Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2012: Ημέρα έκτη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα, 21 Μαΐου στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2012: Ημέρα έκτη

Δεν είναι μόνο ότι η νέα ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι, «Like Someone in Love», μας απογοήτευσε (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία), είναι ότι ξαφνιαστήκαμε και με τον ίδιο τον Ιρανό σκηνοθέτη στη συνέντευξη τύπου που έδωσε: «Στις σύγχρονες ιαπωνικές ταινίες, εκείνο που δε συναντώ είναι η ψυχή και το συναίσθημα. Βλέπω μόνο μια αδύναμη αντιγραφή του Χόλιγουντ. Ισως δεν έχω δει τις σωστές ιαπωνικές ταινίας, αλλά πραγματικά δε μου άρεσε αυτό που είδα.» Μάλλον ο Κιαροστάμι θα χρειαστεί να ξαναδεί ιαπωνικό σινεμά, αλλά και τη δική του ταινία!

Ο Αλέν Ρενέ γίνεται φέτος 90 χρόνων, αλλά δεν έχει χάσει τίποτα από την παρουσία, το παράστημα και το πνεύμα του! Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τους πρωταγωνιστές του, για τη νέα του ταινία, «You Ain't Seen Nothin' Yet» (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix), εξήγησε συγκινητικά τη σχέση του με το χρόνο: «Δε σκέφτομαι τη δουλειά μου με όρους καριέρας. Αυτοσχεδιάζω καθώς προχωρώ. Αυτή εδώ η ταινία δε μοιάζει με καμιά άλλη. Αν την αντιμετώπιζα ως τελική δήλωση στο σινεμά μου, ποτέ δε θα είχα το κουράγιο ή την ενέργεια να την κάνω.»

Πανικός στην Κρουαζέτ με την ανακοίνωση ότι ο πανέμορφο, τεράστιο, αριστοκρατικό ξενοδοχείο Carlton, μετά από αυτό το Φεστιβάλ, θα κλείσει για δεκαοκτώ μήνες ανακαινίσεις και για να προσθέσει 200 νέα δωμάτια. Δεν είναι μόνο ότι οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Φεστιβάλ δε θα έχουν, σ’ αυτό το διάστημα, πού να μείνουν, είναι κι ότι εδώ στεγάζονται πολλά από τα μεγάλα γραφεία των εταιρειών πωλήσεων και διαφήμισης που για το επόμενο, τουλάχιστον, Φεστιβάλ, θα χρειαστεί να μεταφερθούν κάπου πιο… ταπεινά!

«Αν είχα τη δυνατότητα, θα πήγαινα στον Τσάπλιν, ή στον Φελίνι και θα τους ρώταγα, «τι πρέπει να κάνω για να μη στερέψει η έμπνευσή μου;» Αυτό είπε ο Πάμπλο Τραπέρο που προς το παρόν καλά τα καταφέρνει, στην παρουσίαση της νέα του ταινίας, «Elefante Blanco», με απρόσμενο πρωταγωνιστή τον Βέλγο Ζερεμί Ρενιέ, σταθερό συνεργάτη των αδελφών Νταρντέν. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία εδώ.

H κεφάτη στιγμή της ημέρας ήταν, ως ευχάριστη έκπληξη, η προβολή του «Angel's Share» του Κεν Λόουτς. Τοποθετημένο στις φτωχογειτονιές της Γλασκώβης, με ήρωες που τους συναντάμε για πρώτη φορά μπροστά στον δικαστή και που γλιτώνουν στο παρά πέντε την φυλακή, αυτό δεν εμποδίζει το «Angel's Share» να είναι μια απολαυστική κωμωδία γεμάτη τρυφερότητα και χιούμορ. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία εδώ.

Με αφορμή το τμήμα του Φεστιβάλ Cannes Classics και την επετειακή προβολή της ταινίας «Τες», 33 χρόνια μετά τη δημιουργία της, εμφανίστηκαν αγκαλιά στο κόκκινο χαλί ο Ρομάν Πολάνσκι με τη Ναστάζια Κίνσκι, μεταφέροντας έναν αέρα γοητείας, έντασης, παρελθόντος και σεξ απίλ!

Μάθετε τα πάντα για το 65o Φεστιβάλ, στο ειδικό τμήμα του Flix για τις Κάννες.

Στο gallery διαδοχικά: Ζερεμί Ρενιέ και Πάμπλο Τραπέρο στο photocall του «Elefante Blanco», ο Αλέν Ρενέ και η ομάδα τού «You Ain't Seen Nothin' Yet», στο πρωινό photocall και τη βραδινή επίσημη προβολή, ο Αμπάς Κιαροστάμι με τους πρωταγωνιστές του «Like Someone in Love», ο Ρομάν Πολάνσκι με τη Ναστάζια Κίνσκι στο κόκκινο χαλί.