Buzz

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ αφέθηκε ελεύθερος προσωρινά από τις Ιρανικές φυλακές

στα 10

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ο Ρασούλοφ αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο για δυο εβδομάδες για λόγους υγείας.

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ αφέθηκε ελεύθερος προσωρινά από τις Ιρανικές φυλακές

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ συνελήφθη από το Ιρανικό καθεστών και φυλακίστηκε στις 8 Ιουλίου του 2021 αφού δημοσίευσε έκκληση που καλούσε τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όπλα κατά τις διαδηλώσεις του Μαΐου που προκλήθηκαν από την κατάρρευση κτιρίου στη νοτιοδυτική πόλη Αμπαντάν. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και την σύλληψη του Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος πήγε να δει τον φίλο και συνάδελφό του στην φυλακή λίγες μέρες μετά.

Ο Παναχί, αν και είχε καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης 6 ετών, αφέθηκε ελεύθερος λίγες μέρες πριν. Και τώρα, σύμφωνα με το Variety, ο Ρασούλοφ αφέθηκε κι αυτός ελεύθερος, αν και από ότι φαίνεται προσωρινά. «Η φυλάκιση του πελάτη μου έχει ανασταλεί για δύο εβδομάδες για λόγους υγείας», είπε η δικηγόρος του σκηνοθέτη Μαριάμ Κιανέρσι στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, προσθέτοντας ότι «αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο». Η εφημερίδα Shargh του Ιράν, η οποία είναι το κορυφαίο μεταρρυθμιστικό έντυπο του Ιράν, ανέφερε ότι ο Ρασούλοφ αφέθηκε ελεύθερος, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα: Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμαντ Ρασούλοφ επέζησαν από τη φωτιά που ξέσπασε στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης

Mohammad Rasoulof MAIN

Ο Ρασούλοφ είναι ένας από τους πιο εξέχοντες σκηνοθέτες του Ιράν, παρόλο που καμία από τις ταινίες του δεν έχει προβληθεί στη χώρα του, όπου και απαγορεύονται. Το 2011, τη χρονιά που κέρδισε δύο βραβεία στις Κάννες με το «Goodbye» με θέμα τη λογοκρισία, καταδικάστηκε μαζί με τον Παναχί σε έξι χρόνια φυλάκιση και 20ετή απαγόρευση παραγωγής ταινιών για υποτιθέμενη προπαγάνδα κατά του καθεστώτος. Η ποινή του τέθηκε αργότερα με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το 2017 οι ιρανικές αρχές κατάσχεσαν το διαβατήριο του κατά την επιστροφή του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τέλουραϊντ όπου είχε προβληθεί η ταινία του «A Man of Integrity», για τη διαφθορά και την αδικία στο Ιράν.