Buzz

Κάτι τρέχει με το νερό! Οι Eλληνες κινηματογραφιστές συντάσσονται με την κίνηση SaveGreekWater

στα 10

Η πρωτοβουλία πολιτών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, αποκτά εικόνα μέσα από τα σποτ που σκηνοθετούν γι΄αυτή Ελληνες σκηνοθέτες.

Flix Team
Κάτι τρέχει με το νερό! Οι Eλληνες κινηματογραφιστές συντάσσονται με την κίνηση SaveGreekWater

Το «Κάτι τρέχει με το νερό» είναι μια καμπάνια της κίνησης πολιτών SaveGreekWater που στόχο έχει την ενημέρωση για την προστασία του συλλογικού αγαθού του νερού από την ιδιωτικοποίηση. Μετά από μια συλλογή υπογραφών για την αποτροπή των προσπαθειών ιδιοτικοποιήσης του νερού της Ελλάδας, οι άνθρωποι πίσω από την κίνηση προχώρησαν σε μια φιλόδοξη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού μέσα από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, η παραγωγή των οποίων μόλις ολοκληρώθηκε και τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 19.30 στον πολυχώρο πολιτισμού CAMP, (Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ.Κοτζιά, Αθήνα).

Τα σποτ που γυρίστηκαν όλα με την προσωπική εργασία των συντελεστών τους και δίχως αμοιβή (όλοι από τους ηθοποιούς μέχρι τους τεχνικούς συμμετείχαν αφιλοκερδώς), σκηνοθετήθηκαν από μια σειρά Έλληνες σκηνοθέτες που έδωσαν την δική τους εικόνα στο εφιαλτικό σενάριο μιας πραγματικότητας όπου το νερό δεν θα είναι φτηνό και διαθέσιμο σε όλους.

Η πρώτη φουρνιά αυτών των σποτ, που σκηνοθέτησαν οι Έλενα Δημητρακοπούλου, Άγγελος Φραντζής, Χάρης Σταθόπουλος, Σάββας Κατιρτζίδης, Παύλος Μαυρικίδης, Λευτέρης Χαρίτος θα παρουσιαστούν απόψε για πρώτη φορά στο κοινό και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουν μέσω του διαδικτύου, θέλοντας να ενημερώσουν με δημιουργικό τρόπο για τις συνέπειες της ιδιωτικοποιήσης του νερού.

1

Μερικά στοιχεία για την πρωτοβουλία SaveGreekWater:

Η πρωτοβουλία SaveGreekWater για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και διασύνδεσης φορέων και προσώπων που επιφυλάσσονται για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρίας να έχει τον έλεγχο ενός δημόσιου αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων. Δεν έχει καμία χρηματοδότηση και είναι ένα εγχείρημα εθελοντικό, ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων και πολιτικών θέσεων που συναινούν στη δημοκρατική και ορθολογική διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου.

Εξ αρχής η στόχευση ήταν η ευαισθητοποίηση, σχετικά με τους κινδύνους της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης μέσω της τεκμηρίωσης και της έρευνας (και την παραγωγή και παροχή υλικού για δημοσιογράφους και ερευνητές), της δικτύωσης (δημοτικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο), της καμπάνιας (radio και web spots), αλλά και της πολιτικής δουλειάς (Ελλάδα και Ευρώπη, από γειτονιές και δήμους έως διεθνή φόρα).

1

Στην Ευρώπη η πλειοψηφία των υπηρεσιών ύδρευσης είναι δημόσια ενώ ακόμη και σε πόλεις που το πείραμα της ιδιωτικοποίησης εφαρμόστηκε, πλέον, πολλές εξ αυτών, έχουν ήδη επαναδημοτικοποιήσει τις υπηρεσίες, αφού βίωσαν τα αρνητικά αποτελέσματα. Μερικές χαρακτηριστικές τέτοιες πόλεις είναι το Βερολίνο, το Παρίσι, η Νίκαια, η Γκρενόμπλ, η Πεκς στη Ουγγαρία και πολλές άλλες. Το 2004 μάλιστα, η Ολλανδία ψήφισε ένα νόμο που εμποδίζει οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία από την παροχή υπηρεσιών πόσιμου νερού στο κοινό ενώ αντίστοιχο νόμο ανήγγειλε ότι προετοιμάζει και η Λιθουανία. Στην Ιταλία σε εθνικό δημοψήφισμα που προκάλεσαν οι πολίτες, το ποσοστό των που καταψήφισε την ιδιωτικοποίηση και το κέρδος από το νερό ήταν ένα συντριπτικό 95.4%!

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με συμβάσεις παραχώρησης και πουλώντας τις μετοχές που μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ. Η έναρξη της διαδικασίας για την ΕΥΔΑΠ αναμένεται εντός του 2014. Όσον αφορά στην ΕΥΑΘ, βρισκόμαστε ήδη στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης της. Από τον διαγωνισμό αποκλείστηκε η κίνηση πολιτών 136 που αποσκοπούσε στην συνεταιριστική διαχείριση!

1

Η τοπική κοινωνία όμως είναι στην πλειοψηφία της αντίθετη. 76% των πολιτών σε δημοσκόπηση τάσσονται κατά ενώ η απόφαση 17 δημάρχων της περιοχής είναι να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα. Εκκρεμεί η καθαρογραφή της θετικής -όπως φημολογείται- απόφασης για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ σε άλλα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για εισαγγελική έρευνα σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ μια και η εταιρία έχει προγραμματίσει έργα υποδομής με δημόσια χρήματα που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ που θα λάβουν χώρα ως και το 2016, μετά δηλαδή την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας.

Πρόσφατα ο Ολι Ρεν, δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών της, προκειμένου να νίψει τας χείρας του για αυτή την καταδικαστέα στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών ενέργεια και τόνισε πως αν η ελληνική κυβέρνηση το ζητήσει θα δεχθούν την εξαίρεση των υπηρεσιών ύδρευσης από τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στην σελίδα της πρωτοβουλίας savegreekwater.org

Δείτε το πρώτο σποτ της καμπάνιας με τον τίτλο «Παραλιακό Καφέ», σκηνοθετημένο από τον Χάρη Σταθόπουλο