Buzz

Λίλι Γουατσόφσκι: «Ναι, το Matrix ήταν πάντα μία ιστορία trans»

στα 10

H συνδημιουργός (με την αδελφή της Λάνα) της Matrix τριλογίας το παραδέχθηκε πλέον: σωστά οι φανς διαβάζουν τις ταινίες ως κινηματογραφική μεταφορά μιας trans ιστορίας.

Λίλι Γουατσόφσκι: «Ναι, το Matrix ήταν πάντα μία ιστορία trans»

Η ιστορία πίσω από την ιστορία έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. Δύο αδέλφια κινηματογραφιστές, δύο άνθρωποι που ζούσαν σε λάθος σώμα, και που η απόγνωση τούς οδήγησε στη δημιουργία, ο θυμός στο σύμπαν του Matrix - στην πιο τολμηρή, προχωρημένη sci-fi τριλογία, που τελικά αποτέλεσε διέξοδο, μήνυμα, ποιητική μεταφορά της προσωπικής τους διαδρομής και του δικαιώματος όλων μας για αυτοδιάθεση.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, κατάφεραν και τη δική τους μεταμόρφωση: ο Λάρι Γουατσόφσκι έγινε Λάνα Γουατσόφσκι κι ο Αντι Γουατσόφσκι έγινε Λίλι Γουατσόφσκι. Τα media βρήκαν τις επικεφαλίδες που βόλευαν, το κοινό διχάστηκε όπως, δυστυχώς, διχάζεται πάντα σε lgbtq θέματα, αλλά η σταθερή στάση των «The Wachowskis» (όπως είναι πια πιο γνωστοί) κατάφερε να ανατρέψει κλισέ, δεδομένα και προκαταλήψεις.

Διαβάστε κι αυτό: Η Λάνα Γουατσόφκσι μιλά για πρώτη φορά για την αλλαγή φύλου: «Αν έμενα αόρατη, η αλήθεια θα παρέμενε κρυμμένη»

Matrix 607 Aντικατοπτρισμός

Σήμερα, η Λίλι Γουατσόφσκι μιλάει ξεκάθαρα για τη γέννηση του «Matrix» και πώς αυτό ήταν πάντα η ιστορία τους, καλά κρυμμένη κάτω από σύμβολα και μεταφορές από στούντιο που δε θα είχαν ποτέ δώσει το πράσινο φως αν ήξεραν την αλήθεια και το κοινό που δεν ήταν έτοιμο να την ακούσει.

Μιλώντας στο Netflix Film Club, σε μία virtual συνέντευξη λόγω καραντίνα, η Λίλι δεν αρνήθηκε τίποτα:

«Χαίρομαι πολύ που πλέον δεν κρυβόμαστε, ναι, αυτή ήταν πάντα η αυθεντική ανάγνωση του Matrix. Hταν πάντα για την αλλαγή φύλλου, για την μεταμόρφωση, για ένα σύμπαν που σου επιτρέπει να είσαι αυτό ακριβώς που θέλεις. Αλλά ο κόσμος τότε δεν ήταν έτοιμος για κάτι τετοιο. Και σίγουρα η βιομηχανία δεν ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο...»

«Ομως πάντα το χαιρόμουν - πάντα κάποιοι φανς έβλεπαν στο σύμπαν του "Matrix" την κινηματογραφική μετφορά ενός trans αφηγήματος. Κι αγαπώ πολύ που η τριλογία έγινε τόσο σημαντική στην trans κοινότητα. Ερχονται άνθρωποι και μου λένε "αυτές οι ταινίες μού έσωσαν τη ζωή"...»

«Είμαι ευγνώμων λοιπόν που κατασκευάσαμε το σωσίβιο που τους βοήθησε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.»

Διαβάστε μία ακόμα ερμηνεία: Η θρησκευτική αλληγορία της «Matrix» τριλογίας, όπου ο Neo/One είναι ο Εκλεκτός

Δείτε όλη τη συνέντευξη: