Buzz

Οι Μonty Python (ξανα)κατακτούν και την Αμερική!

στα 10

Πέρασαν 40 χρόνια από την πρεμιέρα του «Monty Python And The Holy Grail» και τα εν ζωή μέλη του πιο αιρετικού, ευφυούς κωμικού σχήματος της ιστορίας βρέθηκαν στο special screening της ταινίας στο Tribeca Film Festival για να την παρουσιάσουν στο κοινό.

Οι Μonty Python (ξανα)κατακτούν και την Αμερική!

Η 40η επέτειος της πρεμιέρας του «Αδελφάτου των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης» (1975 - Monty Python And The Holy Grail) έδωσε την αφορμή για άλλο ένα «sort of» reunion των Μonty Python, αυτή τη φορά στην Νέα Υόρκη. Γιατί κανείς δεν ξεχνά ότι τον Ιούλιο που μας πέρασε, τα εν ζωή μέλη των Python - οι Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Ερικ Αϊντλ και Μάικλ Πάλιν- έδωσαν 10 παραστάσεις στο Ο2 του Λονδίνου, σ' ένα θριαμβευτικό θεατρικό reunion του θρυλικού κωμικού γκρουπ, το οποίο άφησε εποχή.

Δείτε εδώ: την τελευταία υπόκλιση των Monty Python!

Εδώ και μέρες όμως, οι Monty Python βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το αφιέρωμα που τους ετοίμαστε το Φεστιβάλ της Tribeca: πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ τους «The Meaning of Live», αλλά και την επετειακή προβολή για τα 40 χρόνια του «Monty Python And The Holy Grail» - μιας ταινίας που κανείς δε φαντάζεται σήμερα ότι παραλίγο να μη γίνει ποτέ, καθώς είχε μεγάλες δυσκολίες στην παραγωγή.

monty python tribeca 607 1

Με το ακόμα δαιμόνιο χιούμορ τους και το κατάμαυρο, απολαυστικό βρετανικό τους φλέγμα, οι Python επισκέφθηκαν το Tonight Show και τον Τζίμι Φάλον (δείτε το βίντεο πιο κάτω), αλλά χθες βράδυ συναντήθηκαν live στη σκηνή του Tribeca Film Festival με τον συμπατριώτη τους Τζον Ολιβερ, για να παρουσιάσουν την σπέσιαλ επετειακή προβολή των «Ιπποτών» και να κάνουν μία εκ βαθέων συνέντευξη για την ιστορία πίσω από την ταινία.

.

Οι Monty Python θυμήθηκαν ότι η πρώτη τους επίσκεψη στην Αμερική, το 1973, δεν είχε πάει και τόσο καλά. Καλεσμένοι και πάλι του «Tonight Show» (με οικοδεσπότη τότε τον Τζόι Μπίσοπ) έκαναν μία ρουτίνα 30 λεπτών μέσα σε 15 λεπτά, καθώς το κοινό δεν γέλασε ούτε μία φορά! «Βγήκαμε τρέχοντας από το στούντιο και πέσαμε κάτω στα γρασίδια από τα γέλια. Γελούσαμε υστερικά κανένα 10λεπτο, γιατί μας φάνηκε το πιο αστείο πράγμα του κόσμου: η Αμερική δεν είχε την παραμικρή ιδέα τι στο διάολο λέγαμε!»

Αυτό το έχετε δει; Monty Python - Στίβεν Χόκινγκ: ένα διαγαλαξιακό τραγούδι

monty python tribeca 607 7

Μόνο που χθες, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Από το κόκκινο χαλί, μέχρι την παρουσία τους επί σκηνής, οι Τζον Κλιζ, Ερικ Αϊντλ, Μάικλ Πάλιν, Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ δοξάστηκαν από το κοινό του Tribeca σαν ροκ σταρς. Μάλιστα ο ίδιος ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, μαζί με την Τζέιν Ρόσενταλ, έκαναν την παρουσίαση των βρετανών κωμικών με το θέατρο να σηκώνεται όρθιο και να τους χειροκροτεί σε ένα ατελείωτο, παραλληρηματικό standing ovation.

O Tζον Ολιβερ είχε τρακ μπροστά στα είδωλά του, αλλά άξιο ταλέντο κι ο ίδιος κατάφερε μία ιδανική παρουσίαση. Ειδικά όταν αυτή ξεκίνησε με μία τέτοια ερώτηση και πήρε μία τέτοια απάντηση: «Γιατί πιστεύετε ότι το ''Monty Python And The Holy Grail'' άντεξε μέσα στα χρόνια και θεωρείται ακόμα αξεπέραστο;» «Γιατί είναι μία γαμημένα εξαιρετική ταινία» (Μάικλ Πάλιν). Το Q&A συνεχίστηκε εξίσου χαοτικά, ξεκαρδιστικά και με σουρεαλιστικές στιγμές - ο Τζον Κλιζ εξαφανιζόταν συνεχώς από τη σκηνή, προκαλούσε όλους να αλλάζουν συνεχώς καρέκλες και σε κάποια στιγμή να έχουν γυρισμένες πλάτες στο κοινό κλπ.

Δείτε ακόμα: Οσο κοιμόσασταν, οι Monty Python ανέβασαν το νέο τους τραγούδι στο youtube!

monty python tribeca 607 8

Οι Python μίλησαν με ειλικρίνεια για την εμπειρία των γυρισμάτων της ταινίας. «Είχε πλάκα» είπε ο Τζόουνς.

«Οχι, δεν είχε καθόλου πλάκα, Τέρι» τον έκοψε ο Κλιζ. «Μη λες ανοησίες. Ηταν μία άθλια εμπειρία. Σηκωνόμασταν χαράματα στους λόφους και τα λιβάδια όπου άρχιζε αμέσως να βρέχει - γιατί ήταν Απρίλιος και ήμασταν στη Σκωτία. Η βροχή έπεφτε ανελέητα, εμείς δεν είχαμε χρήματα, υπήρχαν μόνο 4 ομπρέλες σε όλο το σετ. Μέχρι η ώρα να πάει 9 ήσουν μούσκεμα, παγωμένος μέχρι το κόκκαλο και μίζερος...»

monty python tribeca 607 9

Δε δίστασαν μάλιστα να τονίσουν το πρόβλημα με τις κωμωδίες στην Αμερική σήμερα: τα studios, οι ατζέντηδες, οι γραφειοκράτες σκοτώνουν την ελευθερία της δημιουργίας. «Εμείς τότε δεν είχαμε κανέναν executive πάνω από τα κεφάλια μας» είπε ο Γκίλιαμ. «Κάναμε αυτό ακριβώς που θέλαμε..»

«Το χιούμορ είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση και χωρίς να έχεις έναν άσχετο να σου δίνει σημειώσεις και παρατηρήσεις στο τέλος της μέρας» συμπλήρωσε ο Πάλιν. «Για αυτό τα πράγματα είναι σκατά εδώ, όταν κανείς δουλεύει για τα στούντιο. Εχετε ανθρώπους που ξεκίνησαν σαν courier της William Morris να σας κάνουν διορθώσεις για την κωμωδία σας. Η μόνη απάντηση που πρέπει να παίρνουν αυτοι οι άνθρωποι είναι ''Fuck off!''...»

«Αν με ρωτάτε για την μοντέρνα κωμωδία, η απάντησή μου είναι ότι δεν την καταλαβαίνω, γιατί δεν καταλαβαίνω την μοντέρνα κοινωνία» είπε ο Κλιζ. «Κανείς δεν έχει καταφέρει να μου εξηγήσει απλά και πειστικά το Facebook. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανείς θα έμπαινε σ' αυτό το πράγμα. Κι αυτό είναι τρομαχτικό, γιατί πρέπει να μπορείς να καταλάβεις τη ζωή για να παράγεις κωμωδία. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις το κοινό σου, καλύτερα να του αδειάζεις τη γωνιά...»

Δείτε φωτογραφίες και στιγμιότυπα από την εμφάνιση των Monty Python στο Beacon Theater:

monty python tribeca 607 6

monty python tribeca 607 2

monty python tribeca 607 3

monty python tribeca 607 4

monty python tribeca 607 5

Διαβάστε ακόμα: