Buzz

Οι Air μας πάνε ένα «Ταξίδι στο Φεγγάρι»

στα 10

Αν κρίνουμε απ' όσα γνωρίζουμε για το πάθος του Ζορζ Μελιές για το σινεμά, είμαστε σίγουροι πως θα ήταν ο πρώτος που θα έδινε το ok για τη μουσική που έγραψαν οι Air για να συνοδεύσουν τη νέα έγχρωμη εκδοχή της μυθικής ταινίας του, «Ταξίδι στο Φεγγάρι».

Οι Air μας πάνε ένα «Ταξίδι στο Φεγγάρι»

Το ότι το σινεμά αποφάσισε εν έτει 2011 - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία του - να επιστρέψει στις απαρχές του, υπήρξε μάλλον μια ανάγκη άμυνας απέναντι στον κορεσμό των ειδικών εφέ, της επέλασης του 3D και της διαρκούς ανακύκλωσης που αργά η γρήγορα θα το οδηγήσει σε αναζήτηση νέας αφετηρίας.

Το βωβό και ασπρόμαυρο «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους υπήρξε η μεγαλύτερη ένδειξη αυτής της επιστροφής, ξεκινώντας το ταξίδι του από τις Κάννες και φτάνοντας - μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές - ως το απόλυτο φαβορί για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Και το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε ήρθε απλά για το επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο, όχι μόνο με μια ταινία - ερωτική επιστολή προς το σινεμά, αλλά κυρίως με την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της έβδομης Τέχνης, του Ζορζ Μελιές.

Οχι, δεν θα αποκαλύψουμε τίποτα περισσότερο απ' όσα θαυμαστά συμβαίνουν στο «Hugo» που περιμένουμε στις ελληνικές αίθουσες στις 16 Φεβρουαρίου, αλλά ακόμη και ο λιγότερο υποψιασμένος σινεφίλ δεν θα μπορούσε παρά να δηλώσει ενθουσιασμένος με την επιστροφή στον Μελιές και το θρυλικό του «Ταξίδι στο Φεγγάρι».

Οσο τυχαία και αν ήταν η προβολή της έγχρωμης προβολής της πρώτης ταινίας επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών στο Φεστιβάλ Καννών που μας πέρασε με το τρισδιάστατο έπος του Σκορσέζε, σημασία έχει πως ο Μελιές είναι ένα από τα πρόσωπα της εποχής μας και η αναβίωση του - από τις ταινιοθήκες του πλανήτη μέχρι τα άρθρα που γράφονται γι'αυτόν - δεν μπορεί παρά να είναι για...καλό.

Οσο καλό είναι και το soundtrack των Air για το «Le Voyage Dans La Lune», οι οποίοι επιμελήθηκαν το ηχητικό σύμπαν της έγχρωμης εκδοχής του «Ταξιδιού στο Φεγγάρι» σε μια σύγχρονη, ηλεκτρονική εκδοχή μιας διαστημικής όπερας που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2012.

Σε δύο από τα θέματα των Air συμμετέχουν, στο «Seven Stars» η Bικτόρια Λεγκράν των Beach House (μπορείτε να το ακούσετε εδώ) και στο «Who Am I Now?» οι Au Revoir Simone. Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα απόσπασμα από το θέμα «Sonic Armada»...