Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Στράτος Τζίτζης μας προσκαλεί σε μια ξέφρενη «Night Out» στο νυχτερινό Βερολίνο

στα 10

Με την πέμπτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο Στράτος Τζίτζης ξεχύνεται στο νυχτερινό Βερολίνο της διασκέδασης και επιστρέφει στην Ελλάδα ως «Ελληνας της Διασποράς» για την πρεμιέρα του «NIght Out» στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Στράτος Τζίτζης μας προσκαλεί σε μια ξέφρενη «Night Out» στο νυχτερινό Βερολίνο
(φωτό © Ελενα Καρακίτσου)

«Το «Night Out» είναι μια ψυχαγωγική ταινία με θέμα την ίδια τη ψυχαγωγία, και συγκεκριμένα αυτή των ενηλίκων τη νύχτα. Δείχνει τη νυχτερινή έξοδο (night out) κάποιων που αποφασίζουν να το διασκεδάσουν για τα καλά, χωρίς τους φραγμούς της μέρας, σε μια πόλη σαν το Βερολίνο. Γυρισμένη σε «απαγορευμένα» μέρη, όπου δεν επιτρέπεται καμία κάμερα ή κινητό, όπως στο Abstand (την κατάληψη αναρχικών) και στο KitKatClub, με εκατοντάδες πραγματικούς θαμώνες που συμμετείχαν στα γυρίσματα, παρουσιάζει την ιδιαίτερη πλευρά του νυχτερινού Βερολίνου, χωρίς να τη δραματοποιεί με σκοτεινές ιστορίες. Εχει κωμικό ύφος και χαλαρή πλοκή που παρακολουθεί 9 άτομα να κινούνται μέσα στη νύχτα, μόνοι ή σε παρέες, μπλέκοντας μεταξύ τους. Ετσι «έμπλεξα» κι εγώ με τους συνεργάτες μου με τη νύχτακαι κάναμε αυτή την ταινία, ως μνημείο μιας εποχής που ο κόσμος γλεντούσε ελεύθερα.»

Ετσι περιγράφει ο Στράτος Τζίτζης το «Night Out», την καινούρια του μεγάλου μήκους ταινία, γυρισμένη εξολοκλήρου στο Βερολίνο, η οποία μετά από τα «Η Αγάπη Είναι Ελέφαντας», «Σώσε Με», «45 Τετραγωνικά» και «Καύση», είναι και η πρώτη του αμιγώς «ξένη» ταινία, με αποτέλεσμα να επιστρέφει στην Ελλάδα και ειδικά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως «Ελληνας της Διασποράς».

Διαβάστε αναλυτικά: Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Night Out 607 Ο Στράτος Τζίτζης στα γυρίσματα του «Night Out»

«Η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι καθόλου ελληνική, αν και πολλοί από τους συντελεστές της είναι Ελληνες του Βερολίνου. Αν βάλεις και το catering που ήταν χορηγία από ελληνικά εστιατόρια, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ελληνο-γερμανική συμπαραγωγή. Δεν είναι όμως. Η επαγγελματική σχέση μου με την ελληνική παραγωγή είναι δύσκολη, όπως όλων των εγχώριων επαγγελματιών. Είναι εντελώς αντιπαραγωγική η κατάσταση στην Ελλάδα (και όχι μόνο στο σινεμά). Το ΕΚΚ περνάει διοικητικές ανωμαλίες εδώ και χρόνια (που ελπίζουμε να λυθούν) ενώ η ΕΡΤ είναι ένας τρύπιος κουβάς που καταπίνει δημόσιο χρήμα, με ελάχιστη συμβολή στην παραγωγή. Οι δύο βασικοί πυλώνες πάσχουν κι από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί. Οσον αφορά την εσωτερική μου σχέση με το ελληνικό σινεμά παραμένει η ίδια. Είμαι ένας ανένταχτος και μόνος «γελαδάρης» (θα ήμουν «καουμπόι» αν είχα πιστόλι, αλλά απεχθάνομαι τη βία). Οπότε, μια χαρά μου πάει ο τίτλος Ελληνας της Διασποράς κι ευχαριστώ το ΦεστιβάλΘεσσαλονίκης για την τιμητική ονοματοδοσία.»

Night Out 607

Night Out 607

Night Out 607

Το «Night Out» αφηγείται ένα Σάββατο βράδυ στο Βερολίνο, όπου ήρωες μοναχικοί, σε ζευγάρια, ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι εξερευνούν την πόλη και τις σχέσεις τους, φτάνοντας νομοτελειακά στη σύγκρουση όταν όλοι συγκεντρώνονται KitKatClub, θρυλικό για τα «διονυσιακά» πάρτι του. Ηρωες σαν αυτούς που συνεχίζουν να εμπνέεουν τον Στράτο Τζίτζη να κάνει σινεμά.

«Με εμπνέει πάντα η ηρωική προσπάθεια αυτών που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τηναλήθεια τους, βγαίνοντας από το μαντρί. Τους περισσότερους τους τρώει ο λύκος. Αυτοίαξίζουν ένα τραγούδι, ένα ποίημα, μια ταινία, κάτι εις μνήμην τους. Τέτοιοι υπάρχουν παντού,όπως παντού υπάρχουν μαντριά. Στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Τουρκία, σε όλες τις χώρεςκαι σε όλους τους τομείς. Στο σινεμά, στο θέατρο, στην πολιτική, στην κοινωνία, παντού. Κάθεμαντρί είναι διαφορετικό, χειρίζεται άλλο ψέμα και απαιτεί άλλην αλήθεια. Ο ηρωισμός είναιόμως ίδιος. Η αλήθεια και η ειλικρίνεια ενάντια στο ψέμα και στην υποκρισία.»


H ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Achtung Berlin Film Festival και έχει διανομή στη Γερμανία από τη Meteor Film, στη Β. Αμερική από την Corinth Film, στην Ταϊλάνδη και άλλες χώρες από τη Wide Management, που έχει και τη διεθνή διανομή της ταινίας.

Το «Night Out» του Στράτου Τζίτζη θα προβληθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 22:30 και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 14:00 - και οι δύο προβολές στην αίθουσα Τζον Κασαβέτης

Night Out Poster 607

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.