Φεστιβάλ / Βραβεία

Μίλα μου για Καλοκαιρινά Φεστιβάλ στην Ελλάδα

στα 10

Ο πιο αναλυτικός οδηγός των καλοκαιρινών φεστιβάλ σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα είναι εδώ

Flix Team
Μίλα μου για Καλοκαιρινά Φεστιβάλ στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι απλώνεται μέσα από φεστιβάλ κινηματογράφου, μουσικής και τέχνης σε όλη την Ελλάδα, από νησιά και πόλεις μέχρι πλατείες και αρχαιολογικούς χώρους. Κάθε μήνας φέρνει νέες διοργανώσεις, προβολές και ζωντανές εμπειρίες, συνθέτοντας έναν πυκνό χάρτη πολιτισμού κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.

Το Flix συγκέντρωσε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα φεστιβάλ των καλοκαιρινών μηνών.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά…

ΙΟΥΝΙΟΣ

amos

AMoS Film Festival 2026, 15-20 Ιουνίου στην Αλόννησο

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του διοργάνωση τον Οκτώβριο του 2025, το AMoS (Alonissos Movies for the Sea) Film Festival επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, από τις 15 έως τις 20 Ιουνίου, στην Αλόννησο, στην «καρδιά» του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου της Ελλάδας. Πρόκειται για το πρώτο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου με θεματικό άξονα τη θάλασσα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του, μια πρωτοβουλία του Δήμου Αλοννήσου και της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, που συνδέει τον κινηματογράφο με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη νησιωτικότητα και την προστασία των ωκεανών.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 ταινίες μεγάλου μήκους (εκ των οποίων 5 animation) και 5 μικρού μήκους, με κοινό παρονομαστή τη σχέση ανθρώπου και θάλασσας, την επιβίωση, την περιπέτεια και την οικολογική συνείδηση. Η έναρξη γίνεται με τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, ενώ ξεχωρίζουν το βραβευμένο «Flow», το «Καταιγίδα» του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν, το ντοκιμαντέρ «Ωκεανός με τον Ντέιβιντ Ατένμπορο», καθώς και τίτλοι όπως «Λίλο & Στιτς», «The Way Way Back», «Καρχαριο-μάχος», «Το Ινδαλμα της Πόλης», «Πειρατές!» και το ναυτικό έπος «Master & Commander: Στα πέρατα του κόσμου».

Στο πρόγραμμα των μικρού μήκους περιλαμβάνονται τα «Uno», «All Inclusive», «Ο Ιπτάμενος Ναύτης» και «Στη Σκιά του Κυπαρισσιού», ενώ το φεστιβάλ πλαισιώνεται από δωρεάν παράλληλες δράσεις όπως εκπαιδευτικές κρουαζιέρες στο Θαλάσσιο Πάρκο, καθαρισμούς παραλιών, καλλιτεχνικά εργαστήρια και κινηματογραφικά σεμινάρια για όλες τις ηλικίες.

Διαβάστε περισσότερα, εδώ


Holy Shit

Βραβευμένες «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» από τις Νύχτες Πρεμιέρας, 18 Ιουνίου - 27 Ιουλίου στα μουσεία του ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάζει το πρόγραμμα προβολών μικρού μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», σε τρεις υπαίθριους πολιτιστικούς χώρους της χώρας. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, στις 6 Ιουλίου στο Μουσείο Μαστίχας Χίου και στις 27 Ιουλίου στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα συγκεντρώνει βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα σύγχρονης δημιουργίας που κινείται από το κοινωνικό δράμα έως τον πειραματικό κινηματογράφο και το animation. Στο επίκεντρο βρίσκονται έργα όπως το “Holy Shit” των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα, το “Μίτση” της Γεύης Δημητρακοπούλου, “Λουδίας” του Ακη Πολύζου, το “Magdalena Hausen: Frozen Time” του Γιάννη Καρπούζη, το “Last Tropics” του Θανάση Τρουμπούκη, καθώς και το “Να Φοβάσαι τ’ Άστρα του Νοτιά” του Χρήστου Καρτέρη.

Κάθε προβολή συγκροτεί ένα διαφορετικό ανθολόγιο ιστοριών, από την αστική δυστοπία και τις προσωπικές τελετουργίες ενηλικίωσης έως την ποιητική καταγραφή της μνήμης, της φύσης και της θαλάσσιας ζωής, αναδεικνύοντας τη δυναμική και τη διεύρυνση της ελληνικής μικρού μήκους παραγωγής.


ANAFI FF

ANAFIFF 2026, 19-25 Ιουνίου στην Ανάφη

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης επιστρέφει για την τέταρτη διοργάνωσή του, από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου 2026, μετατρέποντας το νησί σε έναν ζωντανό τόπο προβολών, VR εμπειριών, performances, συζητήσεων και εργαστηρίων. Με κεντρικό άξονα το θέμα “How Soon Is Now?”, η φετινή διοργάνωση εστιάζει στην εμπειρία της επιτάχυνσης του παρόντος, όπου οι εικόνες, οι ταυτότητες και οι τεχνολογίες μεταβάλλονται διαρκώς, επηρεάζοντας τον τρόπο που θυμόμαστε, επικοινωνούμε και συνυπάρχουμε.

Το πρόγραμμα συγκεντρώνει έργα από όλο τον κόσμο, κινούμενα ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ, το essay film, τον πειραματικό κινηματογράφο και τις νέες ψηφιακές φόρμες, με θεματικούς άξονες την πολιτική, την οικολογία, την queer εμπειρία, τη μνήμη και την ψηφιακή ζωή. Ενδεικτικά, στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ταινίες όπως το “Like Moths to Light” της Γκάλα Χερνάντες, το “Kontrewers” της Ζούζα Μπανανσίσκα, το “Cybersex19” του Τσίκο Λουντέμιρ, το “The Outsider” της Εφτυχίας Ιωσηφίδου, καθώς και το “Memories of a Window” των Μεχρανέχ Σαλιμιάν και Αμίν Πακπαρβάρ που αποτυπώνουν διαφορετικές εκδοχές ενός κόσμου σε συνεχή μεταμόρφωση.

Παράλληλα, η διοργάνωση επεκτείνεται πέρα από τις προβολές μέσα από το VR πρόγραμμα “What Appears, Slowly”, τις θεματικές ενότητες γύρω από το ντοκιμαντέρ και την αρχειοθέτηση, καθώς και αφιερώματα στην ψηφιακή εμπειρία, την επιτήρηση και τις queer οπτικές. Συμπληρωματικά, workshops, performances και το συμμετοχικό project “ΕΝΤΟΠΟΛΟΓΙΟ” ενεργοποιούν τον χώρο της Ανάφης, συνδέοντας το κινηματογραφικό βλέμμα με το τοπίο, την κοινότητα και την καθημερινότητα του νησιού.

Διαβάστε περισσότερα, εδώ

Ιούλιος

Psarokokalo

18ο Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, 10-17 Ιουλίου στην Φολέγανδρο και την Αθήνα

Το 18ο Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου 2026, μετατρέποντας τη Φολέγανδρο σε έναν ανοιχτό κινηματογραφικό προορισμό. Το φεστιβάλ επεκτείνει τη δράση του και στην Αθήνα, συνεχίζοντας να λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στο νησιωτικό τοπίο και την αστική κινηματογραφική σκηνή.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα με ταινίες από 42 χώρες, καθώς και ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses και ειδικές προβολές δίπλα στη θάλασσα. Στο διεθνές τμήμα ξεχωρίζουν έργα όπως το “Talk Me” σε παραγωγή του Σπάικ Λι και το ντοκιμαντέρ “CHUURAA” της Εβγκένια Αρμπουγκάεβα, ενώ στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν δημιουργοί όπως ο Ακης Πολύζος και η Αριάν Λαμπέντ, αναδεικνύοντας τη δυναμική του σύγχρονου ελληνικού σινεμά μικρού μήκους.

Η κινηματογραφική εμπειρία ολοκληρώνεται στην Αθήνα, στις 20 Ιουλίου 2026, με ειδική δωρεάν προβολή των βραβευμένων ταινιών στο Σινέ Επί Κολωνώ, κλείνοντας το φεστιβάλ με μια γιορτή για τη μικρού μήκους δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα, εδώ