Φεστιβάλ / Βραβεία

Με το «The Master» ανοίγει την αυλαία του το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

στα 10

Μακριά από τις πιο «εναλλακτικές» προτάσεις του, το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ κάνει πρεμιέρα στις 23 Ιανουαρίου με το «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον, ενώ οι πρώτες ανακοινώσεις των προγραμμάτων του το επαναφέρουν στην τάξη ως το πλέον ανήσυχο, νεανικό και πρωτοπόρο φεστιβάλ του κόσμου.

Με το «The Master» ανοίγει την αυλαία του το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

Με την κόπια των 70mm θα προβληθεί το «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον στην αυλαία του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ που ξεκινάει στις 23 Ιανουαρίου, τοποθετώντας έτσι τη σπουδαία ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη και στη λίστα των εναλλακτικών επιλογών του πιο ανήσυχου, ανεξάρτητου και πρωτοπόρου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο.

Με το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη, ας σταθούμε στα αφιερώματα του αλλά και στους πρώτους (λίγους) τίτλους του διαγωνιστικού του τμήματος που συνεχίζουν να ρίχνουν φως σε άγνωστες κινηματογραφίες, νέους σκηνοθέτες απ' όλον τον κόσμο και κυρίως στην πολιτική διάσταση του σινεμά ως μέσου - αν όχι επανάστασης - τουλάχιστον... αλλαγής.

1 Sound Stages

Τα φετινά αφιερώματα του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ αποτελούνται από

  • Μια ρετροσπεκτίβα στο «πιο καλά κρυμμένο μυστικό του γερμανόφωνου σινεμά», τον Ντομινίκ Γκραφ, με το σπουδαίο έργο για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση που θα παρουσιαστεί στην ολότητά του κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

  • Ενα αφιέρωμα με τίτλο «Inside Iran» και focus στους νέους κινηματογραφιστές που δουλεύουν μέσα στα σύνορα του Ιραν, αλλά και σε όσους βρίσκονται εξόριστοι εκτός χώρας πολεμώντα για την «ανεξαρτησία» τους.

  • Ενα αφιέρωμα με τίτλο «Sound Stages», επικεντρωμένο στην ακουστική εμπειρία του κινηματογράφου με προβολές, happenings, εγκαταστάσεις τέχνης και αυτοσχέδια πρότζεκτς που συνδυάζουν τη μουσική, την εικόνα και τον ήχο, στις αίθουσες του Φεστιβάλ αλλά και σε όλο το κέντρο της πόλης του Ρότερνταμ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα αφιερώματα του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

2 It Felt Like Love

Οι πρώτες ταινίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί και διαγωνίζονται για το φετινό Tiger Award είναι το «Ιt Felt Like Love» της Ελίζα Χίτμαν (Η.Π.Α.), το «Noche» του Λεονάρντο Μπρζεζίσκι (Αργεντινή), το «Penumbra» του Εντουάρντο Βιλανουέβα (Μεξικό), το «Fat Shaker» του Μοχάμαντ Σιρβάνι (Ιράν), το «Halley» του Σεμπάστιαν Χόφμαν (Μεξικό), το «Soldier Jane» του Ντάνιελ Χόεστ (Αυστρία) και το «36» του Ναγουαπόλ Θαμρονγρατανάριτ (Ταϊλάνδη).

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πλήρες Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Ρόντερνταμ, αλλά και οι ταινίες που αποτελούν τα δύο άλλα τμήματά του, το «Spectrum» με επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς απ' όλον τον κόσμο και το «Βright Future» με πρωτοπόρες ταινίες νέων σκηνοθετών απ' όλον τον κόσμο.

Μέχρι τότε, δείτε στο gallery τις υπέροχες αφίσες του Φεστιβάλ που φέτος βασίζονται σε διαλόγους από ταινίες που διακρίθηκαν μέσα στα χρόνια στο Ρότερνταμ και διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site της διοργάνωσης.