Φεστιβάλ / Βραβεία

Μεγάλη πρεμιέρα του 1ου Καλοκαιρινού Φεστιβάλ στο Μπενάκη με Εντβαρντ Μουνκ!

στα 10

Απόψε στις 21.00 στο μουσείο Μπενάκη ξεκινάει το 1ο Benaki Summer Festival. Η μεγάλη πρεμιέρα (προσέξτε το πρόγραμμα άλλαξε) είναι το ντοκιμαντέρ «Munch 150», η κινηματογραφημένη έκθεση του ζωγράφου Εντβαρντ Μουνκ, όπως την μεταφέρει στο κοινό ο παραγωγός Φιλ Γκράμπσκι.

Μεγάλη πρεμιέρα του 1ου Καλοκαιρινού Φεστιβάλ στο Μπενάκη με Εντβαρντ Μουνκ!

Το πρώτο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ στο Μουσείο Μπενάκη ξεκινά σε λίγες μόνο ώρες. Μεγάλη πρεμιέρα, σήμερα στις 21.00 στο κτίριο της Πειραιώς, το «Munch 150», η επετειακή έκθεση στο National Gallery του Οσλο κινηματογραφημένη από το επιτελείο του Φιλ Γκράμπσκι (βραβευμένου ντοκιμαντερίστα σκηνοθέτη και παραγωγού και του «Leonardo Live», της αντίστοιχης έκθεσης για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι).

Αυτό που ανακάλυψε ο Γκράμπσκι είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοινό θεατών, οι οποίοι δεν μπορούν να παραβρεθούν σε σημαντικές εκθέσεις ζωγραφικής στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά θα έβλεπαν με χαρά ένα καλογυρισμένο, προσεγμένο ντοκιμαντέρ που τους περιηγεί στα έργα τέχνης. Εκτός από τη φωνή του ξεναγού που εγγυάται μία πλήρη καθοδήγηση, πέρα από τις παρασκηνιακές λεπτομέρειες και πληροφορίες που μαθαίνει ο θεατής, τα ίδια τα κινηματογραφικά εργαλεία (ο τρόπος που ο φακός πλησιάζει το έργο) παρέχουν μία ακόμα πληρέστερη απόλαυση στην εμπειρία του κοινού.

Το «Munch 150» ήταν η σημαντική έκθεση του 2013, καθώς η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί τα 150 χρόνια από την γέννηση του Εντβαρντ Μουνκ (1863 - 1944), μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της μοντέρνας τέχνης. Το ευρύ κοινό γνωρίζει τον Μουνκ ως τον καλλιτέχνη που έχει υπογράψει την «Κραυγή» αλλά το σύνολο του έργου του είναι αυτό που του εξασφάλισε μια θέση στο πάνθεον των σημαντικότερων δημιουργών. Η έκθεση Munch 150 φιλοξενείται από το Εθνικό Μουσείο και το Munch Museum (και τα δυο εδρεύουν στο Οσλο) και μέσω της ταινίας δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει αυτή την συγκλονιστική έκθεση, να μάθει λεπτομέρειες για τη ζωή του δημιουργού που έζησε μέχρι και την Γερμανική κατοχή της Νορβηγίας με την συνοδεία του Τιμ Μάρλοου.

Δείτε το trailer όπου ο ίδιος ο Γκράμπσκι εξηγεί την εμπειρία των κινηματογραφημένων εκθέσεων.

Διαβάστε περισσότερα για το 1ο Benaki Summer Festival και ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμά του.