Buzz

O Μισέλ Γκοντρί μιλάει με τον Νόαμ Τσόμσκι σε ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων!

στα 10

Με τον «Αφρό των Ημερών» να ετοιμάζεται για τη μεγάλη του πρεμιέρα στη Γαλλία, ο Μισέλ Γκοντρί δίνει στη δημοσιότητα το τρέιλερ για το «Is the Tall Man Happy?», ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων για τον Νόαμ Τσόμσκι. Ποτέ πριν η φιλοσοφία δεν ήταν τόσο συναρπαστική...

O Μισέλ Γκοντρί μιλάει με τον Νόαμ Τσόμσκι σε ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων!

«Οι συζητήσεις μου με τον καθηγητή Τσόμσκι ήταν ζωντανές, μερικές φορές περίπλοκες, πάντοτε ανθρώπινες. Μέσα από τις ζωγραφιές μου, ακολουθούμε την προσπάθεια μου να τον κατανοήσω. Ο Νόαμ είναι συχνά υπομονετικός, άλλες φορές όχι. Και η διαδρομή των συζητήσεων μαζί του είναι πάντοτε αναπάντεχη. Η διαδικασία και η λογική των ιδεών του καθοδήγησαν και την εξέλιξη των ζωγραφιών. Το κόνσεπτ του "ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων" βρίσκει εδώ την τέλεια εφαρμογή του. Στον πυρήνα των συζητήσεων, θα συναντήσουμε τη θεωρία του Τσόμσκι για την εμφάνιση της γλώσσας.

Ακούγοντας τον Νόαμ να μιλάει γι' αυτό το θέμα με έκανε να αναρωτηθώ πως θα ήταν αν συναντούσα τον αστροφυσικό Εντουιν Χαμπλ και τον άκουγα να μιλάει για τη "Θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης". Ισως αυτή είναι μια αδύναμη σύγκριση, αλλά είναι απλά ένας άλλος τρόπος για να πω απλά πως νιώθω πλεοενκτικά να έχω στα χέρια μου αυτό το διάλογο. Στο τέλος, αυτό που θα θυμάμαι περισσότερο από τις συζητήσεις, είναι η ανθρωπιά του Τσόμσκι, ο τρόπος με τον οποίο σέβεται τη διαφορετική αντίληψη των ανθρώπων για τη ζωή, τις ιδέες τους και πάνω απ' όλα πως περιλαμβάνει πάντα τη σύζυγό του, Κάρολ Τσόμσκι, σε όλες τις συζητήσεις μας, κρατώντας την ζωντανή πάντα στο πλευρό του.»

2

Ετσι περιγράφει ο Μισέλ Γκοντρί την εμπειρία της συνάντησής του με τον Νόαμ Τσόμσκι, αποτέλεσμα της οποίας είναι το «Is the Tall Man Happy?», ένα αλά Γκοντρί ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο φιλόσοφο, γλωσσολόγο και ακτιβιστή που θα προσπαθήσει να μεταφέρει σε κινηματογραφική γλώσσα όλο το σύμπαν των ιδεών του.

«Του μίλησα πολλές φορές και κράτησα όλον τον ήχο, αλλά δεν τον κινηματογράφησε παρά μόνο για λίγο...», είχε δηλώσει λίγα χρόνια πριν ο Γκοντρί, δηλώνοντας τότε την απόφαση του να φτιάξει το ντοκιμαντέρ για τον Τσόμσκι με μια κάμερα 16mm και με σχέδια που θα ζωγράφιζε ο ίδιος.

2

Το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε στο τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ που έγινε στις 12 Φεβρουαρίου στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), παρουσία του Τσόμσκι, ενώ παραμένει άγνωστο αν το «Is the Tall Man Happy?» θα κυκλοφορήσει κανονικά στις αίθουσες. Αλλωστε ο Γκοντρί ετοιμάζεται για την επίσημη πρεμιέρα του «Αφρού των Ημερών» που θα βγει στις γαλλικές αίθουσες στις 24 Απριλίου (δείτε εδώ το τρέιλερ) και στις αρχές του 2013 μας είχε χαρίσει μια υπέροχη ταινία μικρού μήκους ως ευχή (δείτε την εδώ), η οποία θυμίζει κατά πολύ την τεχνοτροπία που χρησιμοποιεί στο ντοκιμαντέρ για τον Τσόμσκι.


Περισσότερος Μισέλ Γκοντρί εδώ.