Φεστιβάλ / Βραβεία

Καλοκαιρινό Φεστιβάλ στο Μουσείο Μπενάκη

στα 10

Από τις 9 ως τις 27 Ιουλίου ένα νέο φεστιβάλ εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη όπου το σινεμά, το θέατρο, η μουσική κι ο χορός θα συναντήσουν την μόδα και τη γαστρονομία. Διαβάστε αναλυτικά και φτιάξτε το πρόγραμμά σας!

Καλοκαιρινό Φεστιβάλ στο Μουσείο Μπενάκη

Ενας νέος θεσμός έρχεται να ζωντανέψει το κέντρο της Αθήνας για 18 ολόκληρες μέρες. Το 1ο Benaki Summer Festival ξεκινάει την Τρίτη 9 Ιουλίου και για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ και ταινίες που κινούνται γύρω από το χώρο της τέχνης, του θεάτρου, της μόδας, της γαστρονομίας και πάνω από όλα της μουσικής - μετατρέποντας το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (οδός Πειραιώς 138) σε ιδανικό θερινό κινηματογράφο, αλλά και παράλληλα σε ατμοσφαιρικό συναυλιακό χώρο. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ανάμεσα στις 16 προβολές, έχουν εξασφαλιστεί και 12 πρεμιέρες για την Ελλάδα.

Θέλετε να δείτε σε ταυτόχρονη προβολή με όλο τον κόσμο το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Springsteen and I» φτιαγμένο από φανς και με την υπογραφή του Ρίντλεϊ Σκοτ; Εχετε ακούσει για το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για το σκάνδαλο του wikileaks και ανυπομονείτε να το δείτε; Θέλετε να απολαύσετε σαιξπηρικές παραστάσεις με πρωταγωνιστές τον Οσκαρικό Κρίστοφερ Πλάμερ και Τζόναθαν Πράις; Είστε λάτρες της γαστρονομίας και κυνηγάτε τα ντοκιμαντέρ των μεγάλων σεφ στον κόσμο;
Θα τα βρείτε όλα εδώ. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα και κρατήστε σημειώσεις.

Για ακόμα πιο αναλυτικές πληροφορίες και για να προμηθευτείτε εισιτήρια επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη.

Το Flix, ως χορηγός επικοινωνίας, θα προμηθεύει κάθε μέρα διπλές προσκλήσεις σε τυχερούς, μέσω της σελίδας του στο facebook.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πληροφορηθήκαμε ότι οι προβολές είναι στην αγγλική γλώσσα, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Οσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια και δε μπορούν να παρακολουθήσουν τις προβολές χωρίς υπότιτλους, θα τους επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου από τα ταμεία του Μουσείου Μπενάκη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

9 Ιουλίου 2013 στις 21:00

MUNCH 150

7

Το 2013 σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες επετείους στον χώρο της τέχνης αφού πριν από 150 χρόνια γεννήθηκε ο Εντβαρντ Μουνκ (1863 - 1944), μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της μοντέρνας τέχνης. Το ευρύ κοινό γνωρίζει τον Μουνκ ως τον καλλιτέχνη που έχει υπογράψει την «Κραυγή» αλλά το σύνολο του έργου του είναι αυτό που του εξασφάλισε μια θέση στο πάνθεον των σημαντικότερων δημιουργών. Η έκθεση Munch 150 φιλοξενείται από το Εθνικό Μουσείο και το Munch Museum (και τα δυο εδρεύουν στο Οσλο) και μέσω της ταινίας δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει αυτή την συγκλονιστική έκθεση, να μάθει λεπτομέρειες για τη ζωή του δημιουργού που έζησε μέχρι και την Γερμανική κατοχή της Νορβηγίας με την συνοδεία του Τιμ Μάρλοου.

10 Ιουλίου 2013 στις 21:00

GOD SAVE MY SHOES

3

To «God Save My Shoes» είναι το πρώτο ντοκυμαντέρ που εξερευνεί την άμεση σχέση μεταξύ των γυναικών και των παπουτσιών τους. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι κορυφαίοι σχεδιαστές Christian Louboutin, Manolo Blahnik και Pierre Hardy καθώς και διασημότητες όπως Christian Louboutin, Manolo Blahnik, Pierre Hardy, καθώς και διασημότητες όπως Fergie, Dita Von Teese και Kelly Rowland μεταξύ άλλων. Πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι στην ψυχολογία (και τις ντουλάπες) των γυναικών με σκοπό την ανάλυση των ψυχολογικής, κοινωνιολογικής και ερωτικής ανάλυσης της σχέσης και σημαντικότητας των παπουτσιών.

11 Ιουλίου 2013 στις 21:00

ANNA NETREBKO & DMITRI HVOROSTOVSKY - LIVE ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ1

Τα μεγαλύτερα σύγχρονα ονόματα της όπερα ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια συγκλονιστική συναυλία στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας. Η σοπράνο Ανα Νετρέμπκο και ο βαρύτονος Ντμίτρι Χβοροστόφσκι στην παρθενική τους εμφάνιση ως ντουέτο μας παρουσιάζουν μερικές από τις σημαντικότερες όπερες (Tosca, Eugene Onegin, and Il trovatore. Σκηνοθετημένο από τον Φρανκ Χοφ, ο οποίος χρησιμοποίησε 18 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και ήχο 5.1. Surround sound. Η Ανα Νετρέμπκο είναι μια από τις κορυφαίες φωνές στην όπερα με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγαλειώδεις παραγωγές των Metropolitan Opera, London’s Royal Opera House, Milan’s Teatro alla Scala, και Paris’s Opéra Bastille. Ο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι, ένας εκ των κορυφαίων βαρύτονων όλων των εποχών με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε Metropolitan Opera, the Royal Opera House, και the Vienna State Opera. Ο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι είναι ο πρώτος τραγουδιστής της όπερας που έδωσε συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία, γεγονός που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 25 χώρες.

12 Ιουλίου 2013 στις 21:00

JIRO DREAMS OF SUSHI4

Η ιστορία του 85χρονου Τζίρο Ονο, του κορυφαίου sushi chef του πλανήτη και ιδιοκτήτη ενός 10θέσιου εστιατορίου sushi που βρίσκεται σε σταθμό Μετρό του Τόκυο. Παρά την ταπεινή του εμφάνιση, το εστιατόριο του Jiro είναι φημισμένο και έχει βαθμολογηθεί με τρία αστέρια Michelin! Οι λάτρεις του Sushi καταφθάνουν από ολόκληρο τον πλανήτη για να γευτούν το sushi που ετοιμάζει ο Τζίρο, κλείνοντας τραπέζι μήνες πριν. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, συνοδεύουμε τον Τζίρο στην αναζήτηση της τελειότητας βλέποντας πολλές πτυχές της προσωπικής του ζωής και εστιάζοντας στην πολύπλοκη σχέση που έχει με τον γιό του, που ακολουθεί πιστά τα βήματα του Τζίρο.

14 Ιουλίου 2013 στις 21:00

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

5

Ο βραβευμένος με Oscar Κρίστοφερ Πλάμερ, παρουσιάζει την σαιξπηρική παράσταση που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς! Η παραγωγή του Stratford Shakespeare Festival προβάλλεται σε επιλεγμένα θέατρα και κινηματογράφους σε όλη την υφήλιο. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος με Tony, Ντες ΜακΑναφ. Τα γυρίσματα της παράστασης έγιναν στο θρυλικό Stratford Shakespeare Festival του Καναδά. Ο Πλάμερ ενσαρκώνει τον ρόλο του Πρόσπερο στο συγκλονιστικό έργο του Σαίξπηρ.

15 Ιουλίου 2013 στις 21:00

THE ROLLING STONES - CROSSFIRE HURICANE6

H ταινία του σκηνοθέτη Μπρετ Μόργκεν, «Crossfire Hurricane», μας ταξιδεύει στο σύνολο της καριέρας του θρυλικού συγκροτήματος, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα, μέσα από συναυλίες, συνεντεύξεις, ανέκδοτο αρχειακό υλικό και το συγκρότημα να σχολιάζει όλες τις σκηνές. Δεν πρόκειται για μια απλή ταινία, αλλά για την απόλυτη Rolling Stones εμπειρία.

16 Ιουλίου 2013 στις 21:00

BANKSY – EXIT THROUGH THE GIFT SHOP2

Η τέχνη στο δρόμο… μια σκληρή και άκρως αποκαλυπτική ιστορία στην οποία βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνδυασμού δόξας, χρήματος και βανδαλισμού(;). Στο «Exit Through The Gift Store», ο Τιερί, ένας εκκεντρικός Γάλλος ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού, πείθει τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου να κινηματογραφηθούν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που υποτίθεται πως ετοιμάζει, στην πραγματικότητα όμως έχει άλλο σκοπό... Τότε αναλαμβάνει δράση ο μεγαλύτερος street artist του πλανήτη! Ο κουκουλοφόρος Banksy αντιστρέφει τους ρόλους με απρόσμενα αποτελέσματα. Απολαύστε ένα μοντέρνο παραμύθι στο οποίο πρωταγωνιστούν οι πιο σημαντικοί street artists του πλανήτη.

17 Ιουλίου 2013 στις 21:00

NDT8

Η NEDERLANDS DANS THEATER (NDT) είναι μία από τις πιο φημισμένες και καινοτόμες ομάδες χορού στον κόσμο. Η ομάδα διοργάνωσης του Benaki Summer Festival με υπερηφάνια παρουσιάζει μία προβολή από την πρόσφατη ζωντανή τους εμφάνιση. Ειδικά γυρισμένη για τη μεγάλη οθόνη, 6 κάμερες υψηλής ευκρίνειας κατέγραψαν τους εκπληκτικούς χορευτές της NDT σε κοντινά πλάνα και η φαντασμαγορική τους παράσταση θα προβληθεί σε High Definition και 5.1 Surround Sound. Η πρόσφατη αυτή παράσταση γυρίστηκε στο Lucent Dans Theater στην Χάγη της Ολλανδίας, που είναι η πατρίδα της Nederlands Dans Theater και αποτελείται από τρία μέρη.

18 Ιουλίου 2013 στις 21:00

ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΜΥΣΤΙΚΑ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ WIKILEAKS9

Ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης Αλεξ Γκίμπνεϊ μας παρουσιάζει την ιστορία του Wikileaks. Μια ιστορία πολυεπίπεδη όσο και η αδιάκοπτη αναζήτηση της αλήθειας στην εποχή της πληροφορίας. Η ταινία εστιάζει στη δημιουργία του αμφιλεγόμενου website που δημιούργησε τη μεγαλύτερη διαρροή απορήτων πληροφοριών στην ιστορία των Η.Π.Α. όταν ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ κατέβασε από στρατιωτικούς και διπλωματικούς servers εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και μέσω του wikileaks έγιναν διαθέσιμα σε όλους.

19 Ιουλίου 2013 στις 21:00

KINGS OF PASTRY (ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ)11

Το σκηνικό έχει στηθεί: 16 σεφ ζαχαροπλαστικής συγκεντρώθηκαν στη Λιόν για 3 ημέρες στις οποίες θα δημιουργήσουν από εύγευστα σοκολατάκια μέχρι δίμετρα γλυπτά ώστε να κερδίσουν το πολυπόθητο βραβείο από τα χέρια του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που θα τους χαρίσει την καθολική αναγνώριση.Οι σκηνοθέτες Ντ. Α. Πενεμπέικερ και Κρις Χέγκεντας κατάφεραν να έχουν αποκλειστική πρόσβαση καταγράφοντας για πρώτη φορά την διαδικασία της δημιουργίας. Κατά τη διάρκεια της ταινίας παρακολουθούμε τα βήματα του σεφ Jacquy Pfeiffer, δημιουργό της σχολής Γαλλικής ζαχαροπλαστικής στο Σικάγο, ο οποίος επιστρέφει στις ρίζες του για να διαγωνιστεί καθώς και την πορεία 2 ακόμη φιναλίστ, των chefs Regis Lazard και Philippe Rigollot. Κατά τη διάρκεια του τελικού, εργάζονται κάτω από την στενή παρακολούθηση των κριτών δημιουργώντας γλυπτά από ζάχαρη. Η ταινία μας παρουσιάζει το πάθος, το δράμα και το άγχος όλων των διαγωνιζόμενων στο κυνήγι για το βραβείο του Βασιλιά της ζαχαροπλαστικής.

21 Ιουλίου 2013 στις 21:00

O ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ12

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Almeida, Μάικλ Ατενμπόροου, μεταφέρει τη μεγαλύτερη τραγωδία του Σαίξπηρ στην αμεσότητα της σκηνής του Almeida. Ο βασιλιάς Ληρ ζητά από τις κόρες του να εκφράσουν την αγάπη τους για αυτόν, κολακεύεται από την ψεύτικη υπερβολή των Ρέγκαν και Γκόνεριλ. Οταν η νεότερη κόρη του, Κορντήλια, ομολογεί πως τον αγαπά με ευθύ τρόπο αλλά χωρίς υπερβολές, η υπηρηφάνεια του πληγώνεται και την εξορίζει. Με μεγάλη καθυστέρηση αναγνωρίζει το μεγάλο του λάθος, αφού εκδιώχθηκε από την εξουσία. Πληγωμένος και ανίκανος αρχίζει να βυθίζεται στην παράνοια. Ο βραβευμένος ηθοποιός Τζόναθαν Πράις ενσαρκώνει με τεράστια επιτυχία τον βασιλιά Ληρ σε μια παραγωγή που αποτέλεσε μέρος του World Shakespeare Festival το 2012.

22 Ιουλίου 2013 στις 21:00

SPRINGSTEEN & I (O BRUCE SPRINGSTEEN ΚΑΙ ΕΓΩ)12Στο San Siro οι Ελληνες τον καλούν στην Ελλάδα με αυτοσχέδια signs

Σας έχουμε μιλήσει για το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την θρυλική φιγούρα του rock 'n'roll που πριν από 40 χρόνια έκανε το ντεμπούτο του και άλλαξε για πάντα το σκηνικό του rock . Η μουσική του χαρακτήρισε μια γενιά ακροατών που ζούσε σε προσωπικό επίπεδο τους στίχους κάνοντας τα τραγούδια του Bruce Springsteen, το soundtrack της ζωής τους. Ο Bruce Springsteen είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς όλων των εποχών, ένας πραγματικός θρύλος της rock μουσικής με στίχους που απευθύνονται σε όλους μας. Οι φανς, με την βοήθεια των κινηματογραφιστών της ομάδας του Ρίντλεϊ Σκοτ, δημιουργησαν μια ταινία που παρουσιάζει τις εμπειρίες τους και τις απόψεις τους για μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της rock κουλτούρας. Μια ταινία που είναι γεμάτη από την μουσική του Bruce Springsteen και σπάνιο οπτικό αρχειακό υλικό από τις συναυλίες σαράντα και πλέον χρόνων.

Eπανάληψη και στις 25 Ιουλίου στις 21.00

24 Ιουλίου 2013 στις 21:00

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ13

Οι πιο σημαντικοί μουσικοί του πλανήτη και ειδικοί στα έργα του Μπετόβεν, μας αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική πτυχή από αυτή που γνωρίζουμε για την ζωή του θρυλικού συνθέτη. Κατά τη διάρκεια της ταινίας συναντάμε εξιστορήσεις και συνεντεύξεις από ονόματα όπως οι Gianandrea Noseda, Sir Roger Norrington, Riccardo Chailly, Claudio Abbado, Fabio Luisi, Frans Brüggen, Ronald Brautigam, Hélène Grimaud, Vadim Repin, Janine Jansen, Paul Lewis, Lars Vogt και Emanuel Ax μεταξύ άλλων. Την αφήγηση της ιστορίας έχουν αναλάβει οι Juliet Stevenson και David Dawson. Μέσα από την ταινία, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λεπτομερώς τον συνθέτη μέσα από την μουσική του, γεγονότα που έχουν καταγραφεί σε διάφορες βιογραφίες του καθώς και από προσωπικά γράμματα. Ο Phil Grabsky ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ώστε να πάρει συνεντεύξεις από μουσικούς και ιστορικούς, ενώ κατέγραψε και 55 σημαντικές εκτελέσεις έργων του συνθέτη από θρυλικά ονόματα όπως ο Claudio Abbadο. Πάνω απ’ όλα το «Αναζητώντας τον Μπετόβεν» μας παρουσιάζει τον συνθέτη όπως ακριβώς ήταν… μια ηρωική φιγούρα, βασανισμένη που αντιμετώπιζε την τραγική του μοίρα, χτυπημένος από την κώφωση και μακριά από το στερεότυπο του βασανισμένου και δύστροπου δημιουργού που έχει επικρατήσει.

26 Ιουλίου 2013 στις 21:00

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ: THE SEPTEMBER ISSUE14

Η Αν Γουίντορ, θρυλική αρχισυντάκτρια της Vogue εδώ και 20 χρόνια, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της μόδας η οποία κρυμμένη πίσω από τα χαρακτηριστικά γυαλιά της δεν έχει επιτρέψει σε κανέναν άλλο να έχει άποψη για το περιοδικό της. Η ταινία του R.J. Cutler μας δίνει πρόσβαση στην διαδικασία δημιουργίας του περιοδικού και πιο συγκεκριμένου του πιο καυτού τεύχους της χρονιάς, αυτό του Σεπτεμβρίου, το οποίο κυκλοφορεί μέσα στον Αύγουστο. Για πρώτη φορά το κοινό αποκτά πρόσβαση στα παρασκήνια του Fashion Week καθώς και σε meetings του προσωπικού που καθορίζουν τα concepts ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η αέναη κόντρα μεταξύ της Αν Γουίντορ και της Γκρέις Κόντινγκτον.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Ημερομηνίες: 9 – 27 Ιουλίου, 2013
  • Εισιτήρια προβολών: €10 (κανονικό) / €15 (VIP – διατίθενται ανά δύο άτομα) – περιλαμβάνεται ένα δωρεάν ποτό
  • Εισιτήρια συναυλιών: €10 (προπώληση) / €12 (στην είσοδο)
  • Ταμεία: Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ.Σοφίας | Πειραιώς 138) καταστήματα Public
  • Online: www.public.gr / www.benaki.gr & www.benakisummerfestival.gr / facebook.com/benakisummerfestival / twitter.com/benakifestival / pinterest.com/benakifestival