Buzz

Μια υπέροχη συνάντηση: Μπέν Γουίτλι, Τομ Χίντλστον, Τζέι Τζι Μπάλαρντ

στα 10

O υπέροχα αλλόκοτος Βρετανός σκηνοθέτης, μεταφέρει στη οθόνη ένα βιβλίο του σπουδαίου συγγραφέα, με έναν σπουδαίο πρωταγωνιστή.

Μια υπέροχη συνάντηση: Μπέν Γουίτλι, Τομ Χίντλστον, Τζέι Τζι Μπάλαρντ

Ο Τζέι Τζι Μπάλαρντ μπορεί να έχει καθιερωθεί σαν συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, αλλά έχει γράψει αρκετά βιβλία τοποθετημένα στον κόσμο μας (ή σε μια εκδοχή του ξεκάθαρα δική μας) όπως «η Αυτοκρατορία του Ηλιου», ή το «Crash», που καθόλου τυχαία έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στο σινεμά.

Τώρα ένα ακόμη βιβλίο του, το «High Rise» που διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 70, παίρνει τον δρόμο του για την οθόνη με σκηνοθέτη τον Μπεν Γουίτλι, του «Kill List» του «Sightseers» και του πιο πρόσφατου «A Field in England».

Στο κέντρο του «High Rise» βρίσκεται ένα κτήριο, ένας καινούριος θεματικός ουρανοξύστης που χτίζεται εκεί που θα γεννηθεί το νέο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου. O Τομ Χίντλστον θα υποδυθεί έναν νεαρό γιατρό τον Ρόμπερτ Λέινγκ που θα γοητευτεί από το ίδιο το κτήριο και τον χαρισματικό του αρχιτέκτονα Αντονι Ρόγιαλ.

Γρήγορα όμως, ζώντας εκεί, θα ανακαλύψει ότι όλα στο καινούριο υπέροχο κτήριο δεν είναι τόσο λαμπερά όσο φαίνονται και πως οι ένοικοι του έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ομάδες και φράξιες μέσα από ένα παράξενο σύστημα ηγεσίας και υπακοής που σύντομα θα οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα βίας.

Κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται ίσως ξένο για τα δεδομένα των Βρετανών, αν έχετε βρεθεί ποτέ σε συνέλευση ενοίκων πολυκατοικίας, πιθανότατα θα καταλαβαίνετε για το τι ακριβώς μιλά το βιβλίο.

Το σενάριο είναι γραμμένο από την Εϊμι Τζαμπ, σταθερή σεναριογράφο και σύντροφο του Γουίτλι, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος από την συμμετοχή του Χίντλεστον στο φιλμ: «Είναι ο ιδανικός Λέινγκ στα μάτια μου. Είμαι σίγουρος ότι θα τον φέρει με εξαιρετικό τρόπο στη ζωή» ενώ εξηγεί ότι η μεταφορά του βιβλίου του Μπάλαρντ ήταν ένα από τα όνειρά του.

Ο Χίντλστον ανταποδίδει τα καλά λόγια περιγράφοντας τον Γουίτλι ως έναν από τους «πιο εμπνευσμένους σκηνοθέτες της Μεγάλης Βρετανία, με αψεγάδιαστο γούστο, κουράγιο, εξυπνάδα και μοναδικά ιδιοφυή: ιδανικός συνδυασμός για να μεταφέρει το όραμα του Μπάλαρντ στο σινεμά».

Η αλήθεια είναι πως συμφωνούμε απόλυτα με τον Τομ κι ανυπομονούμε να ξεκινήσουν τα γυρίσματα μιας ταινίας που πιθανότατα θα ανοίξει τον κύκλο των πιστών του Γουίτλι πέρα από τα στενά όρια των θιασωτών του arthouse σινεμά και θα προσφέρει έναν ακόμη σπουδαίο ρόλο στον πρωταγωνιστή του.

1

Νεότερα, Αύγουστος 2015: Δείτε την πρώτη φωτογραφία από το φιλμ το οποίο θα προβληθεί μέσα στον Σεπτέμβριο τόσο στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν όσο και σε αυτό του Τορόντο.

High rise 607