Buzz

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία είναι αν ΔΕΝ πάτε να δείτε αυτή την ταινία»: Ο Μάικλ Μουρ αποθεώνει το «Joker»

στα 10

Ο «οργισμένος» ντοκιμαντερίστας είδε την ταινία του Τοντ Φίλιπς και προτρέπει όλους να σταθούν απέναντι στον «καθρέφτη» της.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία είναι αν ΔΕΝ πάτε να δείτε αυτή την ταινία»: Ο Μάικλ Μουρ αποθεώνει το «Joker»

Το «Joker» του Τοντ Φίλιπς είναι με διαφορά η ταινία που συζητάει ολόκληρος ο πλανήτης - και θα το κάνει μέχρι και τα φετινά Οσκαρ όπου η ταινία θα θριαμβεύσεις, αν όχι και μόνο για την ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ.

Με αστρονομικά νούμερα εισπράξεων παγκοσμίως και τη συζήτηση ανοιχτή γύρω από το αν τελικά είναι μια ταινία που κρύβει «επικίνδυνα» μηνύματα για τη βία μιας κοινωνιάς που προκαλεί βία, ο Μάικλ Μουρ δίνει τη δική του απάντηση, προτρέποντας όλους να τη δουν και να αγνοήσουν την υστερία εναντίον της.

«Την Τετάρτη το βράδυ παρακολούθησα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και έγινα μάρτυρας ενός κινηματογραφικού αριστουργήματος, τηνς ταινία που κέρδισε τον περασμένο μήνα το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Ονομάζεται "Joker" - και όλοι εμείς οι Αμερικανοί έχουμε ακούσει για αυτή την ταινία ότι είναι κάτι που πρέπει φοβόμαστε και πως πρέπει να μείνουμε μακριά από αυτήν. Μας έχουν πει ότι είναι βίαιη και άρρωστη και ηθικά διεφθαρμένη - υποκίνηση και εορτασμός της πράξης του φόνου. Μας είπαν ότι η αστυνομία θα βρίσκεται σε κάθε προβολή αυτό το Σαββατοκύριακο σε περίπτωση "προβλήματος". Η χώρα μας βρίσκεται σε βαθιά απόγνωση, το σύνταγμα μας είναι τεμαχισμένο, ένας απατεώνας μανιακός από το Κουίνς έχει πρόσβαση στους πυρηνικούς κώδικες - αλλά για κάποιο λόγο, είναι μια ταινία αυτή η οποία πρέπει να να φοβόμαστε.»

«Θα πρότεινα το αντίθετο: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία μπορεί να είναι αν ΔΕΝ πάτε να δείτε αυτή την ταινία. Επειδή η ιστορία που λέει και τα θέματα που θέτει είναι τόσο βαθιά, τόσο αναγκαία, που αν κοιτάξετε μακριά από τη μεγαλοφυία αυτού του έργου τέχνης, θα χάσετε το δώρο του καθρέφτη που μας προσφέρει. Ναι, υπάρχει ένας ενοχλημένος κλόουν σε αυτό, αλλά δεν είναι μόνος - στεκόμαστε όλοι εκεί στο πλευρό του.»

Διαβάστε αναλυτικά στο ποστ που έκανε στη σελίδα του στο Facebook όσα έχει να πει για την ταινία:


Διαβάστε ακόμη: Ο Τζόκερ είναι κάτι παραπάνω από τον μέσο κακό κάποιου κόμικ