Buzz

Οι κινηματογραφιστές του Ιράν ελπίζουν ξανά

στα 10

Σχεδόν δύο χρόνια απ΄όταν το υπουργείο πολιτισμού είχε κλείσει την Ενωση των Ιρανών Κινηματογραφιστών, το Iranian House of Cinema λειτουργεί ξανά.

Οι κινηματογραφιστές του Ιράν ελπίζουν ξανά
«Το Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαρχαντί, ή όταν το Ιρανικό σινεμά αναγκάζεται να μιλά γαλλικά

Η είδηση πως το σωματείο των Ιρανών κινηματογραφιστών δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί, είχε ηχήσει σαν ένα αληθινά δυσάρεστο νέο σε μια κινηματογραφία που βρισκόταν ήδη υπό πίεση από ένα καταπιεστικό και υπερβολικά συντηρητικό καθεστώς, με πολλούς από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της χώρας να μην μπορούν να κάνουν ταινίες, ή να έχουν εγκαταλείψει ολοκληρωτικά το Ιράν.

Ηταν Ιανουάριος του 2012 όταν η απόφαση του υπουργείου πολιτισμού της χώρας σόκαρε την κινηματογραφική κοινότητα κι όχι μόνο της χώρας αλλά και παγκοσμίως, αφού το Iranian House of Cinema, ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης μιας νέας κινηματογραφικής γλώσσας στο Ιραν και της ανάδειξης μιας σειράς από ταλαντούχους δημιουργούς.

Τώρα μια νέα ανακοίνωση από τον υφυπουργό πολιτισμού της χώρας Αγιοτολάχ Αγιουμπί δίνει το ΟΚ στην ένωση να λειτουργήσει ξανά, καθώς σύμφωνα με την δήλωση του, ο καινούριος πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ρουανί, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον κινηματογράφο.

Ο υφυπουργός πολιτισμού μάλιστα κατέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για την απόφασή της να κλείσει το Iranian House of Cinema που αριθμεί περισσότερα από 5.000 μέλη από όλους τους κινηματογραφικούς κλάδους.

Ο νέος πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι η ένωση των κινηματογραφιστών θα λειτουργήσει ξανά αμέσως μετά την εκλογή του τον περασμένο Αύγουστο και το γεγονός ότι έκανε πράξη την υπόσχεσή του, δίνει ελπίδες ότι κάποιες από τις κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές τις οποίες διακήρυττε προεκλογικά, μπορεί και να πραγματοποιηθούν.

Εν τούτοις η μεγάλη μερίδα των κινηματογραφιστών της χώρας και ειδικά όσοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί στην απόφαση για το κλείσιμο του Iranian House of Cinema, όπως για παράδειγμα ο Ασγκάρ Φαρχαντί, νιώθουν μάλλον απογοητευμένοι από το γεγονός ότι ο νέος υπουργός πολιτισμού προέρχεται από την πιο συντηρητική πλευρά της Ιρανικής πολιτικής σκηνής, αλλά τουλάχιστον η απόφαση για το Iranian House of Cinema, τους κάνει να ελπίζουν σε καλύτερες και πιο ελεύθερες μέρες.