Industry

Μεταίχμιο Χ 5: Βιβλιοπροτάσεις για να κάνετε τα καλύτερα δώρα φέτος τις γιορτές

στα 10

Πέντε βιβλία από κορυφαίους συγγραφείς που θα ενθουσιάσουν όσους τα διαβάσουν.

Flix Team
Μεταίχμιο Χ 5: Βιβλιοπροτάσεις για να κάνετε τα καλύτερα δώρα φέτος τις γιορτές

Το βιβλίο ήταν παλιότερα το καλύτερο δώρο για τις γιορτές. Και εξακολουθεί να είναι και σήμερα, στην εποχή των 24ωρων ειδήσεων, της ψηφιακής επικοινωνίας και της ταχύτητας. Αρκεί να ξέρεις να διαλέξεις το κατάλληλο για κάθε περίσταση. Κι αρκεί να μπορέσεις ν' αφιερώσεις λίγο χρόνο στις ζεστές σελίδες, στην ουσιαστική λογοτεχνία, στην ανάγνωση. Το Flix αγαπάει τα βιβλία και γι’ αυτό σας προτείνει από τον κατάλογο των Εκδόσεων Μεταίχμιο εκείνα που μπορείτε να προσφέρετε ως δώρα φέτος τις γιορτές.


το τελευταίο σπίτι της οδού νίντλες Μεταίχμιο

Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες
Συγγραφέας: Catriona Ward
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

O Τεντ ζει στις παρυφές ενός δάσους, με μόνη του συντροφιά μια επιτιμητική γάτα, την Ολίβια, και την εντεκάχρονη κόρη του, τη Λόρεν. Οταν μπερδεύεται, τις αποκαλεί και τις δυο «ψιψίνα».

Ο Τεντ ήταν ανέκαθεν παράξενος – η ανησυχία της Ολίβια όμως εντείνεται καθώς η συμπεριφορά του γίνεται όλο και πιο αλλοπρόσαλλη. Ο Τεντ φτιάχνει ψεύτικα προφίλ σε σάιτ γνωριμιών, γυρνάει σπίτι αργά με χέρια που μυρίζουν οστά και φόβο. Περνάει ολόκληρα βράδια στο δάσος, σκάβοντας. Και γιατί άνοιξε τρύπες στην πόρτα του χαλασμένου ψυγείου;

Μια μυστηριώδης γυναίκα, που πιστεύει ότι ο Τεντ είχε κάποια σχέση με την εξαφάνιση της μικρής αδελφής της πριν από πολλά χρόνια, μετακομίζει στο εγκαταλελειμμένο διπλανό σπίτι…

Οταν η Λόρεν εξαφανίζεται, οι υποψίες της Ολίβια μετατρέπονται σε τρόμο. Καθώς γίνεται φανερή η αλήθεια για την παράξενη σύνδεσή της με τη Λόρεν, η Ολίβια αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ποτέ δεν γνώρισε στ’ αλήθεια τον Τεντ, τον άνθρωπο με τον οποίο ζει τόσα χρόνια. Όσα η Ολίβια νομίζει ότι ξέρει για τον εαυτό της και τον κόσμο ανατρέπονται, αποκαλύπτοντας μια πραγματικότητα πέρα από κάθε φαντασία. Και στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάρει ή θα σώσει μια ζωή…

Ενα λογοτεχνικό ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές, και μια ενδελεχής διερεύνηση του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η φύση του ανθρώπου για να προστατεύσει ένα παιδί απ’ τον τρόμο. Διαβάστε περισσότερα.

Το γοτθικό θρίλερ που... άφησε άναυδο τον Στίβεν Κινγκ, από τη συγγραφέα που απέσπασε τα βραβεία Shirley Jackson και August Derleth.


Σώσε με Ματαίχμιο

Σώσε με
Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος

Αναπνέει με δυσκολία. Την κοιτώ και της υπόσχομαι πως θα φύγουμε αποκεί μέσα. Είναι η στιγμή που η προσταγή της χώνεται μέσα στο κεφάλι μου σαν ακοίμητος φρουρός που διατάζει, κι εγώ υπακούω. «Σώσε με» λέει.

Με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα της, η Νικόλ Πομάνου, μια νεαρή καλλιτέχνις ξυλογλυπτικής, επισκέπτεται το χωριό της, το Κρυφό, για να συναντήσει τη μητέρα και τις δυο αδελφές της.Η μικρότερη αδελφή της δεν εμφανίζεται στο καθορισμένο ραντεβού. Η εξαφάνισή της θα δοκιμάσει τους δεσμούς της οικογένειας. Για να τη σώσουν, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μυστικά που τόσα χρόνια έκρυβαν στο Δάσος των Μανιταριών. Την ίδια στιγμή, στον υγρότοπο του Εθνικού Πάρκου Θράκης, η αστυνόμος Λουκίδη ανακαλύπτει το παραμορφωμένο πτώμα μιας γυναίκας... Διαβάστε περισσότερα.

Eνα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ αστυνομικής πλοκής, στο οποίο βασίζεται και η ομότιτλη τηλεοπτική σειρά που ξεκινά τη Δευτέρα 19/12 στον ΑΝΤ1+


Αναμνήσεις ενός κοριτσιού

Αναμνήσεις ενός κοριτσιού
Συγγραφέας: Annie Ernaux
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Πάντα υπήρχαν φράσεις στο ημερολόγιό μου, αναφορές στο «κορίτσι του Σ.», στο «κορίτσι του 58». Από τα είκοσί μου, σημειώνω «58» στα διάφορα προσχέδια βιβλίων μου. Είναι το κείμενο που λείπει πάντα, που μετατίθεται πάντα γι’ αργότερα. Το άφατο κενό.

Η Annie Ernaux επισκέπτεται το παρελθόν της, τότε που, δεκαοχτάχρονο κορίτσι, κατακλύζεται από επιθυμία και πόθο. Σήμερα ανακαλύπτει πως η ντροπή, η ταπείνωση, η προδοσία και συνάμα η αυτοπεποίθηση και η χειραφέτηση αποτελούν την απαρχή του συγγραφικού της βίου. Διαβάστε περισσότερα.

Το καθοριστικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της συγγραφέως τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, που έχει γράψει και «Το Γεγονός», στο οποίο βασίστηκε η ομότιτλη ταινία, από τις καλύτερες της χρονιάς..


μικρά πράγματα σαν κι αυτά Μεταίχμιο

Μικρά πράγματα σαν κι αυτά
Συγγραφέας: Claire Keegan
Μετάφραση: Μαρτίνα Ασκητοπούλου

Σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας ο Μπιλ Φέρλονγκ προσπαθεί να καλύψει τις παραγγελίες των πελατών του καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Στο τιμόνι μιας μικρής εταιρείας και πατέρας πέντε κοριτσιών, έχει καταφέρει να φτιάξει τη ζωή του μόνος του. Η μητέρα του, υπηρέτρια, έμεινε έγκυος στα δεκαπέντε αλλά, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συνέβαινε, δεν την πέταξαν απ’ το σπίτι με το μωρό της. Από αυτή την άποψη, ο Μπιλ ήταν πιο τυχερός από άλλα παιδιά. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο Μπιλ κάνει την τελευταία του παράδοση στο μοναστήρι, όπου, υπό το πρόσχημα ότι τις εκπαιδεύουν, οι μοναχές εκμεταλλεύονται κοπέλες «χαλαρών ηθών» και τις βάζουν να δουλεύουν στο πλυντήριο του μοναστηριού. Τα όσα ανακαλύπτει ο Μπιλ εκεί και τη δύσκολη απόφαση στην οποία τον οδηγούν τα αφηγείται η συγγραφέας με τόσο συγκρατημένη χάρη, που αυτό το όμορφο κείμενο γίνεται ταυτόχρονα αινιγματικό και συνταρακτικό. Διαβάστε περισσότερα.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Ιρλανδή συγγραφέας διηγημάτων σ' ένα κομψοτέχνημα, υποψήφιο για το Βραβείο Booker 2022.


οι επιβάτες της αποβάθρας 5 Μεταίχμιο

Οι επιβάτες της αποβάθρας 5
Συγγραφέας: Clare Pooley
Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου

Ποτέ δεν μιλάμε σε αγνώστους στο τρένο. Αυτός είναι ο κανόνας. Τι θα γινόταν όμως αν τον παραβαίναμε;

Κάθε πρωί, στις 8.05, η Αϊόνα Αϊβερσον παίρνει το τρένο για να πάει στη δουλειά. Κάθε μέρα, βλέπει τους ίδιους ανθρώπους και κάνει εικασίες γι’ αυτούς – τους δίνει ακόμα και παρατσούκλια. Ποτέ όμως δεν μιλάνε. Προφανώς.

Ενα πρωί όμως ο σενιαρισμένος μα σεξιστής Σέρμπιτον πνίγεται με μια ρώγα σταφυλιού μπροστά στα μάτια της Αϊόνα. Oταν ένας άλλος επιβάτης επεμβαίνει και του σώζει τη ζωή, προκαλείται μια αλυσιδωτή αντίδραση. Μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων με μόνο κοινό το ότι παίρνουν το ίδιο τρένο μαθαίνουν ότι οι εικασίες που κάνουμε για τους άλλους δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Oταν όμως η ζωή της Αϊόνα αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα, θα τη συντρέξουν αυτοί οι καινούργιοι φίλοι; Διαβάστε περισσότερα.

Το νέο feelgood μυθιστόρημα της Clare Pooley μετά την επιτυχία του best seller «Το πράσινο σημειωματάριο».