακτηριστικά προσθέτει η Ανταμς σε κάθε ρόλο της. Θα θεωρήσει άραγε η Ακαδημία ότι φέτος είναι η στιγμή της ή θα συνεχίσει να την χτυπά επαινετικά στην πλάτη προσφέροντάς της υποψηφιότητες αλλά ποτέ το ίδιο το βραβείο;


Εμα Στόουν για την «Ευνοούμενη»

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που η Εμα Στόουν καταφέρνει να ενσωματώνεται στο σύμπαν κάθε ταινίας με μη προφανή τρόπο, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και να αποτελεί οργανικό κομμάτι του αλλά και να διατηρεί αναλλοίωτη την ερμηνευτική της περσόνα. Στο παραμορφωμένο φιλμ εποχής του Γιώργου Λάνθιμου, η Στόουν αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην ευαισθησία και την ψυχρή χειριστικότητα, ανεβάζει και κατεβάζει συνεχώς τους τόνους και τις εντάσεις της, παίζει με το πρόσωπο αλλά και το σώμα της και αποδεικνύει ότι μπορεί να μεταμορφώνεται, χωρίς να το κάνει με έναν «κοιτάξτε πώς τα καταφέρνω» κραυγαλέο τρόπο. Η νίκη της για το «La La Land» είναι πολύ κοντά για να της προσφέρει ένα ακόμα βραβείο (δε βοηθά και το γεγονός ότι μάλλον οι ψήφοι της «Ευνοούμενης» θα μοιραστούν ανάμεσα σε εκείνη και την Ρέιτσελ Βάις), όμως, ακόμα κι έτσι, η υποψηφιότητα της Στόουν αποτελεί ακόμα μια κατάκτηση της ηθοποιού σε μια έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρουσα ερμηνευτική πορεία.


Ρέιτσελ Βάις για την «Ευνοούμενη»

Η δεύτερη υποψηφιότητα της Ρέιτσελ Βάις έρχεται δεκατρία χρόνια μετά το Οσκαρ της στην ίδια κατηγορία για τον «Επίμονο Κηπουρό», επιβραβεύοντας επιτέλους ξανά την μακριά λίστα των εκλεκτικών επιλογών της Βρετανίδας ηθοποιού. Ωστόσο, αν και η Βάις κέρδισε το BAFTA της αντίστοιχης κατηγορίας, οι ελπίδες για επικράτησή της την βραδιά των Οσκαρ είναι μάλλον λίγες, αν και παραδοσιακά η κατηγορία του Β΄Γυναικείου Ρόλου είναι ανοιχτή στις ανατροπές και τις εκπλήξεις. Τις δύο τελευταίες φορές που δύο ηθοποιοί βρέθηκαν υποψήφιοι για την ίδια ταινία, η μία κατέκτησε τελικά το βραβείο (η Μελίσα Λίο επικράτησε της Εϊμι Ανταμς στο «Fighter» και η Οκτάβια Σπένσερ της Τζέσικα Τσαστέιν στις «Υπηρέτριες») όμως φέτος τα πράγματα δείχνουν δύσκολα και για τις δύο ηθοποιούς του Λάνθιμου, όσο κι αν θα θέλαμε να δούμε μία εξ αυτών στο νικητήριο βάθρο.


Μαρίνα Ντε Ταβίρα για το «Ρόμα»

Κανείς δεν ήξερε το όνομά της πριν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και, όμως, η ορμή του «Ρόμα» παρέσυρε και την Μαρίνα Ντε Ταβίρα, φέρνοντας την υποψήφια στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου. Θα κερδίσει μόνο αν η ταινία του Κουαρόν αποδειχθεί ασταμάτητη την βραδιά των Οσκαρ, όμως σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά ευτυχές να λαμβάνει ξαφνικά ευρεία αποδοχή μια βετεράνα μεξικάνα ηθοποιός του θεάτρου, του σινεμά και της τηλεόρασης, κλέβοντας ουσιαστικά την θέση της Εμιλι Μπλαντ από την πεντάδα. Οπως είπαμε και πριν, η κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου έτεινε ανέκαθεν προς τις ανατροπές.


Oscars 2019: Οι προβλέψεις του Flix


Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Πριν τη «μεταφορά» τους στο κόκκινο χαλί και την έναρξη της τελετής, οι συνδρομητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ειδική εκπομπή «OSCARS’ NIGHT» αφιερωμένη στα OSCAR, με συντονιστή τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και καλεσμένους ηθοποιούς και ανθρώπους του κινηματογράφου, που θα σχολιάζουν τις υποψηφιότητες και θα κάνουν τις δικές τους προβλέψεις. Η εκπομπή και η αποστολή στο κόκκινο χαλί θα προβληθεί live και στο επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouΤube, στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής! Η τηλεοπτική κάλυψη θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.